Ken jij de langste wandelroute van Nederland al? Bewandel het Pieterpad!

Geschreven op 17 april, 2023
Door
  Geplaatst in Wandelen

Wil jij wandelend het mooie Nederland verkennen? Wandel dan een deel van het ongeveer 500 kilometer lange Pieterpad! Dit pad is de langste wandelroute van Nederland en het bekendste langeafstandswandelpad. De route leidt je te voet door zes verschillende provincies in Nederland, van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Geniet van de grote variatie in landschappen en cultuur terwijl je wandelt over veelal onverharde paden. In 2023 bestaat het Pieterpad 40 jaar, dus tijd om een wandelvakantie in te plannen!

Een stukje geschiedenis

Twee vriendinnen bedachten tussen 1978 en 1983 het Pieterpad, omdat zij vonden dat Nederland een langeafstandswandelpad nodig had. Dit waren Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. De wandelroute is geïnspireerd op een wandelpad in het Duitse Zwarte Woud, dat de vriendinnen bewandeld hadden.

Het Pieterpad zelf lopen

Het Pieterpad is hedendaags verdeeld in 26 etappes, van 12 tot 24 kilometer lang. Ontdek de mooiste delen van Nederland en loop van Noord-Nederland naar Zuid-Nederland, of andersom. Wandel over kleine en onverharde paden, langs uitgestrekte velden, over de heide van nationale parken, langs kastelen en door het heuvellandschap. Geniet onderweg van vergezichten, flora en fauna. De wandelroute is duidelijk gemarkeerd met rood-witte markeringen, dus verdwalen is onmogelijk! Om de route nog duidelijker in kaart te brengen is er een tweedelige gids uitgebracht. In deze twee gidsen staan omgevingsbeschrijvingen, waardoor je onderweg ook nog iets leert over waar je loopt.

De wandelroute begint officieel in Noord-Groningen, in het centrum van Pieterburen. Wandel over het Groningse platteland, langs molens en richting dorpen. Een aantal etappes later ontdek je Drenthe te voet. Loop door de diverse natuurgebieden en bewonder de hunebedden. Waarschijnlijk kom je in de Drentse natuurgebieden kuddes schapen tegen. In Overijssel loop je door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Wandel langs mooie beken, dwars door het bos. Loop je door Gelderland, etappe 13, dan ben je op de helft van het Pieterpad. Hier ontdek je de mooie Achterhoek, Kasteel Vorden en diverse kleinere dorpen. De etappes hierna laten je Brabant en Limburg verkennen. Verwonder je in Nationaal Park De Maasduinen, dat onder andere helderblauw water en opwaaiend stuifzand heeft. Het Pieterpad eindigt in Sint-Pietersberg. Via natuurgebied Ingendael loop je langs de groeves richting Maastricht. In deze historische en bruisende stad kun je neerstrijken op het terras en terugdenken aan de geslaagde wandelvakantie.

Onderweg overnachten

Je kunt één etappe van het Pieterpad bewandelen, maar hoe leuk is het om te overnachten langs de route en er zo een wandelvakantie van te maken? Na een dag wandelen kun je heerlijk ontspannen in een hotel. ’s Ochtends, na een goed ontbijt, stap je de deur van het hotel uit en sta je alweer bij het Pieterpad! Boek een hotelovernachting aan de wandelroute en geniet van je wandelvakantie.

Veel plezier met het bewandelen van het Pieterpad!

  • Naam
  • Email