Inspiratie nodig voor de voorjaarsvakantie? Ga er heerlijk tussenuit in eigen land!

Wil je er in de voorjaarsvakantie even heerlijk tussenuit, maar weet je niet waar je naartoe wilt gaan? Of je nu op zoek bent naar een rustgevend uitje in de natuur, een gezellige dag in een stad of een ontspannen verblijf op een Waddeneiland, er is in Nederland genoeg moois te ontdekken! Lees dit blog en laat je inspireren voor een heerlijke voorjaarsvakantie dicht bij huis.

Kies voor een gezellige stedentrip

De voorjaarsvakantie is de ideale periode voor een stedentrip! De lente is in aantocht, waardoor het groen in de steden toeneemt. Het weer is daarnaast vaak ideaal voor een stadswandeling: niet te koud en niet te warm. Boek een overnachting in of nabij een grotere stad waar je nog nooit bent geweest en ga op ontdekkingstocht. In de grotere steden kun je naar hartenlust winkelen, bezienswaardigheden bewonderen of diverse musea bezoeken, zoals het Groninger Museum in Groningen, het Rijksmuseum in Amsterdam of het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Natuurlijk is het ook heerlijk om gewoon op een terras neer te strijken en te genieten van alles wat er te zien valt.

Naast de grotere steden kent Nederland ook ongeveer 160 vestingsteden. De één bekender en groter dan de ander, maar allemaal het bezoeken waard. Denk aan Naarden, Willemstad, Gorinchem en Hulst. De vestingsteden hebben hun naam te danken aan het feit dat ze vroeger versterkt werden met stadsmuren en andere verdedigingswerken. Dit moest ervoor zorgen dat de bevolking in de stad beschermd werd tegen de vijand. Een vestingstad had daarnaast het doel om een belangrijke locatie, zoals een grens of een netwerk van waterwegen, te beschermen. Deze verdedigingswerken zijn nog steeds te bewonderen, net zoals andere stadsmonumenten in deze charmante steden. Duik de geschiedenis in en ontdek de verhalen van de vestingsteden. Vergeet daarnaast niet om de forten, net buiten de vestingsteden, een bezoek te brengen. Waan je er terug in de tijd.

Ga voor een uitje in de natuur

Wil je even helemaal tot rust komen, opladen en een frisse neus halen? Ga dan voor een uitje in de natuur! Kies een logeeradres dat midden in een natuurrijk gebied gelegen is en ga heerlijk een aantal dagen wandelen of fietsen. Geniet van de natuur die langzaam weer groen kleurt, spot wilde dieren en ontdek nieuwe plekken, want Nederland heeft genoeg moois te bieden.

Waarschijnlijk ken je de Veluwe en de meeste nationale parken wel, in ieder geval van naam, maar wil je eens ergens anders naartoe? Ga dan eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, het Dark Sky Park in Nationaal Park Lauwersmeer, Eiland Tiengemeten of Park Vliegbasis Soesterberg.

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn met 3400 hectare een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. In dit gebied wordt meer dan 65% van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd, én dit is het oudste waterwingebied van Nederland. Ga voor een heerlijke wandeling in dit gebied (fietsen is niet toegestaan) en spot de grootste damhertenpopulatie van Nederland! Heb je geluk, dan sta je misschien ook wel oog in oog met een vos.

Nationaal Park Lauwersmeer is in 2016 uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit is een gebied waar het ’s nachts nog echt donker is en waar je ’s nachts welkom bent om de duisternis te bewonderen. Kijk omhoog en ontdek de sterrenhemel!

Tiengemeten is een natuureiland, dat je met een pontje kunt bereiken. Dit natuureiland is een oase van rust en het leefgebied van bijzondere diersoorten, zoals de bever, de zeearend en de Schotse Hooglander. De natuur krijgt hier volop de ruimte, waardoor één dag op dit eiland eigenlijk te kort is.

Vliegbasis Soesterberg was een militair vliegveld, waar de eerste vluchten van het leger werden gemaakt. Het is sinds 2004 omgetoverd tot een natuurgebied, genaamd Park Vliegbasis Soesterberg. Bewonder de planten en dieren in dit 375 hectare grote gebied en voel de geschiedenis! Bezoek je dit natuurgebied met je stalen ros, vergeet dan niet over het breedste fietspad van Nederland, een 45 meter brede voormalige startbaan, te fietsen.

Verblijf op een van de Waddeneilanden

Wil je even heerlijk uitwaaien aan het strand, dan denk je waarschijnlijk al snel aan de Nederlandse kust. Ga eens voor iets anders en bezoek een van de Nederlandse Waddeneilanden! Steek je met de veerpont de Waddenzee over, dan heb je al snel het gevoel dat je echt even weg bent. Geniet op de boot al van prachtige vergezichten en spot, als je geluk hebt, zeehonden! De Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bieden voor ieder wat wils, met altijd natuur, cultuur én gezellige dorpen nabij jouw hotel of vakantiepark.

Alle vijf de Waddeneilanden hebben hun eigen unieke natuurgebieden, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen of fietsen. Ga op Ameland naar natuurgebied Het Oerd, laat op Terschelling natuurgebied en tevens Dark Sky Park De Boschplaat je niet ontgaan en bezoek op Schiermonnikoog Nationaal Park Schiermonnikoog. Bovendien is het een aanrader om wad te lopen, bijvoorbeeld van Holwerd naar Ameland, en de eilanden rond te fietsen.

Op Texel is Ecomare een bekende trekpleister. Dit centrum leert je alles over de Wadden, de Noordzee en de Waddenzee. Bezoek het museum, neem een kijkje bij het aquarium en ontmoet zeehonden in de zeehondenopvang. Kies je voor een verblijf op Vlieland, boek dan een uitje met de Vliehors Expres en maak een tocht over de zandvlakte Vliehors. Op elk eiland is het bovendien een aanrader om de vuurtoren te bewonderen en, indien mogelijk, te beklimmen voor een prachtig uitzicht over het eiland en de Waddenzee.

Wil je er deze voorjaarsvakantie heerlijk tussenuit, boek dan een hotelovernachting of een verblijf op een vakantiepark en ga voor een fijn samenzijn, ontspanning en nieuwe ontdekkingen!

 • Naam
 • Email

2 REACTIES

 1. Yoko schreef:

  Waar is dit foto gemaakt? Lang geleden was ik daar gebracht door een bus voor het bedrijf’s feetje.
  Omdat we door de bussen opgehaald en terug gebracht weet ik niet waar dat was. Ik had deze plek gezocht maar nooit terug gevonden.
  Zouden jullie zo vriendelijk zijn te late weten?
  Al vaste bedankt!

  • Marit Bos schreef:

   Hi Yoko,
   De eerste foto in dit blog is een luchtfoto van Naarden. De tweede foto is een foto van de Amsterdamse Waterleidingduinen!