IJzers uit het vet! Hier vind je de leukste schaatsbanen in Nederland

Geschreven op 12 december, 2019
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes, Winter

De winter komt eraan, het is koud, dus we blijven maar lekker binnen met zijn allen? Nee joh! Juist nu valt er in zoveel steden zo ontzettend veel te beleven. Zeker voor schaatsliefhebbers! Trek het centrum in, bind de ijzers onder en zwier en zwaai rondjes over het ijs, midden in de stad. De meest bijzondere tijdelijke schaatsbanen in Nederland hebben wij alvast op een rijtje gezet!

Drijvende ijsbaan

Een drijvende ijsbaan? Jawel, je hoort het goed: in Leiden kun je schaatsen op een schaatsbaan óp de Nieuwe Rijn. Grijp direct de kans om even verderop, op diezelfde Nieuwe Rijn, de drijvende kerstmarkt te bezoeken! Deze baan, misschien wel een van de meest bijzondere tijdelijke schaatsbanen van Nederland, is nog tot en met 5 januari te bezoeken, de kerstmarkt is van 13 december tot en met 24 december.

Op de ijzers tussen de rails

Het Spoorwegmuseum in Utrecht wordt op 21 december omgetoverd tot ‘Winter Station’. Ontelbare lampjes, kerstversieringen en een heuse antieke carrousel zorgen voor een nostalgisch kerstsfeertje in het museum, maar het absolute hoogtepunt is wel dat er geschaatst kan worden tussen de historische treinen! Moe van alle rondjes? Dan is het misschien tijd om op te warmen met een kop warme chocolademelk of glühwein en wat marshmallows te roosteren boven het vuur.

Rondje om het stadhuis

Op het mooie marktplein van Gouda kun je van 18 december tot en met 12 januari weer op schaatsen een ‘rondje stadhuis’ doen. Bekijk het prachtige vijftiende-eeuwse pand van alle kanten terwijl je je rondjes maakt op de Goudse IJsbaan. Voor doorgewinterde schaatsers zijn er speciale ‘Norenavonden’ en feestbeesten kunnen op vrijdagavond discoschaatsen op de ijsbaan in Gouda. Voetjes van het ijs op een van de mooiste tijdelijke schaatsbanen van Nederland!

Schaats terug naar het verleden

Schaatsen is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de historie van Nederland. In het Openluchtmuseum in Arnhem kan in deze periode een ijsbaan dan ook niet ontbreken! Dat betekent ‘ouderwetsch’ wintervermaak op het ijs voor de Amsterdamse Westerstraat. Voor wat extra wintervertier kunnen jonge bezoekers ook nog terecht op de sleebaan. Natuurlijk is het Openluchtmuseum sowieso een bezoekje waard, zeker in de winter. Laat je verwarmen door koek-en-zopie, huisgemaakte stamppotten en winterse verhalen!  Het winterprogramma in het Openluchtmuseum is tot en met 19 januari.

Winters vertier aan de kust

Ook in Scheveningen kunnen de schaatsen uit het vet! Op het plein voor het imposante Kurhaus ligt een overdekte ijsbaan en op het strand kun je terecht op de ‘Funskate IJsbaan’, met uitzicht op de zee en de Pier. Verderop zijn bovendien ook nog eens prachtige ijssculpturen te bezichtigen. De expositie heeft als thema ‘Frozen Magic’. Schaatsen tijdens het ‘Cool Event Scheveningen’ kan nog tot eind januari, de ijssculpturen zijn tot en met 12 januari te bekijken.

Pure magie

Maastricht is deze periode niet zomaar Maastricht, maar ‘Magisch Maastricht’. Kloppend hart van het sfeervolle kerstspektakel op het prachtige Vrijthof is de overdekte schaatsbaan. Moe van de rondjes over de liefst 900 vierkante meter aan ijsoppervlak? Zoek dan een plekje op het grote winterterras. Bezoek ook de overige winterse trekpleisters op het charmante Vrijthof. Wandel van het Huis van de Kerstman naar Dickens Village, hang een wens in de grote boom, laat je rondrijden in het kersttreintje of roetsj van de winterglijbaan. Een mooiere afsluiter dan het wonderschone uitzicht over ‘Magisch Maastricht’ vanuit het reuzenrad bestaat niet. Magisch Maastricht is nog tot en met oudejaarsdag te bezoeken.

Maastricht-Mergellandroute-Voordeeluitjes-Vakantieblog

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Rien schreef:

    Ook in Vlaardingen in het Hoft is een hele leuke schaatsbaan met Winterterras