MINIGUIDE | Vier redenen waarom de Moezel je volgende bestemming moet worden

Geschreven op 28 april, 2016
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Tips & uitjes

Soms hoef je niet eens zo lang te rijden om in een compleet andere wereld te komen! Zo ben je in twee uur rijden vanaf Maastricht in het fraaie Moezelgebied in Duitsland aangekomen. Hier komt de wereldberoemde wijn vandaan, die geoogst wordt in de wijngaarden langs de steile rivierhellingen. In de gezellige wijndorpjes gaat het er nog echt “gemütlich” aan toe. In een zijdal van de Moezel ligt bijvoorbeeld het lieflijke plaatsje Bad Bertrich, waar je het natuurschoon van de Eifel mooi kunt combineren met de romantiek van de Moezel. Er zijn zoveel redenen om naar dit eeuwenoude kuuroord af te reizen. We zetten hier de beste vier voor je op een rijtje!

Op de fiets of te voet langs de Moezel

Vanuit Bad Bertrich starten vele fiets- en wandelroutes richting de Moezel, die negen kilometer verderop ligt. Hier kun je heerlijk de pedalen rondtrappen in de vallei van de rivier met rustige weggetjes, prachtige uitzichten op de wijngaarden en oude burchten. Eén van de bekendste fietsroutes is de Mosel Radweg, waarvan ook korte onderdelen te volgen zijn. Wandelen is een andere favoriete bezigheid hier, met name op de Moselsteig en de meer uitdagende Moselhöhenweg. Meer in voor een spectaculaire klim? Je bedwingt de steilste wijnberg van Europa bij het Moezeldorp Bremm. Op de top kijk je uit over het betoverende dal.

Fijn- en wijnproevers opgelet

Heerlijke frisse wijnen komen vaak uit de Moezelstreek. De beste Moezelwijnen zijn de meest sublieme witte wijnen ter wereld. Dit heeft te maken met de ligging van de wijngaarden, het klimaat en de manier van plukken van de druiven, alsmede met de toevoegingen en de persmethoden. Men vertelt er in de streek graag over. Wijnproeflokalen herken je aan de uithangborden langs de kant van de weg. Maak kennis met de wijntraditie in Piesport, die uit het tijdperk van de Romeinen stamt en nip van een eersteklas wit wijntje uit Trier. Dat kan al midden in het centrum, bij Zum Domstein.

Kuren in warm Bad Bertrich

Zoek rust of inspiratie in het eerste landschapstherapeutische park van Duitsland, gelegen in Bad Bertrich. De Romeinen ontdekten al de heilzame werking van de natuurlijke bronnen in dit kuuroord. Behalve heilzaam is het natuurlijk ook gewoon fijn om in de Vulkaneifel Therme te vertoeven. Dat is nog eens een warm bad!

Liever aan de oever

Ben je dol op de oude wijncultuur, direct aan het water? Zoek dan de pittoreske wijndorpjes aan de Moezel op, zoals Traben-Trarbach en Zell. Zell, het oudste wijnstadje van Duitsland, heeft een schitterende ligging in een bocht van de rivier. Het was al een nederzetting ten tijde van de Kelten en de Romeinen. In Traben-Trarbach vind je onder andere grote wijnkelders, het Mittelmoselmuseum en de ruïne van de vesting Mont Royal. Een rijke historie tref je ook aan in de grotere plaatsen Trier en Koblenz.

In welke plaats in de romantische Moezelstreek vertoef jij het liefst? Bekijk gauw het aanbod op Voordeeluitjes.nl!

 • Naam
 • Email

6 REACTIES

 1. Lianne van Chastelet schreef:

  Voeg aan het rijtje Moezelwijnen zéker de wijnen van Graacher Himmelreich toe!!! Graach is een kleine plaats tegen Bernkastel aan. Op de hellingen van de Himmelreich is het blijkbaar goed toeven voor druiven, want er worden heerlijke zoete wijnen van gemaakt!

 2. Neda schreef:

  Aan de moezel kom je thuis kun je genieten iedere dag heerlijk geweldig fantastisch super . Heerlijk fietsen en wandelen ,echt een vakantieoord.

 3. Jan schreef:

  Voor mij is het jammer dat er veel reclame wordt gemaakt voor het Moezelgebied. Er gaan dan teveel mensen naar toe en dan is de rust verdwenen!

 4. hilgerson schreef:

  Alles is mooi en fijn aan de moezel alleen let op de tijd als de druiven 4 uur in de morgen bespoten worden met 3 heli van uit de lucht een hels kabaal .hil

 5. schreef:

  Bah! Al die positieve reacties. Ik werd op mijn scheenbeen gestoken door een mug, die van het gif had gesnoept waarmee de druiven worden bespoten. Vreselijke ontsteking, dokterskosten en een 4 dagen lang verziekte vakantie.