Ken jij het zuidwesten van Duitsland al? Verken de veelzijdige deelstaat Baden-Württemberg!

Geschreven op 1 mei, 2023
Door
  Geplaatst in Duitsland

Baden-Württemberg is een populaire vakantiestreek in het zuidwesten van Duitsland. Deze veelzijdige deelstaat kent mooie natuur, zoals het Zwarte Woud, interessante steden, meerdere meren zoals de Bodensee, grootse staatspaleizen, thermale kuurbaden én het beroemde attractiepark Europa-Park. Daarnaast is het de deelstaat met de meeste zonuren van heel Duitsland! Ontdek wat deze deelstaat jou te bieden heeft en ga er even heerlijk opuit naar onze oosterburen!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met marketingbureau Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg.

Steden en cultuur ontdekken

In Baden-Württemberg zijn veel steden, kastelen en paleizen te bewonderen. Heb je zin om cultuur te snuiven, dan kun je naar een van de 60 monumenten, bestaande uit onder andere indrukwekkende staatspaleizen en kastelen, welke vaak de mooiste tuinen hebben voor een fijne wandeling. Deze worden beheerd door Staatspaleizen en -tuinen Baden-Württemberg. De deelstaat heeft een handig overzicht van alle staatspaleizen en kastelen. Wilt u deze prachtige monumenten bezoeken, maak dan gebruik van de SchlossCard en bespaar geld! Deze kaart biedt toegang tot 26 belangrijke en culturele monumenten in de deelstaat, voor maar €26,- euro per volwassene.

Voor een stedentrip kun je naar Karlsruhe, een bruisende stad die wordt gezien als culturele hart van Baden-Württemberg. Het middelpunt van de stad bestaat uit het Slot van Karlsruhe. Deze bekende bezienswaardigheid heeft een fijne paleistuin. Een deel van het jaar rijdt hier een trein, welke je door de tuin leidt. Naast het slot kent de stad meerdere andere musea, zoals een staatsmuseum en een kunstmuseum. Een andere aanrader is Baden-Baden, een charmante stad én een kuuroord. Ontspan hier in een van de thermale kuurbaden of geniet op de pleinen van historische bezienswaardigheden. Ook zijn er diverse leuke winkels en een museum voor moderne kunst te vinden. Ben je in Baden-Baden, bezoek dan zeker Slot Hohenbaden, een ruïne die hoog boven de stad uitsteekt.

Daarnaast is Lörrach een leuke optie voor een dag uit. Deze stad, ook wel ‘Poort naar het Zwarte Woud’ genoemd, ligt nabij het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en kent vele pleinen vol horeca, winkels, monumenten, fonteinen en kunstwerken. Bovendien kun je naar Pforzheim, dat door de horloge- en juwelenindustrie ook wel de bijnaam ‘Gouden Stad’ krijgt.

Ontspannen in de natuur

Het Zwarte Woud, het grootste bosgebied van Duitsland, ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn. Het gebied bestaat veelal uit dennenbossen, weiden, watervlakten en bergen en dalen. De hoogste berg is de Feldberg, met een hoogte van 1493 meter. Het middelgebergte is perfect voor een wandel- of fietsvakantie in de natuur. Wil je wandelen, dan kun je een avontuurlijke of rustigere route uitzoeken. Ook is het mogelijk een rondleiding te volgen door het bos. Daarnaast zijn er verschillende mountainbike- en fietsroutes te vinden in het natuurgebied, evenals langeafstandsfietspaden, zoals de Zwarte Woud Panorama-fietsroute. Meer weten over het Zwarte Woud en alle activiteiten die er te doen zijn? Ga dan naar de website van Nördlicher Schwarzwald. Hier vind je ook de diverse uitgestippelde wandel- en fietsroutes.

Eropuit met het hele gezin

Ga je de deelstaat Baden-Württemberg met kinderen verkennen, dan is een vakantie aan de Bodensee of Schluchsee een aanrader. De Schluchsee is het grootste stuwmeer van het Zwarte Woud en biedt rondom vele mooie wandel- en fietspaden. Ook vind je naast het meer waterpark Aqua Fun en een rodelbaan. Deze gaat vanaf de heuvels naar beneden. De Bodensee is een groot en mooi meer in het grensgebied met Oostenrijk. Maak een boottocht over het meer of bezoek een van de eilanden, zoals ‘bloemeneiland’ Mainau.

Voor een dag uit kun je naar attractiepark Europa-Park. In dit park beleef je Europa in één dag, door middel van verschillende themawerelden, een waterpark, een virtuele wereld, bioscoop én evenementenzaal. Als je nog langer wilt genieten op dit park kun je een dag uit combineren met een overnachting in een van de themahotels of op de camping van Europa-Park! Een andere aanrader voor een dag weg met kinderen is Pforzheim. Hier vind je een klimpark en een wildpark.

Enthousiast geworden over de leuke deelstaat Baden-Württemberg? Vind op deze pagina de fijnste hotels voor een vakantie naar het zuidwesten van Duitsland!

  • Naam
  • Email