TOP 4 | De absolute hoogtepunten van het Zwarte Woud

Duitsland - top 4 mooiste plekken in het Zwarte Woud - blog - Voordeeluitjes.nl

Zeg je Zwarte Woud, dan zeg je donkere bossen, kersentaart en bolhoedjes. Maar dan schets je wel een erg eenzijdig beeld van deze mooie streek tussen Karlsruhe en Basel, in het zuidwesten van Duitsland. Het Zwarte Woud is een dichtbebost middelgebergte, dat in de deelstaat Baden-Württemberg ligt, dicht bij de Franse grens. Wandel in de frisse berglucht en beleef prachtige uitzichten, bijvoorbeeld op de Kandel. Fiets door dalen waar eeuwenoude tradities in ere worden gehouden en verwonder je over goed bewaard gebleven burchten en ruïnes. Waar zit je nooit fout tijdens je verblijf in het Zwarte Woud? Lees in dit blog over de mooiste plekken in het Duitse zuiden.

 

Burchten in het Zwarte Woud

In het noorden van het Zwarte Woud liggen vele oude burchten en kloosters, zoals het Slot van Donauschingen, waar de Donau ontspringt in een zeer romantische setting. Hier ligt ook het startpunt van de populaire fietsroute ‘Duitse Donau’. Ten oosten van Emmendingen en ten noorden van het plaatsje Sexau vind je de Hochburg Emmendingen, een prachtige ruïne met bijbehorend museum. Wandel rondom de overblijfselen van het kasteel en kijk weids uit over de met druivenranken begroeide hellingen. Kinderen spreekt misschien de Kastelburg in Waldkirch meer aan; op het pad dat naar de burcht voert, bevinden zich namelijk vele ridders, gehuld in authentieke kostuums. Bovendien mag je de toren beklimmen, wat zorgt voor klimplezier bij de kleinsten en voorpret bij de volwassenen. Eenmaal boven, krijg je een fenomenaal uitzicht over Waldkirch voorgeschoteld. De wandeling naar boven, die ongeveer een half uur duurt, is goed te doen voor de hele familie.

https://www.instagram.com/p/BmTF6xxDMOa/

Todtnauer wasserfälle

Naar het zuiden toe worden de toppen in het Zwarte Woud grilliger en de landschappen gevarieerder, met brede rivierdalen, smalle kloven en spectaculaire vergezichten. Daar stort het water van de bekende Triberger Waterval 163 meter naar beneden, in meerdere etappes. De watervallen van Triberg komen in alle favorietenlijstjes voor, maar de Todnauer Wasserfälle zijn misschien nog wel mooier. Het is er in ieder geval een stuk rustiger. Deze watervallen vind je tussen de plaatsen Muggenbrunn en Todtnau, aan de L126. Via een korte wandelroute bereik je het vallende water. Je kunt tot aan het hoogste punt omhoog lopen over smalle paadjes en bruggetjes. Kijk onderweg ook goed om je heen want de uitzichten zijn prachtig. Met de wandelwagen of rolstoel kun je trouwens prima bij lagere plekken komen, waar het water neerklettert. Pak een van de aanwezige, grote ligstoelen en droom weg bij het heerlijke geluid van wild ruisend water.

Historisch Freiburg - Duitsland - Vakantieblog - Voordeeluitjes.nlSchwarzwälder Kirschtorte - Zwarte Woud - Voordeeluitjes.nlEmmendingen - Zwarte Woud - Voordeeluiitjes.nl - Vakantieblog

 

Historisch Freiburg

Een van de mooiste steden in de regio is Freiburg, een groene en historische stad met een groot voetgangersdomein en talrijke Bächle – smalle kanaaltjes – die door de hele binnenstad stromen. Wist je ook dat deze stad de meeste zonuren van Duitsland heeft? Hoewel de oude binnenstad van Freiburg als een waar openluchtmuseum bezichtigd kan worden, zijn er ook zeer bijzondere musea te bezoeken in Freiburg. Zo kun je binnen in de Schwabentor, de jongste van de twee overgebleven middeleeuwse stadspoorten, de “Zinnfigurenklause” bezoeken. Dit is een museum waar de vrijheidsstrijd van Freiburg op wonderbaarlijke wijze, door duizenden tinnen figuurtjes wordt uitgebeeld. Last but not least; ga uiteraard niet voorbij aan hét pronkstuk van de stad: de Freiburger Münster. Dit 116 meter hoge, gotische meesterwerk is vanwege zijn hoogte al niet te missen.

https://www.instagram.com/p/BpSUZI8DC8l/

Het traditierijke Zwarte Woud

Bijna elk dal in het Zwarte Woud houdt de eigen opmerkelijke tradities en rituelen in ere. Deze hebben veel meer om het lijf dan klederdracht en zoetigheid, hoewel de overbekende bolhoed en de Schwarzwälder Kirschtorte dé symbolen van de landstreek zijn. Trakteer jezelf zeker op een ambachtelijk stukje kerstentaart, nu je toch in het Zwarte Woud bent. Oude tijden herleven in Gutach, waar het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof staat. In dit monumentale openluchtmuseum, dat van eind maart tot begin november geopend is, stap je een dorp uit het verleden binnen. Hier kun je zien hoe de mensen uit het Zwarte Woud vroeger leefden. Ambachtslieden als een borstelmaker, een wever en een houtsnijder komen regelmatig demonstraties geven. Fijn om te weten; er is een treinhalte vlak voor de ingang. In Schonach vind je de grootste koekoeksklok ter wereld! Wat deze klok extra interessant maakt, is het feit, dat je er naar binnen kunt gaan! Zie in het koekoekshuisje, dat 50 keer groter is dan een normale klok, hoe het mechanisme werkt en schrik niet als het tijd is voor de koekoek.

 • Naam
 • Email

3 REACTIES

 1. C.C. Veenendaal schreef:

  Ik heb geboekt , maar mijn emailadres niet ingevuld
  Ik wil graag de bevestiging via mijn mail ontvangen. Kan dit alsnog geregeld worden ?

  • Sjarmaine schreef:

   Beste Ineke,

   Dat kan! Dan moet u even telefonisch contact opnemen met ons via het volgende nummer; 085 760 5 760. Ook kunt u gratis via de chat in contact komen met een van onze servicecenter medewerkers. De chat vindt u op onze homepagina. http://www.voordeeluitjes.nl, onderaan de pagina bij “Hulp nodig”. Ik hoop dat u zo voldoende informatie heeft. Alvast veel plezier in het Zwarte Woud! ^SN

 2. R!A schreef:

  Prachtige omgeving!
  Ooit waren we in het Kuckuckuhrenmuseum in Furtwangen, mooi.