Top 10 van leukste MTB-routes in Nederland – voor gevorderden!

Geschreven op 2 maart, 2021
Door

Echte diehards stoppen in de winter niet met crossen. Maar toch zie je in het voorjaar de fanatieke mountainbikers weer vaker ten strijde trekken. Om heuvels te bedwingen, de smalste bospaadjes te verkennen en vooral lekker te zwoegen op de fiets! Niets is fijner, lijkt het. Voor liefhebbers van deze sport hebben wij enkele ruige mountainbikeroutes in Nederland verzameld, die het proberen zeker waard zijn. Verspreid over Nederland voeren deze trails – voor gevorderden – door bossen en over heuvels.

Zie hier de 10 leukste en meest uitdagende mtb-routes van Nederland!

Crossen door de duinen

De Schoorlse Duinen lijken gemaakt voor mountainbikers: uitdaging genoeg! Maak eens het 19,7 kilometer lange ‘Schoorl Rondje vanuit Bergen’ en ontdek unieke bos- en zandgronden aan de kust van Noord-Holland. Deze ronde kent vele hoogteverschillen en garandeert genoeg afwisseling. Wat je zoal ten deel valt? Behoorlijke klimmetjes, zoals die richting de Schoorlse Nok, als ook gedeelten waar het pad ophoudt en je dus creatief moet crossen. Starten en finishen kun je bij busstation Natteweg.

Niet al te zware MTB-kustroute

De enige MTB-route in ons overzicht, die ook voor beginners goed te doen is, is het ‘Rondje vanuit Voorhout’, dat 40,5 kilometers telt. Begin- zowel als eindpunt is het treinstation van Voorhout. Een goede algemene conditie is overigens wel een voorwaarde. Mooie smalle bospaadjes, stukjes asfalt en slingerende duinweggetjes voeren je onder andere langs het Noordwijkse strand en door het indrukwekkende, glooiende kustland. Hiervoor moet je in Zuid-Holland zijn!

De Vaart erin!

Wat kom je zoal tegen onderweg, als je lekker wilt crossen in de provincie Utrecht, tussen Utrecht en Amersfoort? Dat merk je vanzelf als je kiest voor het 77,6 kilometer lange ‘Rondje vanuit Utrecht Vaartsche Rijn’! Geniet van snelle kombochten, slingerpaadjes over landgoed Den Treek, wortelklimmetjes en pittige afdalingen door het bos als ook van een prachtig gravelpad over de heide. Ga naar treinstation Vaartsche Rijn, waar je tocht zowel begint als eindigt. 

Door bos en ‘woestijn’

De mountainbikeroute ‘Rustende Jager – Drie Linden Rondje vanuit Drunen’ is 39 kilometer lang en brengt je deels door een van de mooiste Brabantse natuurgebieden: de Loonse en Drunense Duinen! Deze mtb-route in Noord-Brabant, waarvan start en finish bij busstation Beethovenlaan liggen, wordt gekenmerkt door smalle kronkelpaadjes door de bossen, om de Guldenberg heen, en gedeelten over zand en heide. Onderweg even opladen? Daar bieden De Rustende Jager en De Drie Linden uitkomst!

Zwoegen op Zeeuwse paden

Ook in Zeeland valt goed te ploegen door het zand. Probeer het ‘Cadzand-Bad Rondje vanuit Nieuwvliet’ eens uit; deze route loopt door Zeeuws-Vlaanderen en meet circa 50 kilometer. Interessant voor wie niet alleen van de sport houdt, maar ook van panoramische uitzichten op zee en unieke natuur! Grote stukken van deze trail leiden je namelijk door natuurreservaat Het Zwin, direct aan de kust. Stuur jouw mtb over de zandpaadjes door het duin en bewonder de haven van Cadzand.       

Buffelen in het Achterhoekse bos

Wil je graag al crossend de Gelderse natuurpracht bekijken tijdens je rit? Kies dan voor het 44,7 kilometer lange ‘Lochemse Berg Rondje vanuit Barchem’. Deze mtb-route in Gelderland loopt voornamelijk door het bos, maar sommige delen voeren ook langs de idyllische velden en akkers. Belangrijkste ingrediënten? Dat zijn de vele klimmetjes, de afdalingen en de ruige bospaden vol wortels en grote bulten. Begin- en eindpunt is de parkeerplaats bij hotel Bon’Aparte.   

MTB-route Zuid-Limburg voor ‘klimgeiten’

‘Klim naar Scheulder – Rondje vanuit Gulpen’ is een mountainbikeroute, die je – 37 kilometer lang – een van de mooiste delen van Zuid-Limburg laat zien. Met onder andere een smal pad naar Kasteel Neubourg, een pittige klim naar Scheulder, de beroemde Brand-brouwerij en een forse col in het bos bij Reijmerstok, is deze tocht uitermate geschikt voor echte klimgeiten. Menigeen moet onderweg even van de fiets af. Het bijzondere stukje door (laag) water maakt de uitdaging helemaal compleet! Begin- en eindpunt van deze meest uitdagende mtb-route van Nederland is bij busstation Osebos.     

Van het ene naar het andere uitzichtpunt   

De Overijsselse MTB-route ‘Goede drop –  Rijssen Rondje vanuit Holten’ belooft 25 kilometer lang genieten van de meest geweldige bospanorama’s van Overijssel. Het is namelijk heerlijk ‘ploeteren’ tussen Rijssen, Borkeld en Holten. De verharde én onverharde paadjes slingeren zich idyllisch naar boven, waarna er altijd weer een welkome afdaling volgt. Wie van veel bochten, veel heuvels en fantastische uitkijkpunten houdt, gaat voor deze trail, die bij busstation Twenhaarsveld begint en eindigt.

MTB-route door de zandbak van Drenthe

Een van de mooiste mtb-routes door fietsprovincie Drenthe? Dat is ‘Zandbak- Hunebed D16 Balloo Rondje vanuit Assen’ van 47,7 kilometer. Lekker zwoegen door behoorlijk mul zand en over de heide van Balloo, over weidegrond, door bossen en langs het water: dat is een feestje voor de mountainbiker annex natuurgenieter! Mooie onderdelen van deze trail zijn een prachtig zandpad richting Loon en het bekende hunebed D16. Begin- en eindpunt is het treinstation van Assen.   

Slalommen tussen de bomen door

Ben je in Friesland, in de gemeente Friese Meren, of woon je in de buurt en zoek je een lekkere mountainbikeroute door de bossen? Dan is de ‘Bremerwildernis – Geweldige paden door het bos, Rondje vanuit Balk’ geknipt voor jou! Je start (en finisht) bij parkeerplaats Schoolstraat in Balk deze 33,8 kilometer lange tocht over de mooie bospaden van het Gaasterland. Geniet onder meer van de ruige klimmetjes door de Bremerwildernis. Het Rijster Bosch laat je onderweg nog voor verrassingen staan; je kunt er heerlijk slalommen tussen de bomen door én even uitrusten in de sfeervolle koffietuin!    

  • Naam
  • Email