De mooiste kastelen van Nederland, België en Duitsland

Geschreven op 4 juni, 2019

Er was eens een prachtig sprookjesslot…. Kastelen zijn romantische en spannende overblijfselen uit een ander tijdperk. Sommige werden eeuwen geleden al gebouwd en staan nog altijd overeind. Veel van de beroemdste kastelen kun je vandaag de dag bezoeken en zelfs in overnachten. Meestal is niet alleen het kasteel zelf een lust voor het oog; ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan is vaak prachtig. Omdat het 10 juni dag van het kasteel is, hebben wij de mooiste kastelen uit Nederland, België en Duitsland voor je op een rijtje gezet.

De mooiste kastelen van België

Kasteel Ooidonk – Deinze

Ooit was dit kasteel de verblijfplaats van de bekende Filips II, graaf van Horne. Momenteel wordt het kasteel nog bewoond door een graaf en gravin met hun gezin. Van april t/m half september is het kasteel te bezoeken op zon- en feestdagen.

Gravensteen Gent

Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad met smalle torentrappen, forse kantelen, tot de verbeelding sprekende vertrekken en een machtig uitzicht. Al eeuwen woont er niemand meer. Toch is het geen leeg of verlaten gebouw: ook vandaag valt er heel wat te beleven!

gravensteen-kastelen-vakantieblog-voordeeluitjes.nlKasteel van Gaasbeek – Gaasbeek

Een kasteel met een bijzondere geschiedenis. Meerdere malen werd Kasteel van Gaasbeek in de verschillende oorlogen verwoest en vervolgens weer opgebouwd. In de museumtuin word je verrast door zeldzame fruit- en groentesoorten, bijvoorbeeld het zogenaamde leifruit.

De mooiste kastelen van Nederland

Kasteelruïne van Valkenburg

Het bekendste kasteel van Limburg? Wellicht niet meer helemaal ‘in tact’ maar de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul is een indrukwekkende verschijning, met een geschiedenis die wel terug gaat tot de 11de eeuw! Een andere highlight is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Door de constante temperatuur van 12 graden is het hier op warme dagen aangenaam koel. En voor de kinderen is de indrukkwekkende roofvogelshow die regelmatig gehouden wordt erg interessant.

Het Muiderslot – Muiden

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht: een vierkant kasteel met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het kasteel staat in Muiden aan de rivier de Vecht en aan het IJmeer. Extra leuk is veerdienst dit vaart tussen IJburg en het Muiderslot. De boot vertrekt vanuit de haven van IJburg en vaart via Pampus naar het Muiderslot.

muiderslot-kastelen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl
Kasteel de Haar – Utrecht

Kasteel de Haar bij Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Bezoek het kasteel met een rondleiding of maak een wandeling in het park. Kasteel de Haar ziet er misschien uit als een middeleeuws sprookje met haar torens, ophaalbrug en weergangen. Maar achter deze indrukwekkende hoge muren schuilt de wereld van weelde en luxe waarin de familie van Zuylen al sinds het begin van de 20ste eeuw leeft. Wonen in dit kasteel is alles behalve middeleeuws!

haar-kastelen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl
Kasteel De Keverberg – Kessel

Een bezoek aan Kasteel De Keverberg en het pittoreske Kessel hoort absoluut in het programma van een dagje uit in Noord-Limburg. Je beleeft hier de duizendjarige geschiedenis van het kasteel en het Land van Kessel. Maar minstens zo interessant is de eigentijdse architectuur van de aanbouw van dit rijksmonument; een fascinerend contrast tussen oud en nieuw.

De mooiste kastelen in Duitsland 

Schloss Neuschwanstein – Hohenschwangau

Dit kasteel torent – letterlijk en figuurlijk – hoog bovenaan menig wishlist: kasteel Neuschwanstein. Het is de grote inspiratiebron voor het kasteel van Doornroosje in Californië en spreekt bij iedereen wel tot de verbeelding: een heus sprookjeskasteel op een berg!

neuschwanstein-kastelen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl
Burg Eltz – Wierschem

Dit bouwwerk wordt gezien als een prototype van de Duitse ridderburcht en ondanks een turbulente geschiedenis is de burcht nooit verwoest tijdens ruzies en oorlogen, waardoor het zo’n 850 jaar aan geschiedenis heeft. Daarnaast is de burcht met haar ligging in het Eltzer bos het perfecte startpunt voor een heerlijke wandeling.

Burg Hohenzollern – Baden-Württemberg

Burg Hohenzollern is een van de prachtigste bezienswaardigheden die er in het Zwarte Woud te vinden is! Het mooiste aan dit kasteel is dat het op een 900 meter hoge berg staat. Zowel van een afstandje als van binnenuit is dit dus een parel!

hohenzollern-kastelen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl
Schloss Lichtenstein – Württemberg

Dat Schloss Lichtenstein, iets ten zuiden van Stuttgart, ook wel het sprookjeskasteel van Württemberg wordt genoemd, zegt veel over de charme die het bouwwerk uitstraalt. Dit komt ook grotendeels door de rotsen waarop Schloss Lichtenstein is gebouwd en waarvan je een prachtig uitzicht hebt over het Schwäbische Alb-gebergte. Het voormalig jachtslot behoort tot een van de jongste kastelen in Duitsland.

Kastelenroute Munsterland

Ook in het Munsterland staan een paar prachtige kastelen. Een leuke manier om deze te ontdekken is door het volgen van een kastelenroute. Oskar heeft er een uitgeprobeerd, check de video hier:

 

Wist je dat je ook in een kasteel kunt overnachten? Bekijk hier onze kasteelovernachtingen!

  • Naam
  • Email