3 mooie molenroutes in Nederland

Fiets-, wandel- én molenliefhebber? Dan zijn deze routes jou op het lijf geschreven! Ontdek deze oer-Hollandse tochten door de polders, duinen en langs het water van Zuid- en Noord-Holland! Onderweg passeer je prachtige oude molens. 

Langs de molens van Kinderdijk

Deze fietstocht van 42 kilometer heeft een oer-Hollands karakter en voert je door het schitterende polderlandschap van Zuid-Holland. Onderweg kom je langs vele eeuwenoude molens, waaronder de molens van Kinderdijk. De fietsroute start in Alblasserdam en vanuit daar fiets je langs de fraaie molens van het wereldbefaamde Kinderdijk. Het prachtige, weidse polderlandschap vertelt het verhaal van dit uniek stukje Nederland. De molens – en uiteraard vandaag de dag de gemalen – maken het mogelijk dat wij onder het zeeniveau wonen. Via de dorpjes Groot-Ammers, Bleskensgraaf en Oud-Ablas kom je weer terug bij het beginpunt. Geniet van het weidse polderlandschap met eeuwenoude boerderijen, molens, akkers en tal van sloten en kanalen. Typisch Hollands!

De Zaanse molenroute

Deze molenroute van 8,5 kilometer is een rondwandeling via de schitterende Zaanse Schans, de ringdijk van droogmakerij De Enge Wormer, de Kalverpolder en het Zaanse vaardorp Haaldersbroek. Aan de overkant van de ringvaart ligt de oude vaarpolder Wormer- en Jisperveld. De Zaanse Schans moet je zeker een keer in je leven hebben gezien. Het is een woon-werkgebied vol met historische houten huisjes, oude ambachten, eeuwenoude molens en interessante musea. Hier beleef je de 18e en 19e eeuw! Van een afstand zie je de wieken van de molens al draaien met op de achtergrond het weidse boerenlandschap. In de molens wordt nog steeds hard gewerkt, aan brood, zaagsel, specerijen en meer. In het open weidegebied kun je diverse vogels spotten, zoals de grutto, tureluur, kievit en de kempaan. Een ding is zeker; tijdens deze wandeling maak je kennis met het typisch Hollandse cultuurlandschap.

Molenpracht rondom Petten en Schoorl

Wil je genieten van open landschappen met pittoreske dorpjes, sloten en vaarten, graslanden én duinen? Volg dan de fietsroute door de Noord-Hollandse polder waarbij je de molenpracht rondom Petten en Schoorl ontdekt. Deze tour van 47 kilometer neemt je mee door het mooie binnenland, maar ook langs de kust! Hier en daar passeer je een bollenveld (in het voorjaar zijn deze velden bezaaid met kleurige en geurige bloemen). Tijdens deze route ontdek je maar liefst vijf molens, waaronder Molen Kijkduin uit het jaar 1772, de Hargermolen uit 1804 en de Groetermolen uit 1890. Verwonder je over deze typische staaltjes Hollandse bouwkunst. Sommige van deze molens zijn regelmatig geopend voor publiek. Aan het einde van de route kun je een pauze inlassen bij ’t Trefpunt Schoorl. Vanuit het restaurant en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de 54 meter hoge klimduin van Schoorl.

  • Naam
  • Email