Wanderlust: de mooiste hikes in Duitsland

Geschreven op 21 februari, 2019

hikeblog - hiken - voordeeluitjesblog

Duitsland is bij Nederlanders erg populair als bestemming voor een wandelvakantie. Jong of oud, rustzoeker, avonturier of doorgewinterde hiker: de 200.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes bij onze Oosterburen zijn booming onder vele van onsWe hebben zes verrassende hikes voor je op een rij gezet. Ervaar het #gipfelglück dat je overvalt wanneer je een bergtop bereikt en betuig de liefde aan het wandelen! 

# 1 Wandelroute E5

Echte wandelaars zullen bij het horen van de E5 wandelroute meteen op het puntje van hun  stoel gaan zitten. De E5 wandelroute is met ruim 3200 kilometer een van de langste wandelroutes van Europa. De aaneengesloten wandelroute loopt van de Frans Bretonse kust naar de Italiaanse Adriatische zee. Mocht je het Duitse stuk willen lopen, dan moet je naar de Zuid-Beierse Allgäuer Alpen. Je loopt dwars door de prachtige Noordelijke kalkalpen. Ben je geen wandelexpert? Geen probleem, er zijn namelijk ook routes voor beginners.

# 2 – De grenswandelroute

Tussen voormalig Oost- en West-Duitsland loopt een indrukwekkende groene band. De lange strook belemmerde ruim dertig jaar familiecontact, maar gaf de natuur vrij spel. Zo is een waardevol biologisch systeem ontstaan: de Groene Band. Naast de bescherming van de natuur en het historisch erfgoed van het voormalige grensgebied, wordt de Groene Band ontwikkeld als wandelroute. Diverse paden voeren de wandelaar door de ongerepte natuur van de Groene Strook in Zuid-Harz, Eichsfeld, Thüringer Rhön, het Thüringer Woud en het Thüringer Leisteengebergte. Leuke tip: er zijn interactieve audiotours te lopen waarbij deskundigen vertellen over de geschiedenis, flora, fauna en bezienswaardigheden, met levendige beschrijvingen van getuigen over ontsnappingspogingen en het dagelijkse leven in de DDR.

hiken-harz-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

# 3 – Malerweg

Dit is toch wel een van de mooiste hikes in Europa. De Malerweg heet in de volksmond ook wel de schildersroute en brengt je op de mooiste plekken van het Saksisch Zwitserland. Laat je niet misleiden door de naam; dit gebied ligt tussen de Tsjechische grens en Dresden. De route laat je kennismaken met de rivier de Elbe en je komt de grootse tafelbergen, ruige ravijnen en rotspartijen tegen. Deze diversiteit is heel uitdagend en brengt je van flinke beklimmingen naar diepe afdalingen. De route moet je zeker niet te licht inschatten: maak je klaar voor 112 kilometer lopen (of delen ervan) met veel trappen en ladders.

# 4 – Schluchtensteig

Nog nooit in het Zwarte Woud geweest? Dan is de Schluchtensteigroute echt iets voor jou. Deze wandelroute neemt je dwars door het Zwarte Woud en brengt je van kloof naar kloof. Het Zwarte Woud zorgt voor prachtige oude natuur die je in ons kikkerlandje niet snel tegenkomt. Je maakt kennis met dichte bossen, wilde dieren, kloven en rivieren. Mocht je de gehele wandelroute gaan lopen dan kun je hier drie dagen voor uittrekken, maar uiteraard kan je ook hier losse etappes lopen.

hikesblog - hiken - voordeeluitjesblog

# 5 – Rennsteig

Hou je van flinke rotspartijen en kloven? Dan is de historische Rennsteig de perfecte wandeling voor jou. Het richelpad door het Thüringer Woud is 170 kilometer lang dat de toppen met elkaar verbindt. De Rennsteig is eveneens de historische grens tussen Midden- en Noord-Duitsland. Tijdens deze wandeling zie je ontzettend veel variatie in natuur, met als hoogtepunt de 3 kilometer lange Drachenschlucht (drakenkloof).

# 6 – In Goethes voetsporen

Goethes pad is geen onbekende naam in Duitsland, er zijn er namelijk verschillende. Schijnbaar was de Duitse wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe al een fervent hiker in zijn jaren. Hiken bracht hem op geniale ideeën en literaire werken. Volg in zijn voetsporen en wie weet doe je een goede dosis inspiratie op tijdens een wandeling over ‘zijn’ pad in het Nationale Park Harz. Tijdens de wandeling van ruim acht kilometer beklim je de hoogste berg van Midden-Noord-Duitsland, loop je langs prachtige natuur en passeer je de mooiste bosmeren.

Andere top trails in Duitsland zijn: 

  • Naam
  • Email