5 x hotspots van Valkenburg: wat is er te doen in mergelstadje Valkenburg?

Geschreven op 20 oktober, 2020
Door

Valkenburg moet je in ieder geval één keer in je leven hebben gezien. Dit bijzondere mergelstadje bevindt zich in het al even unieke landschap van Zuid-Limburg. Te midden van wijnranken, bossen en glooiende velden ligt het stadje mooi te wezen als een soort verdwaald bergdorpje. Je vindt mergelgrotten, een indrukwekkende kasteelruïne en tal van andere fraaie bezienswaardigheden in Valkenburg. En oh ja, ook talrijke sfeervolle, verwarmde terrassen! Waarom binnenkort de hotspots van Valkenburg ontdekken? De warme wintermaanden komen er weer aan….   

Kerstmarkt der kerstmarkten

In de maand december is Valkenburg misschien wel op zijn mooist. Het mergelstadje wordt dé Kerststad in de aanloop naar kerst en is zo mogelijk nog aantrekkelijker om te bezoeken dan in de rest van het jaar. Duizenden lichtjes, engeltjes en kraampjes in de grotten geven het plaatsje een toverachtige uitstraling in de toch al zo feeërieke heuvels van Zuid-Limburg. Valkenburg heeft zelfs de CNN Top 10 World Christmas Destinations gehaald. Dus zoek je de leukste kerstmarkt om te bezoeken? Denk dan aan de kerst-hotspots van Valkenburg!

Kasteelruïne en Fluweelengrot

Je kunt ‘m niet missen: in het centrum van Valkenburg zie je Kasteel Valkenburg- of eigenlijk de ruïne ervan – al hoog boven alles uittorenen. Deze 11e-eeuwse hoogteburcht is in ons land de enige in zijn soort. Ondanks de gedeeltelijke verwoesting in 1672 kun je nog steeds ronddwalen door de vroegere ridderzaal en de artilleriekamer. Je ziet de kogelgaten in de dikke verdedigingsmuren en je bewondert de vroegere kapel. Ook onderaards is er wat te ontdekken; de ondergrondse vluchtgangen leiden namelijk naar de beroemde Fluweelengrot. Voor avonturiers erg leuk en verrassend!

Museum Romeinse Katakomben  

Daal af naar het Rome van de derde en vierde eeuw. In dit ondergrondse doolhof zijn catacomben uit het oude Rome perfect nagebootst, compleet met graven van Romeinse burgers, grafkamers van vooraanstaande Romeinen, mooie fresco’s, beelden en toelichtingen op schrift. De gids die je rondleidt, heeft bij het schijnsel van kaarslicht boeiende verhalen te vertellen. Vanbuiten lijkt dit museum misschien niet erg indrukwekkend, maar vanbinnen is het een fascinerende weergave van de Romeinse tijd in Nederland.                    

Vertier en verwennerij – op de Cauberg

De Cauberg is ook een typische hotspot van Valkenburg. Hoewel deze niet te vergelijken valt met de bergen in de ons omringende landen, moet je ‘m ook niet onderschatten. Fiets of wandel er maar eens tegenop: dat voel je wel in je benen! Wist je dat er een prachtige oase op de Cauberg te vinden is? In Thermae 2000 kom je niet alleen voor een geweldige wellnesservaring, maar ook voor de uitzichten tussen de bedrijven door. Even relaxen na een rondje sauna? Vlij je op een van de buitenbedjes neer en kijk uit over de prachtige Zuid-Limburgse heuvels. Als dat niet rustgevend is! Meer zin in ‘gokken op hoog niveau’? Probeer dan het naastgelegen Holland Casino uit.

Ondergrondse activiteiten in Valkenburg

Niet voor niets wordt Valkenburg ‘mergelstadje’ genoemd. Het mergelgesteente – de gele kalksteen – zie je terug in de gevels, de oude stadsmuren en in de kasteelruïne. In de huidige Gemeentegrot is nog een deel van het gangenstelsel te zien, waaruit de mergel vroeger gewonnen werd. Onder en rondom Valkenburg ligt een immens grottenstelsel van in totaal wel 250 kilometer aan gangen, waarvan een deel voor het publiek toegankelijk is. Houd je wel van een beetje actie? Verwonder je dan over deze enorme onderaardse wereld terwijl je deelneemt aan de leukste grotactiviteiten. Neem deel aan een informatieve rondleiding, bekijk kunstige mergelsculpturen of ga grotbiken!

Genoeg gelezen? Oskar laat je zien hoe hij Valkenburg ervaart. Is het een uitje waard?  

Er zijn nog veel meer hotspots in Valkenburg te bezoeken. Ga tijdens een hotelovernachting in Valkenburg eens met het gezin naar pretpark de Valkenier of beklim de Wilhelminatoren. In Valkenburg kun je zelfs de kabelbaan nemen voor de mooiste uitzichten op het Gulp- en Geuldal!

Let op: bij het uitkomen van dit blog was nog niet duidelijk of je binnenkort weer kunt genieten van een drankje op een Valkenburgs terrasje, of de kerstmarkt doorgaat en of de grotactiviteiten doorgang kunnen vinden. Houd dus zelf de (corona-gerelateerde) ontwikkelingen in de gaten. 

  • Naam
  • Email