De 10 mooiste vaarroutes van Nederland – bekijk ze hier!

Geschreven op 29 juni, 2020
Door
varen-header-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Nederland is een echt waterland: het telt ruim 10.000 kilometer aan bevaarbaar water, dwars door en langs typisch Hollandse steden, dorpen en landschappen. Of je nu met de sloep op stedentrip wilt of gewoon lekker wilt ronddobberen: de waterwegen in Nederland bieden alle soorten vertier. Dus wil je dit jaar lekker varen in Nederland, plan dan een leuk boottochtje naar keuze! In dit blog zie je de 10 mooiste vaarroutes van Nederland!

Tip: houd je van varen én fietsen, dan zijn de unieke, georganiseerde fiets- en boottours die Voordeeluitjes.nl sinds kort aanbiedt, voor jou ideaal! Diverse mooie landschappen kunnen doorkruist en bewonderd worden. Een aanrader is bijvoorbeeld de 8-daagse fiets- en boottour Amsterdam – Maastricht.  

1. Vaarroute Waddenzee: Vlieland – Texel

De Waddenzee is een prachtig gebied om doorheen te varen, zeker voor zeilboten. Wanneer je hier gaat varen, moet je wel rekening houden met de getijden. Het verstandigste is om ongeveer een half uur na hoogtij te vertrekken vanuit de haven van Vlieland. Op deze vaarroute geniet je van de zilte zeelucht en het uitzicht op de Texelse badplaats De Koog. Het loont zeker de moeite om hier voet aan wal te zetten, want het oude centrum is erg gezellig.

2. In de Biesbosch varen

Op de grens van Holland en Brabant ligt de Biesbosch, een uniek natuurgebied met wilgenbossen, groene oevers en kronkelende kreken. Je kunt de Biesbosch binnenvaren op verschillende manieren: via het Hollandsch Diep, de Amer, de Nieuwe Merwede of de Beneden-Merwede. Echter zijn er ook veel aanlegplekken in de Biesbosch zelf. In de Biesbosch varen is een unieke, rustgevende bezigheid. Maar pas wel op: door het getijdenverschil kan er hier en daar van stromingen en diepteschommelingen sprake zijn!

Biesbioch-Vakantie-Nederland - Vakantieblog - Voordeeluitjes.nl

3. Muurgedichtenroute Waterland

Op een heel andere manier het culturele en natuurlijke leven ervaren kan aan de hand van de zogenoemde Muurgedichtenroute, een cultuurhistorische gids die je al varend in kano of fluisterboot (maar ook wandelend of fietsend) langs 25 dierengedichten leidt. Deze gedichten zijn aangebracht op de muren in de dorpskernen van Waterland en in de stadskern van Monnickendam. Het is een ode aan de dieren die vroeger een grote rol gespeeld hebben in de regio, zoals de walvis en de ansjovis. Op de route liggen pittoreske dorpjes als Ilpendam, Uitdam en Zuiderzeestadje Monnickendam.

Stedentrip Leiden - Stedentrips Nederland - Voordeeluitjes.nl - Vakantieblog

4. Met de sloep op stedentrip

Niet alleen de natuur laat zich prachtig vanaf het water bewonderen, ook steden ontdek je van een heel nieuwe kant. Een echte aanrader in deze categorie is Leiden. Dein door de Leidse binnenstad over een kleine 30 kilometer aan grachten en singels, met blikvangers als de Botanische Tuin, de Sterrenwacht, het Rapenburg en de Meelfabriek. Ook Utrecht leent zich goed voor een vaartocht. Verken de Utrechtse grachtengordel en vaar langs de oude werfkelders. Of ontdek historisch Haarlem en leg aan bij het Teylers Museum voor een cultureel tussendoortje.

5. Rustig varen in Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden is door de waterrijke omgeving en prachtige natuur dé plek voor een mooi boottochtje. Bovendien kun je kiezen uit verschillende vaarroutes. Ga bijvoorbeeld voor een dagtochtje door de omgeving van Giethoorn en ontdek in het centrum de gezellige terrasjes aan het water. Zoek je liever wat meer rust op, vaar dan midden door het prachtige Nationaal Park De Weerribben, een uitgestrekt moerasgebied waar de natuur nog echt regeert. Kijk niet raar op als je opeens een otter tegenkomt, of de zeldzame zwarte stern ziet vliegen.

royal-pathfinder-vaarroutes-weerribben-wieden-vakantieblog-voordeeluitjes.nla

6. Elfstedentocht varen

Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ doorgaat. Watersporters hoeven nergens op te wachten; die kunnen gewoon de Elfstedentocht op de planning zetten. Een van de mooiste vaarroutes van Nederland! In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute van de Elfstedentocht beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruiser. Het is nu mogelijk om de gehele schaatsroute te bevaren, van de start in Leeuwarden tot aan de finish op de Bonkevaart. Voor de Elfstedentocht varen geldt in de meeste gevallen: It giet oan!

Foto: @carinafoto

7. Vaartocht Rotterdam

Pak de watertaxi of neem deel aan een mooie rondvaart door het unieke havengebied van wereldhavenstad Rotterdam, dat aan wel 180.000 mensen werk biedt. Wat een vlakten en wat een bedrijvigheid! Je kijkt je ogen uit. Wil je ook ’s nachts de boot op? Overnacht dan in een authentieke hut op het ss Rotterdam, een voormalige oceaanstomer die in Rotterdam aan de kade ligt. Wat ook een mooi tochtje is? De drie uur durende tocht ‘Varen op de Rotte’! Je gaat van centrum richting de Rottemeren en van betonnen hoogbouw naar prachtige groene oevers.

8. Tochtje op de Vecht

In een boot genaamd Le Bateau Napoleon zie je het Overijsselse Vechtdal op z’n mooist. Ga voor een boottochtje op de Vecht met een Loozensche platbodem en verken het verrassende stroomgebied tussen Hardenberg en de Duitse grens. Als het mooi weer is, is de boot rondom open, zodat je je fysiek heel dicht bij de natuur kunt voelen. De platbodem is mede toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Valkenburg - Limburgse Heuvelland - Vakantieblog - Voordeeluitjes.nl

9. Vaar mee met de Berkelzomp

Ontdek de mooie Achterhoek, vanuit het idyllische plaatsje Almen. Hier kun je opstappen voor een van de mooiste vaarroutes van Nederland, over de meanderende Berkel. De Berkelschippers varen u niet alleen rond, ze vertellen ook het verhaal van deze vroegere handelsroute, het dorp Almen en het verhaal achter het gedicht ‘De hoofdige boer’ van dichter Staring. Vertrek vanaf het botenhuis het ‘Fute-nest’, dat zich naast het terrein van Zwembad de Berkel in Almen bevindt.

10. Bevaar de Limburgse Maas

De aandacht gaat al snel uit naar Zuid-Limburg, met het prachtige heuvellandschap. Maar wist je dat ook Midden-Limburg erg mooi is? Minder heuvel-, maar ontzettend waterrijk! Diverse rederijen organiseren mooie vaartochtjes over de Maas en de talrijke Maasplassen. Ontdek de skyline van Roermond, de betoverende Maasoevers, de vele jachthavens en de pittoreske dorpjes vanaf het water. Opstapplaatsen zijn onder andere in Roermond, Thorn, Wessem en Stevensweert te vinden.

Liever op minicruise of vind je het wel net zo makkelijk om een hotelarrangement met inbegrepen vaartochtje te boeken? Kijk dan naar onze speciale rondvaart-arrangementen. We wensen je alvast een bruisende vaarvakantie 2020 of een spetterend uitje!

  • Naam
  • Email