Klaar voor een fietsvakantie? Bekijk de mooiste meerdaagse fietsroutes in Nederland en België

Fietsen in Nederland en België is méér dan alleen fietsen. Het is een verkenning van cultuur, geschiedenis en schitterende landschappen. Of je nu gaat voor een zorgeloos fietsvakantie-arrangement of kiest voor de vrijheid van zelfgekozen routes via fietsknooppunten, je komt ongetwijfeld vol bijzondere verhalen thuis. In dit blog vind je een aantal uitgestippelde fietsvakanties en tips voor het samenstellen van je eigen fietsvakantie aan de hand van fietsknooppunten.

Fietsvakantie-arrangementen in Nederland en België

Met een fietsvakantie-arrangement in Nederland en België kun je zorgeloos genieten terwijl alle logistieke details worden geregeld. Verblijf, routeplanning en zelfs bagagevervoer tussen logeeradressen zijn allemaal onderdeel van het arrangement. Zo ga je elke dag met een lichte fiets op pad, terwijl je spullen veilig naar de volgende bestemming worden gebracht.

Een groot voordeel van kiezen voor een fietsvakantie via Voordeeluitjes.nl is daarnaast dat je langs plekken komt die je misschien niet zelf zou hebben gevonden.

Ontdek de diversiteit van Oost-Nederland op de fiets

Tijdens de Fietsvakantie Overijssel (TwenteSalland) verken je de provincie Overijssel vanuit drie verschillende hotels. Je fietst dagelijks ongeveer 50 kilometer en de route neemt je mee door historische dorpjes als Ootmarsum en Delden, bekend om kunstgalerijen en het indrukwekkende kasteel Twickel dat omringd wordt door uitgestrekte tuinen en een watermolen. Je fietst ook langs andere oude kastelen, zoals Kasteel Diepenheim en Huis Verwolde.

In Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug zie je een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Onderweg geniet je van dichte bossen en panoramische uitzichten vanaf de Holterberg.

Fiets door geschiedenis en natuur in Noord-Nederland

In Groningen, Friesland en Drenthe fiets je over routes langs oude kloosters, monumentale boerderijen en nationale parken zoals het Drents-Friese Wold. De lente en vroege herfst zijn ideale periodes voor een fietsvakantie in het noorden van Nederland, met de natuur volop in bloei.

De Fietsvakantie Hunebed Highway is een 5-daagse tocht die je meeneemt door het prachtige Drenthe. Van Zuidlaren naar Coevorden fiets je elke dag ruim 50 kilometer langs hunebedden en pittoreske dorpjes. Ontdek monumenten, natuurreservaten en authentieke dorpjes als Odoorn en Orvelte.

Toer op de fiets over het platteland in Zuid-Nederland

In het zuiden van Nederland fiets je door een glooiend landschap en bloeiende boomgaarden in Limburg, waar elke klim wordt beloond met een prachtig uitzicht. Onderweg kom je twee nationale parken tegen: De Grote Peel, een rijk vogelgebied met uitgestrekte heidevelden en moerasgebieden, en De Maasduinen, waar je unieke rivierduinen vindt die zijn gevormd door water en wind. Je fietst door bossen en langs vennen, en doorkruist charmante dorpen en steden waar je lokale producten kunt proeven.

Fietsen bij de Zuiderburen: Antwerpen en Mol

Tijdens de Fietsvakantie Antwerpse en Limburgse Kempen fiets je door idyllische landschappen die typerend zijn voor de regio. Je overnacht in Mol, Lommel en eventueel Geel. De route neemt je mee langs kanalen, door uitgestrekte bossen en over prachtige heidevelden. Misschien vang je zelfs een glimp van een vos of edelhert op!

Tijdens de tocht bezoek je bezienswaardigheden zoals de Sas4-toren. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de hele Kempen. De Duitse oorlogsbegraafplaats in Lommel maakt indruk met een serene sfeer. Tijdens deze fietstocht lopen natuur en cultuur naadloos in elkaar over.

Zelf een fietsvakantie samenstellen aan de hand van fietsknooppunten

Fietsknooppunten bieden een flexibele manier om zelf een uitgebreide fietsroute te bepalen, zodat je een fietsvakantie kunt samenstellen die helemaal op maat is. Maar waar begin je?

Fietsknooppunten als uitgangspunt voor je fietsvakantie

Kies allereerst een regio die je wilt verkennen, en verzamel kaarten van het fietsknooppuntennetwerk van die regio. Die kun je online vinden, of bij een lokaal VVV-kantoor. Vervolgens plan je de route door de nummers van de knooppunten die je wilt bezoeken te kiezen.

Afhankelijk van je voorkeuren, kun je een eendaagse fietstocht samenstellen of een meerdaagse tour. Het fietsknooppuntennetwerk in Nederland is erg uitgebreid, maar ook in Vlaanderen kun je ervan gebruikmaken.

Kies een hotel of vakantiepark als startpunt

Wanneer je gaat voor een meerdaagse fietsvakantie, is het belangrijk een goede uitvalsbasis te kiezen. Ga voor een vakantiepark of hotel dat centraal ligt ten opzichte van de knooppunten die je hebt gekozen, of kies verschillende hotels of parken voor een langere fietsvakantie. Veel accommodaties zijn ingesteld op fietsers, met afgesloten fietsenstallingen en laadpunten voor elektrische fietsen.

Voorbeelden van zelf samengestelde fietsroutes

Bedenk wat voor soort fietsvakantie het beste bij je past. Wil je vooral de natuur verkennen, historische bezienswaardigheden bewonderen of culinair genieten? Afhankelijk van je voorkeur, kies je een route die je meeneemt langs de highlights die je wilt ervaren.

Fiets bijvoorbeeld door de waterrijke gebieden van Friesland om te genieten van uitzicht op meren en kanalen, of langs de kust in Zeeland. Of kies voor een tocht door het Limburgse heuvellandschap met uitdagende hoogteverschillen. Zoek je een culturele route? Dan zit je goed in de omgeving van historisch Maastricht, waar je onderweg musea en kastelen tegenkomt.

Klaar voor jouw fietsvakantie? Begin vandaag nog met plannen, of boek een fietsvakantie-arrangement via Voordeeluitjes.nl!

  • Naam
  • Email