Ken jij het mooie Wallonië al? Ontdek wat er allemaal te beleven is in deze Belgische deelstaat!

Geschreven op 6 maart, 2023
Door
  Geplaatst in België

Wallonië is de zuidelijke deelstaat van België en bestaat uit vijf provincies. De deelstaat wordt gekenmerkt door pittoreske dorpen en steden, kastelen en de bosrijke Belgische Ardennen, die zich uitstrekken over de provincies Luik, Belgisch Luxemburg en Namen. De perfecte uitvalsbasis dus voor een ontspannen wandel- of fietsvakantie door de groene heuvels en valleien! Of bezoek mooie dorpen en steden met authentieke huizen, bekend om de kunst, cultuur en het erfgoed. Lees in dit blog wat er allemaal te beleven valt in Wallonië!

Dit blog is in samenwerking met VisitWallonia.be.

Steden en dorpen ontdekken

Wallonië kent vele pittoreske dorpen en leuke steden. De hoofdstad van Wallonië, Namen, is een mooie stad met verschillende kerken en interessante musea. Bezoek zeker de Citadel van Namen, het symbool van de stad, welke op een heuvel boven de stad staat. Ook Luik is een aanrader. Deze stad kent een historisch centrum met gezellige cafés en diverse musea. Ontdek de middeleeuwse invloeden die nog te herkennen zijn in de stad. Meerdere dagen genieten van Luik? Dan kun je logeren in een voormalig klooster midden in het centrum, bij Mercure Liège City Center. Ook in Durbuy waan je je in de middeleeuwen en is de geschiedenis van deze stad aan het water nog goed te zien.

Een van de oudste steden van België is Doornik, een gezellige maar kleine stad. Geniet hier in het park of wandel langs de historische gebouwen. Ook Dinant is een bezoek waard. Deze stad ligt aan de Maas en wordt gezien als één van de mooiste steden van Wallonië. Hier kun je overnachten in een voormalig chateau, bij Castel de Pont-a-Lesse. Geïnteresseerd in geschiedenis en liefhebber van de natuur? Dan kun je een dag spenderen in Rochefort, dat een mooi kasteel heeft en waar je diverse grotten kunt bezoeken. Als laatste tip kun je een dag naar bronwaterstad Spa, dat Unesco-Werelderfgoed is en al eeuwen bekend staat als kuuroord. Verblijf hier op de heuvel van Spa Balmoral, bij Silva Hotel Spa-Balmorel.

Wandelen en fietsen

Voor een wandel- of fietsvakantie midden in de natuur ben je in Wallonië op de juiste plaats! De Belgische Ardennen laten je van de buitenlucht genieten, terwijl je het natuurschoon bewondert. In de Ardennen is een uitgebreid netwerk te vinden van fiets- en wandelroutes, onder andere over beboste heuvels en langs diverse grotten, zoals de Grot van Comblain, de Grotten van Remouchamps of de Grotten van Han. Na een lange dag in de natuur neerstrijken in een hotel in het hart van de Belgische Ardennen? Overnacht dan bij Mercure Han-Sur-Lesse, nabij de Grotten van Han, of Cocoon Hotel du Commerce.

Ook rondom het mooie Meer van Genval kun je goed wandelen, evenals watersporten uitvoeren. Een ander meer, waaromheen je mooi kunt wandelen, is het stuwmeer van Nisramont. Ben je op zoek naar een fietsroute buiten de Belgische Ardennen, fiets dan de Maasfietsroute of de fietsroute ‘Fietsen in de Dendervallei’.

Uitjes voor het hele gezin

Ook met het hele gezin is Wallonië een goede vakantiebestemming. Zo zijn er veel leuke activiteiten te ondernemen voor jong en oud! Bezoek bijvoorbeeld het Aquarium-Museum in Luik, waarin je kennis kunt maken met meer dan 150 waterdieren. In het museum is zoölogisch erfgoed te bewonderen, zoals diverse uitgestorven diersoorten. Ook kun je er leren over de geschiedenis van de natuurwetenschappen. Een andere plek waarbij je dieren kunt spotten is bij Wild Park Coo. Hier rijd je met een treintje door het wildpark, dat zich midden in de Belgische Ardennen bevindt. Spot de wilde dieren die in dit gebied voorkomen of bewonder de watervallen. Nabij het wildpark kun je tevens kajakken, mountainbiken of een touwparcours volgen door de hoge bomen. Het grootste avonturenpark van België bevindt zich ook in Wallonië. Bij Adventure Valley Durbuy kun je met het hele gezin diverse binnen- en buitenactiviteiten doen, zoals ziplinen in het klimbos, bowlen of een escaperoom spelen. Ook is er een indoor speelhal aanwezig voor de kleinsten. Zijn de kinderen nog jong, dan is attractiepark Plopsa Coo een echte aanbeveling. Hier zijn verschillende kinderattracties, een apeneiland, dierenweide en speeltuin te vinden. Ook kun je er minigolf spelen of een van de shows bezoeken. Ga ook zeker op de foto met een van de Studio 100-figuren!

Wilt u het water op, dan zijn er verschillende boottochten en rondvaarten over onder andere de Maas te boeken. Voor een bijzondere belevenis kunt u het water op met amfibus De Rode Krokodil. Dit unieke transportmiddel in Europa gaat over land én over het meer van La Plate Taille.

Enthousiast geworden over Wallonië? Vind op deze pagina de leukste hotels voor een vakantie naar de Belgische streek!

  • Naam
  • Email