TIPS | 10x leukste uitjes in Friesland

Geschreven op 14 augustus, 2019

 

De Friezen wisten het al lang: Friesland is de verborgen parel van Nederland. Eigenzinnig, pittoresk en met een ideale mix van cultuur, natuur en geschiedenis. Inmiddels niet meer zo verborgen (Lonely Planet heeft Friesland op de derde plaats van de ‘Best in Europe’ top 10 gezet) maar niet minder verrassend! We hebben de leukste uitjes in Friesland voor je op een rijtje gezet.

#1 – Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Het gemaal wordt ongeveer twee keer per jaar onder stoom gezet om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Tijdens dit unieke spektakel komen stoom, water en architectuur samen. Een magische belevenis! Maar ook buiten de draaidagen is het een bijzonder leuk uitje voor jong en oud.

#2 – Kweldercentrum Noarderleech, Hallum

Ga je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech, aan de rand van de Waddenzee. Back to basic; dat is het principe hier. Het centrum informeert je over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied. Centraal staan het ontstaan van de buitendijkse polders en kwelders, de huidige natuurwaarden en de toekomstige ontwikkelingen. Een ideale plek om heerlijk uit te waaien en op te laden.

#3 – Writer’s Block, Leeuwarden

Sinds Leeuwarden was uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018 heeft het nog meer kleur op de wangen gekregen: door de hele stad zijn kleine en grote muren het canvas geworden van gerenommeerde Friese en internationale graffiti-kunstenaars. In totaal vind je in de stad ruim 2000 vierkante meter streetart, waarin wordt afgerekend met oude dogma’s. Writer’s Block is de grootste gratis viering van openbare kunst in het noorden. Laat je verrassen wanneer je door de stad loopt of sluit bij een van de speciale street art tours, georganiseerd door ‘A Guide to Leeuwarden’.

#4 – Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

In een rustiek stukje Leeuwarden ligt het voormalige weeshuis waarin het Natuurmuseum Fryslân is gevestigd. Het is een echt doe-museum: je kunt hier de natuur zien, horen, ruiken en voelen. Een echte highlight is de ‘OnderWaterSafari’.

#5 – Fries Scheepvaart Museum, Sneek

In het Fries Scheepvaart Museum staat de geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal. En dan gaat het niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht, de Waterpoort van Sneek en meer. Het museum is tevens “kidsproof”, er is namelijk een heus kindermuseum in gevestigd. Hier kunnen kinderen van 4-12 jaar op een interactieve wijze aan de slag met het thema.

#6 – Dark Sky de Boschplaat, Terschelling

Het echte donker ervaren in Death Valley of de Grand Canyon? Dat kan veel dichterbij: ook in ons eigen Waddengebied is een Dark Sky Park te vinden. Hiervoor moet je naar Terschelling. Natuurgebied De Boschplaat welteverstaan. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. Met het blote oog! Dat is niet alleen fijn voor sterrenkijkers; ook veel nachtdieren zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van het nachtelijk duister. Trek eropuit, te voet, met of zonder gids, te paard of met een huifkar.

#7 – Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Franeker

De Planetariumkamer en het indrukwekkende raderwerk vormen het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Maar er is meer te zien! De voormalige wolkammerij van Eisinga, astronomische instrumenten, een filmzaal, wisselende exposities en aandacht voor moderne sterrenkunde.

#8 – AquaZoo Friesland, Leeuwarden

We zijn weer even terug in Leeuwarden. Hier ligt namelijk een wel heel leuk familiepark. Ga samen op ontdekkingstocht in AquaZoo en leer alles over de bijzondere dieren tijdens educatieve presentaties. Ook zijn er speeltuinen en spannende avonturenroutes, voor jong en oud.

Een nachtje blijven slapen in Leeuwarden?

#9 – Schiermonnikoog

Lekker even uitwaaien op een van de mooiste plekken van Nederland? Neem de boot vanaf Lauwersoog en binnen drie kwartier varen zet je voet op het slechts 18 kilometer lange Schiermonnikoog. Waar het op Texel en Terschelling barst van de vakantiegangers, blijft Schiermonnikoog het hele jaar door herkenbaar aan één ding: rust. Maak je hoofd leeg tijdens een fikse duinwandeling of fietstocht en droom weg op het witte bounty-achtige strand.

schiermonnikoog-friesland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

#10 – Boeddhistische stoepa, Hantum

In een landschap van molens, weilanden en water, verrijst achter een houtwal ineens een stralend wit bouwwerk. Je zou het niet zo gauw denken, maar in Friesland is een heuse boeddhistische tempel te vinden. De stoepa, bijbehorende rondgang met kleurrijke gebedsmolens en het tempelcomplex zijn volgens Tibetaanse traditie gebouwd. Het centrum ligt op Friese toeristische routes zoals de ANWB Terpelanroute en de Stoeparoute. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op de bonnefooi langsgaan; ze geven met alle liefde een rondleiding.

  • Naam
  • Email