Schaatsen in de kerstvakantie? Geniet van ouderwetse ijspret, midden in de stad!

Geschreven op 4 december, 2023
Door
  Geplaatst in Evenementen, Nederland, Winter

De moderne ijstijd lijkt aangebroken. Overal worden de ijzers van zolder gehaald, want op veel plekken kan geschaatst worden. In de aanloop naar kerst verrassen steeds meer leuke winkelsteden hun publiek met een toffe ijsbaan in het stadshart. En wij kunnen wel raden waarom. Schaatsen is immers een typisch Hollandse, gezonde én gezellige activiteit, voor jong en oud. Haal dus je schaatsen maar tevoorschijn en ga voor dat coole uitje, nu of in de kerstvakantie!

Bekend kunstijs

Het beste kunstijs vind je in Thialf in Heerenveen en de meest traditionele kerst-ijsbaan kom je op het Vrijthof in Maastricht tegen. Ook de schaatsbaan op het Rembrandtplein in Amsterdam is inmiddels een flinke trekpleister geworden. Toch is er veel meer ijspret te beleven in de aanloop naar kerst. Ook de volgende 5 fantastische schaatsbanen beloven warme sferen en veel gezelligheid. Zowel op als buiten de baan!    

Spoorwegmuseum Utrecht

In de kerstvakantie, maar ook daarvoor al, kun je rondjes schaatsen om een authentieke stoomlocomotief heen. In het Spoorwegmuseum in de Domstad barst namelijk op 16 december de schaatsgekte los. Vanaf 23 december wordt de feeststemming nog wat opgevoerd, want tijdens het evenement Winter Station (vooraf reserveren!) geven vele lichtjes, livemuziek, kerstversiering en een antieke draaimolen het Spoorwegmuseum in Utrecht een speciale kerstgloed.

Schaatsbaan Rotterdam

Van december tot en met februari is Rotterdam een ‘koude hotspot’ rijk, in de vorm van een overdekte kunstijsbaan op Sportpark Toepad in stadsdeel Kralingen-Crooswijk. Met een 400 meter lange schaatsbaan voor sportieve actie, een funbaan van 800 vierkante meter voor familie-ijspret én enkele curlingbanen, trekt dit ijsparadijs jong en oud aan. Ook handig: twee tramlijnen stoppen direct voor de deur!

Cool Event Scheveningen

Vlak bij het Kurhaus kan vanaf 7 december heerlijk geschaatst en gegleden worden. Want niet alleen een schaatsbaan, maar ook andere ijskoude voorzieningen staan in Scheveningen op het winterprogramma. De badplaats pakt lekker uit met een verzameling ijssculpturen, een schaatsboulevard langs het strand en een 20 meter lange ijsglijbaan. Zo mediterraan Scheveningen ’s zomers aandoet, zo alpien lijkt het in de dagen voor kerst!    

Openluchtmuseum Arnhem

Schaatsen, maar dan niet op bevroren water. Tegen een prachtig decor van oude gevels en bruggetjes kun je naar hartenlust je (rol)schaatsrondjes rijden. Vanaf 2 december beleef je ‘de winter van toen’ in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De Winterkermis op het Entreeplein is van nostalgische aard; je ziet er een rupsbaan uit 1930 en een zweefmolen uit 1920. Huur een paar rolschaatsen en rol er lekker op los in de historische Spiegeltent!

Schaatsbaan Antwerpen

Iets verder weg, maar daarom misschien juist perfect voor een schaatsuitje in de kerstvakantie: de kerstmarkt van Antwerpen! Deze verrast vanaf 8 december weer met winterse magie, superveel leuke kramen en evenzoveel gezellige activiteiten. De schaatsbaan en het reuzenrad hoef je ook dit jaar niet te missen. De overdekte ijsvlakte op de Groenplaats is maar liefst 1.000 vierkante meter groot; hier schaats je elkaar niet in de weg. Nog even eropuit in de kerstvakantie? Met de Thalys zoef je voordelig en snel naar de smaakmakende stad in België!

Wil je er nog even opuit in de aanloop naar kerst, maar heb je niet bepaald ‘schaatsbenen’? Bekijk dan eens onze leuke kerst-hotelarrangementen of onze tips voor interessante stedentrips. Met de familie in een huisje met de feestdagen? Ook dat is een gezellig idee!

  • Naam
  • Email