De mooiste fietsroutes per provincie in Nederland

Geschreven op 7 mei, 2019
  Geplaatst in Bestemmingen, Fietsen, Nederland

mooiste-fietstochten-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes

Inspiratie nodig voor je volgende fietsvakantie? We hebben de mooiste fietsroutes van Nederland voor je geselecteerd. De fietsroutes zijn gratis, ook de wind in je haren kost niets en je ontdekt al calorie-verbrandend de mooiste plekken van ons land! 

Brabant – Monniken & Trappistenbier fietsroute (33-37 km)

Houd je wel van een lekker trappistenbiertje en ben je gek op het bourgondische Brabant? Dan is de La Trappe fietsroute een uitstekend rondje voor jou. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes die allemaal langs Bierbrouwerij de Koningshoeven komen. In dit trappistenklooster wordt La Trappe gebrouwen door de monniken, ook wel trappisten genoemd. De prachtige omgeving – waaronder het Groene Woud – is het fietstochtje meer dan waard!

Noord-Holland – Oudhollandse Pontjes fietsroute (50 km)

Als je van water en veerpontjes houdt, dan zul je erg gecharmeerd zijn van de Oudhollandse Pontjesroute, die in een dag of tijdens een ontspannen weekend te fietsen is. Het startpunt is het Noord-Hollandse Castricum en gaat onder andere langs het vissersdorp De Rijp en meerdere historische molens en gemalen. Zoals de naam al doet vermoeden, neem je onderweg verschillende pontjes, waarvan je er twee met de hand zelf bedient.

Gelderland – Bekendelleroute (33 km)

Fietsen door de Achterhoek betekent na elke bocht verrast worden. Je fietst door een uniek coulisselandschap met onder ander Landgoed ’t Walfort en de bossen het Kloosterbos en het Bekendellebos. Onderweg passeer je het boekendorp Bredevoort en de Berenschot’s Watermolen in Winterswijk Woold.

Limburg – Heuvels en kastelen in Limburg (49 km)

Zin in een paar goede kuitenbijters? Deze pittige route door het Zuid-Limburgse Heuvelland start in Valkenburg. Vervolgens ga ja richting Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem. Onderweg kom je op de heuvels en in dalen schitterende kastelen en landhuizen tegen, zoals Kasteel Schaloen en Kasteel Oost. Na elke klim heb je naast een prachtig uitzicht ook weer een ontspannende afdaling. Leuke overnachtingsplaats nodig? Bij Hotel Eperland in het pittoreske dorpje Epen kunnen je kuiten weer tot rust komen.

mooiste-fietstochten-eperland-vakantieblog-voordeeluitjes

Drenthe – rondje Drentse Hunebedden (49 km)

Het Rondje Hunebedden voert langs vele prehistorische grafkamers, prachtige esdorpjes, het natuurgebied Holtingerveld en de Dwingelderbossen. Onderweg kom je een fijn theehuis tegen in de Anserdennen en moet je zeker even stoppen bij de Havelter toren met zijn chamadron.

Wadden – Fietsroute vuurtoren Ameland (26 km)

Het ultieme eilandgevoel ervaar je tijdens een fietstocht over Ameland. Volg de route Vuurtoren Ameland en ontdek al het moois van dit Waddeneiland. Zo passeer je de prachtige vuurtoren de Bornrif en als je wilt kun je deze toren beklimmen. Vervolgens fiets je verder door de duinen, bossen, over de dijken en langs het wad. Ook kom je door de gezellige dorpjes Hollum, Ballum en Nes.mooiste-fietstochten-ameland-vakantieblog-voordeeluitjes

Zeeland – De Panoramaroute in Zeeuws-Vlaanderen (39 km)

Fietsen met uitzicht op zee: daarvoor moet je natuurlijk naar Zeeland. De Panoramaroute in Zeeuws-Vlaanderen is een van de mooiste fietsroutes die je hier kunt doen. Tijdens de tocht fiets je door duinen met uitzicht over de Westerschelde en de Noordzee. Staat het water laag, dan zou je vanaf het Zwindorp de zeearm het Zwin kunnen oversteken, en zo naar de Belgische badplaats Knokke lopen.

Friesland – De Elfstedentocht fietsen (254 kilometer)

De Elfstedentocht; het Friese erfgoed waar heel Nederland naar uitkijkt als het eerste ijs op de meren lijkt te verschijnen. Hoewel de kans dat de legendarische tocht nog eens gaat plaatsvinden vrij klein is, kun je de route net zo goed op de fiets rijden! Vanuit het zadel geniet je van uitzichten over de polder, waterwegen, meren, de Waddenzee en het IJsselmeer. Waar de schaatsers niet komen, is het Gaasterland: een glooiend landschap vol loofbossen, weilanden en houtwallen.

Utrecht – Utrechtse Heuvelrugtour (50-75 km)

Met een aanloop via Austerlitz en Maarsbergen voert de route richting Veenendaal. Fiets je de langere route dan reis je verder richting de Zuid-Veluwe. In de route zijn naast bekende ook een aantal minder bekende heuvels opgenomen. De klimmetjes en het fraaie landschap zijn een lust voor elke fietsliefhebber. Het is tevens mogelijk om een niet gepeilde familietocht van 30 km te maken.

Overijssel – Ooievaarsroute

Deze fietsroute vertrekt uit Deventer. De route laat u de uiterwaarden van de IJssel zien. Ze brengt u vervolgens bij de Ooievaars van Gorssel en daarna naar de bossen van de Oxerhof om tenslotte terug te keren in Deventer.

Zuid-Holland – Bloemenroute (37 km)

Lisse, gelegen in de Bollenstreek, wordt elk voorjaar omringd door een lappendeken van prachtig kleurende en geurende bollenvelden. Nog niet genoeg bloemen gezien? Vergeet dan niet om het fietsen te combineren met een bezoekje aan Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuin

Flevoland – Biologische fietsroute Lelystad

Lelystad heeft met haar relatief korte historie intussen een prachtig buitengebied. Je kunt hier eindeloos fietsen. Onderweg zijn er een aantal afstapmomenten ingelast bij drie biologische bedrijven: wijngaard El Placer, kruiderij De Polderkol en De Stek voor het heerlijkste fruit en de lekkerste groenten.

Fietsvakantie boeken? Bekijk hier onze meerdaagse fietsvakanties!

mooiste-fietstochten-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes

  • Naam
  • Email