Van bier tot barok: ontdek de 5 eigenzinnige kunststeden van Vlaanderen

Kunststeden-Vlaanderen-Antwerpen-Voordeeluitjes-vakantieblog

Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen: deze vijf Belgische steden hebben allemaal hun eigen karakter. Zo denk je bij Antwerpen waarschijnlijk direct aan de enorme haven en krijg je al zin in chocola als je de naam Brugge hoort. Toch hebben deze vijf steden in België een belangrijke gemene deler; allemaal hebben ze een erfgoed van wereldformaat. De rijke geschiedenis van Vlaanderen heeft zijn sporen in ieder van deze steden achtergelaten in de vorm van prachtige monumentale gebouwen vol kunst. Bovendien heeft de heersende studentencultuur gezorgd voor een impuls aan nieuwe, moderne kunstvormen. Street art op de pui van een gotische kathedraal? In deze steden kan het! 

Om deze unieke mix van kunstvormen te eren hebben de vijf Belgische steden hun handen ineen geslagen en zijn Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen officieel tot ‘Kunststeden Vlaanderen’ gedoopt. Cultuursnuivers, bourgondiërs en shopaholics opgelet: de kunststeden van Vlaanderen lenen zich perfect voor jouw volgende stedentrip!

Antwerpen

Barcelona heeft Antoni Gaudi, Antwerpen heeft Peter Paul Rubens. Deze schilder heeft zijn werk in de tijd van de barok laten gelden en heeft Antwerpen daarmee een weelderige, flamboyante uitstraling gegeven. Ontdek de invloeden van Rubens tijdens de Rubens-wandeltour; aan de hand van de zeven hoofdzonden en deugden ontdek je het leven van de kunstenaar en bewonder je de schitterende kunstwerken die de stad al sinds de zeventiende eeuw sieren. Het toppunt hiervan is ongetwijfeld de Carolus-Borromeuskerk, ook wel ‘een hemel op aarde’ genoemd. De flamboyantie van de barok wordt vandaag de dag doorgezet in de levendige modescene in de stad. Waan je in de extraverte, trendy wereld van mode en barok tijdens een stedentrip naar Antwerpen! 

Biertip: een Bolleke de Koninck, het lokale biertje bij uitstek. 

Brugge

‘De stad waar de tijd heeft stilgestaan’, zo wordt UNESCO werelderfgoedstad Brugge ook wel genoemd. Waar de tand des tijds in andere Vlaamse steden zijn werk heeft gedaan, werd in het negentiende-eeuwse Brugge besloten om het toenmalige stadsbeeld te bewaren. Vandaar dat Brugge tot op de dag van vandaag geldt als een kleinschalige, leefbare stad.  

Vergis je echter niet: Brugge is alles behalve oubollig. Het stadsbeeld is in de loop der tijd verrijkt met street art en moderne kunst. Tijdens projecten als ‘Legendz’ en ‘the Bridges’ komen moderne kunstenaars samen om hun stempel op de stad te drukken. Van 9 mei tot 25 oktober wordt bovendien de Triënnale georganiseerd: hét kunstfestival van de stad. Brugge heeft zich ontwikkeld tot een van de meest pluriforme, moderne kunststeden van Vlaanderen, genoeg te ontdekken dus!

Biertip: Brugse Zot, de naam zegt genoeg!

Kunststeden-Vlaanderen-Brugge-Voordeeluitjes-vakantieblog

Gent

We hadden het net al over Rubens in Antwerpen, maar als je het over Gent hebt, dan zeg je Jan van Eyck. Zijn beroemdste meesterwerk is in deze Vlaamse kunststad te bewonderen: Het Lam Gods. Van Eyck heeft tijdens de renaissance veel werken achtergelaten in kunststad Gent en om dit te eren is 2021 uitgeroepen tot Van Eyck Jaar. Gedurende het project ‘OMG! Van Eyck Was Here’ laat je je zintuigen prikkelen door alles wat Van Eyck beïnvloed heeft: van eten tot muziek. 

Wist je trouwens dat de foodscene in Gent wereldberoemd is als vegawalhalla? En met een beetje geluk kom je tijdens je kennismaking met Van Eyck ook wat werken van het ‘Sorry, not sorry streetart-plan’ tegen of heb je nog tijd om binnen te stappen in een van de vintage kledingwinkels. Het moge duidelijk zijn: Gent is de stad waar historie en moderne tijd samenkomen!

Biertip: Gulden Draak, dit Gentse biertje is gevaarlijk lekker.

Leuven

In Leuven staan kunst en cultuur hoog in het vaandel. Zo is er vorig jaar nog 2.7 miljoen euro in cultuur geïnvesteerd en wil de Belgische stad zich kandidaat stellen als Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Naast de blijvende waardering voor oude meesters in de Sint-Pieterskerk, de Abdij van Park en museum M, wordt er veel ruimte gegeven aan moderne meesters. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling aan de hand van de Street Art Cities-App of bezoek Docville, een internationaal documentairefestival. Studentenstad Leuven biedt als geen andere stad volop kansen aan nieuwe kunstenaars!

Biertip: Speciaal op z’n eigen manier: Stella Artois

Kunststeden-Vlaanderen-Mechelen-Voordeeluitjes-vakantieblog

Mechelen

Mechelen kende zijn bloeiperiode tussen de vijftiende en zestiende eeuw. Toen fungeerde de stad als zetel van de Habsburgse Nederlanden. In de renaissance kreeg de stad dan ook een koninklijke uitstraling aangemeten. Mechelen wordt hierdoor nog steeds gezien als een kunstwerk op zich; de stad herbergt een schat aan religieus erfgoed. Achter de muren van het Hof van Kamerrijk kun je zelfs nog kennismaken met eeuwenoude, befaamde bewoners zoals Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel de Vijfde. Deze belangrijke spelers in de geschiedenis van de Lage Landen groeiden allemaal op in de Vlaamse stad en hun sporen zijn nog door heel de stad te bewonderen. Waan je in een bourgondisch, extravagant koninkrijk ten tijde van de renaissance tijdens jouw stedentrip Mechelen!

Biertip: Gouden Carolus, vernoemd naar oud-bewoner Karel de Vijfde!

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Ronald Blom schreef:

    Vanuit mijn woonplaats Bergen op Zoom zijn al deze steden goed te bereiken en ik heb ze dan ook allemaal bezocht. Alles klopt in deze blog, echte aanraders. En geniet ook van de relaxte, typisch Belgische sfeer.