Ontdek de 10 mooiste kastelen van Luxemburg!

Geschreven op 3 oktober, 2019
Door

Dol op oude burchten en kastelen? Dan moet je beslist een keer naar Luxemburg. Dit kleine landje tussen België, Duitsland en Frankrijk is niet groot, maar wel groots in kastelenpracht. Meer dan 40 kastelen en ruïnes staan te glimmen van trots in het prachtige, glooiende landschap van het groothertogdom. Wat zijn nu de mooiste kastelen van Luxemburg? Tja, daarover verschillen de meningen nogal. Maar wij weten zeker dat je met onderstaande top 10 het neusje van de zalm te zien krijgt!

1. Kasteel Vianden

De lijst van mooiste kastelen van Luxemburg wordt zonder twijfel aangevoerd door het kasteel van Vianden, dat onder Nederlanders zeer geliefd is. Dit imposante kasteel staat op een heuvel en torent hoog boven het stadje Vianden aan rivier de Our uit. Het is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de restanten van een Romeinse vesting. Je aandacht zal vooral worden getrokken door de oude kasteelmuren en een mooi gerestaureerde ophaalburg. De stoeltjeslift die je naar boven brengt, geeft een fantastische kijk op de omgeving én op het kasteel zelf. Binnen de kasteelmuren valt van alles te bewonderen: van archeologische vondsten tot een historische wapenverzameling.

Kasteel Vianden

2. Kasteel Bourscheid

De nummer twee op de lijst van mooiste kastelen van Luxemburg is het kasteel van Bourscheid, de alom zeer gewaardeerde middeleeuwse burcht op een heuvel aan rivier de Sûre. Alleen al vanwege de prachtige uitzichten over de rivier, die door het heuvelrijke landschap slingert, wil je de hoogste toren van het slot beklimmen! Er is bovendien een leuke audiotour te volgen in het kasteel, zodat je in elke ruimte een geschiedenislesje krijgt. Dit maakt dat het kasteel echt voor je ogen ‘gaat leven’.

3. Kasteel Clervaux

In het dal van de Clerve staat nog een heel bekend kasteel, dat eveneens tot de mooiste kastelen van Luxemburg gerekend moet worden: het kasteel van Clervaux. Na de Tweede Wereldoorlog is deze  burcht prachtig gerestaureerd. Behalve het kasteel zelf, zijn de nabijgelegen kerk en de abdij, als ook de tuinen waarin ’s zomers een keur aan bloemen bloeit, de moeite van het bezichtigen waard. In het kasteel wordt een permanente fototentoonstelling gehouden, getiteld ‘The family of man’.

4. Kasteel Larochette

De 11e-eeuwse burchtruïne van Larochette staat in een van de mooiste decors van Luxemburg. Waar je ook kijkt, je ziet overal rotsformaties en weelderig groen. Extra blikvanger is het middeleeuwse stadje zelf. De restanten van het kasteel kunnen dagelijks bezocht worden. Een kleinere ruïne, die veel minder vaak bezocht wordt, vind je op een heuvel aan de andere kant van het plaatsje. Interessant voor iedereen, die een unieke manier zoekt om de bekendere ruïne en het stadje Larochette vanaf grote hoogten te bekijken!

5. Kasteel Beaufort

De ruïne van het kasteel van Beaufort staat nabij het gelijknamige dorpje. Rond het jaar 1200 werd op de overblijfselen van een Romeinse burcht een kasteel gebouwd, dat in latere eeuwen nog allerlei uitbreidingen kreeg. De goed bewaarde ruïne van deze burcht is vandaag de dag te bezoeken. Bepaalde delen zijn gerestaureerd en daarmee mooi teruggebracht in oude glorie. Een bezoek aan Luxemburg-stad is prima te combineren met een bezichtiging van deze burcht. Je hoeft er slechts 35 kilometers voor af te leggen.

6. Kasteel Esch-sur-Sûre

De funderingen van het kasteel van Esch-sur-Sûre werden reeds in het jaar 927 gelegd. Het zal je daarom niet verbazen, dat slechts gedeelten van deze burcht de tand des tijds hebben doorstaan. Het kasteel is destijds gebouwd op een rots, zoals veel van deze immense bouwwerken. De burchten moesten immers overzicht en veiligheid bieden. Nog steeds kun je vanaf de rots genieten van panoramische uitzichten over het stadje Esch-sur-Sûre en de gelijknamige rivier. Deze  kasteelruïne kan het hele jaar door bezichtigd worden.

7. Kasteel van Useldange

De kasteeloverblijfselen van Useldange staan midden in het stadje en zijn zeker een bezichtiging waard. Deze eeuwenoude ruïne, waarvan de resten mooi bewaard zijn gebleven, is vanbinnen te bewonderen. Bij elk onderdeel is historische informatie voorhanden. Er is hier voor iedereen een geschikte rondleiding te vinden; er is zelfs een tour voor visueel beperkten beschikbaar. Zie jij slecht, dan kun je de kasteelruïne met je overige zintuigen optimaal beleven!

De volgende drie kastelen zijn makkelijk vlak na elkaar te bekijken, aangezien ze allemaal rondom de plaats Mersch gesitueerd zijn. Mersch zelf heeft overigens ook een kasteel, maar we kunnen hier nu eenmaal niet álle kastelen van Luxemburg belichten.

8. Kasteel Ansembourg

Hoewel dit 17e-eeuwse Chateau d’Ansembourg  op zich al groots en indrukwekkend is, zullen de tuinen rondom dit historische bouwwerk ook zeker tot je verbeelding spreken. Deze tuinen werden in 1750 aangelegd, compleet met standbeelden, trappen en fonteinen. In tegenstelling tot het kasteel zelf, zijn de tuinen vrij toegankelijk. Ze kunnen echter ook onder begeleiding bezocht worden. Er is in de tuinen en boomgaarden veel informatie over de bomen, bloemen, planten en struiken te vinden; overal zijn bordjes met uitleg geplaatst.

9. Kasteel Hollenfels

Op een hoogte van 315 meter staat op een klif dit prachtige kasteel Hollenfels, met 40 meter hoge donjon, hoektoren en stenen brug over de gracht. Helaas is dit oude riddererfgoed niet vanbinnen te bewonderen, maar wij namen in ieder geval genoegen met het prachtige uitzicht van bovenaf, over de schitterende omgeving!

10. Kasteel Pettingen

Kasteel Pettingen is een voormalig kasteel midden in het dorp Pettingen. Dit betreft een waterburcht, die in de 10e eeuw gebouwd werd. In 1684 is het beschoten door de troepen van Lodewijk XIV. Tegenwoordig zijn er slechts twee hoektorens en een deel van de vestingmuur over. Hoewel deze historische site erg klein is, en ‘kasteel’ eigenlijk een te groot woord voor deze minimale overblijfselen, zullen echte liefhebbers bij deze officiële monumenten toch even stil willen staan.

  • Naam
  • Email