Kroatië: vier kustplaatsjes die je eigenlijk niet mag missen

Geschreven op 23 juni, 2016
Door

Kroatië is en blijft een populaire vakantiebestemming in Zuid-Europa, waarvan vooral de kuststreken Istrië en Dalmatië hoog scoren. In Istrië vind je een prachtig vakantiepark pal aan de kust bij Rovinj, met idyllische baaien, een fijn kiezelstrand en het meest heldere zeewater van Europa. Ontdek deze mooie kuststreek tijdens je zonvakantie in Kroatië. Dat wordt genieten van natuur, kust en cultuur tijdens je vakantie in Kroatië, aan de Adriatische Zee. We hebben het hier over de geweldige vakantieregio Istrië, waar een paar schitterende hotspots aan te wijzen zijn. Lees over de vier meest betoverende Kroatische kustplaatsjes, die je tijdens je vakantie niet over mag slaan!

1. Eeuwenoude arena in Pula

In de Kroatische provincie Istrië is een bijzonder fraai amfitheater te bewonderen, het op vier na grootste ter wereld. Dit Romeinse bouwwerk is te vinden in de stad Pula, op steenworp afstand van de boulevard en de haven. De oorspronkelijke Pula Arena werd gebouwd rond het begin van onze jaartelling. Je kunt dit theater onmogelijk over het hoofd zien. Het kalkstenen bouwwerk is zo’n 33 meter hoog en de ombouw telt 132 bij 105 meter. In totaal bood de arena zitplaatsen voor zeker 23.000 toeschouwers. Er vonden heftige gevechten plaats, vaak met de dood tot gevolg. Vandaag de dag wordt er vooral het leven gevierd, tijdens (pop)concerten en festivals. Onder de arena bevonden zich talrijke tunnels, waarin de wilde dieren en gladiatoren hun lot afwachtten. De kelders van het amfitheater dienen tegenwoordig als museum. Bekijk er talrijke archeologische vondsten en beluister de spannende verhalen over de Romeinse barbaren van weleer.

2. Nationaal Park Brijuni

De Brioni-eilanden liggen voor de westkust van Istrië, tussen Rovinj en Pula. De eilandengroep bestaat uit veertien eilanden en vormt in zijn geheel het Nationaal Park Brijuni. De eilanden zijn per boot bereikbaar vanuit Fazana. De Joegoslavische leider Tito verbleef gemiddeld zes maanden per jaar in zijn ‘stulpje’ op het grootste eiland, Veli Brioni. Hij ontving er tal van bekend- en hoogheden, onder wie onze vroegere koningin Juliana, Sophia Loren en Gina Lollobrigida. Alleen al vanwege de rijke vegetatie, bestaande uit eucalyptussen, pijnbomen en oeroude olijfbomen, moet je Veli Brioni gezien hebben. Er groeien meer dan 680 soorten planten en bloemen en er leven meer dan 250 soorten vogels. De dieren die in het aanwezige safaripark te bewonderen zijn, zijn meestal nakomelingen van dieren die Tito ooit cadeau kreeg. Vergaap je vervolgens aan een aantal imposante, historische bouwwerken op het eiland, zoals een Romeinse villa uit de 1e eeuw, een 6e-eeuwse Byzantijnse vesting en een benedictijnenklooster uit de 13e eeuw.

3. Rovinj, grootste trekpleister van Istrië

Rovinj is de grootste toeristische trekpleister van Istrië. Rovinj heeft een lange Romeinse periode gekend. Daarna is de stad nog in handen van de Venetianen geweest.De met keien bestrate steegjes, de hoge en oude huizen erlangs, de wapperende was in de straatjes, de pastelkleurige muren en de idyllische doorkijkjes; de Italiaanse invloeden zijn er nog overduidelijk aanwezig. Het is alsof de Joodse wijk van Rome zich naar zee heeft verplaatst. Het bijzondere aan deze plaats is de middeleeuwse bebouwing, die tot direct aan zee doorloopt. Je ziet er eeuwenoude huisjes pal aan het water staan. Als je het historische centrum binnenloopt door de Poort van Balbi, kom je in een wirwar van oude straatjes terecht. Wandel vooral bergopwaarts, want dan kom je vanzelf bij dé blikvanger van Rovinj: de Sint-Eufemiakerk met de 60 meter hoge klokkentoren. Om de toren te beklimmen, moet je tien kuna neertellen. Maar dan heb je ook wat: een schitterend uitzicht over de zee, de eilanden en het mooie Rovinj.

4. Het Adriatische Poreč

De oude stad Poreč, direct gelegen aan de Adriatische Zee, heeft al vele awards in de wacht gesleept. Oordeel zelf of het terecht is, dat de stadskern van deze kustplaats jaar na jaar als mooiste binnenstad wordt uitgeroepen. Grote kans dat je het beaamt. Geheel toevallig is het ook niet, want de stad Poreč investeert enorm in het opknappen en beschermen van het oude historische stadshart. Onder de bezienswaardigheden van Poreč zijn de grotten van de Baredine Cave erg populair en ook de Eufrasiusbasiliek mag op veel belangstelling rekenen. Tijdens een wandeling door het oude centrum van Poreč zie je duidelijk het oude Romeinse stratenplan terug. Met name de straten bij Ulica Decumanus en het Trg Marafor plein zijn hier prachtige voorbeelden van. Dat Poreč vroeger belangrijke connecties met Venetië had, blijft ook zeker niet onopgemerkt. De prachtige Venetiaanse paleizen en koopmanshuizen schitteren je tegemoet. Bezoek dus zeker Poreč tijdens je zonvakantie in Kroatië. Een lust voor het oog!

 • Naam
 • Email

6 REACTIES

 1. g.verrijn stuart schreef:

  Zijn er alleen maar plekken of ook plaatsen? M.a.w. doe toch niet mee aan die afschuwelijke VERPLEKKING van het Nederlands!

 2. Frans schreef:

  Ik vind het voor de Kroatische kust erg duur bijna 40,00 € per nacht p/p

 3. Leo Rongen schreef:

  Het is een van de mooiste landen en streken ( o.a. de kust, beneden Sibenik ! ) om op vakantie te gaan, in Juli t/m September !

 4. Leo Rongen schreef:

  Kroatië, langs de kust is een van de mooiste vakantie oorden !

 5. Wendy schreef:

  In 3 van de 4 geweest al meerdere keren. Maar niet alleen Istrië is mooi. Ook de Kvarner en zijn eiland Krk en Cress. Wij zijn dit jaar op Krk geweest en volgend jaar weer. Wordt ons 8e jaar vakantie in Kroatië
  Ook aan de Makarska rivier geweest en vergeet het binnenland van Istrië niet met leuke lome kleine dorpen.

 6. Joke schreef:

  Het is daar zeker schitterend,wil daar nog wel n keertje terug maar dan met mijn volwassen dochter ,die is daar nog nooit geweest, alleen jammer dat t er stikt van de Nederlanders