Op naar het Sauerland; kom skiën en kuren in sfeervol Bad Fredeburg!

Geschreven op 27 oktober, 2016
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Winter

Wees welkom in de meest schilderachtige regio van Duitsland, waar je in de winter besneeuwde hellingen tegenkomt op slechts een paar uurtjes rijden van je eigen huis; het Sauerland! Ontdek hier het pittoreske ‘Kneippheilbad’ Bad Fredeburg, waar alleen al de decors betoverend zijn. We geven je hier drie zeer goede redenen om naar Bad Fredeburg af te reizen. Laat je inspireren!

Wintersport dichtbij

Dicht bij huis zijn verschillende skigebieden te vinden, waar je een dag, weekend of midweek in de sneeuw door kunt brengen. Zo ook in Bad Fredeburg; dankzij de hoogteverschillen in en rondom het kuuroord kun je hier ’s winters prima skiën, langlaufen of rodelen in de open lucht. Op de Sauerland-Höhenflug en op talrijke andere wandeltrajecten kijkt u onderweg prachtig uit over het land van de 1000 bergen. Het bij Nederlanders zeer geliefde Skigebied Winterberg is slechts 20 autominuten verwijderd van Bad Fredeburg. In dit grootste skigebied van het Sauerland waan je je na luttele reiskilometers in een compleet andere wereld. Opeens bestaat je blikveld uit toppen van om en nabij de 800 meter hoogte, sprookjesachtig witte bomen en brede pistes. Winterberg biedt vooral families en beginnende skiërs een heerlijke arena, waar zo’n 19 liften en 20 kilometer aan pistes voorhanden zijn. Jij wilt vooral ‘party machen’ tijdens je skivakantie? Kom dan naar de gezellige skihutten en beleef een waanzinnige après-ski in Winterberg en omgeving. In dit wintersportparadijs net over de grens kun je – mits de temperaturen rond het vriespunt liggen – redelijk zeker zijn van sneeuw, aangezien men er met de inzet van vele sneeuwkanonnen een wit plaatje van maakt.

Gezond en fit in Bad Fredeburg

Veel plaatsen in het wonderschone middelgebergte van het Sauerland zijn officiële kuuroorden, de zogenoemde luchtkuuroorden. Je herkent ze aan het woordje ‘bad’ voor de naam. Bad Fredeburg is het kuuroord der kuuroorden; het heeft zelfs de natuurgeneeskrachtige titel ‘Kneippheilbad’ opgeplakt gekregen. De combinatie van het uiterst gezonde klimaat van het Rothaargebergte en de heilzame, natuurlijke bronnen die Bad Fredeburg bezit, maakt van het kuurdorp een zeer gezond oord. Zo zijn er bijvoorbeeld vele hotels en centra te vinden, waar je kunt kuren. Bad Fredeburg heeft het enige natuurgeneesbad van het Sauerland binnen zijn grenzen. In de Abela Heilstollen worden allerlei gezondheidstherapieën aangeboden. Bezoek dit ondergrondse gangenstelsel dat een hoge luchtvochtigheid heeft en beleef er een paar weldadige uurtjes, met name als je last hebt van ademhalingsklachten en allergieën. Een wandeling over de witte heuvels van het Sauerland, op sneeuwschoenen en mét stokken, schijnt ook erg gezond te zijn. In het Skilanglaufcentrum Hochsauerland, in het nabijgelegen Westfeld, worden deze heilzame wandelingen aangeboden.

Pittoresk dorpje vol vakwerk

‘Er was eens een sfeervol dorpje in Noordrijn-Wesfalen, dat behoorde tot de gemeente Schmallenberg. Het kuurdorpje had een prachtige ligging, direct aan de Hochsauerland-Höhenstrasse’. De eerste zin uit een sprookje, zou je denken? En ja, zo zou je Bad Fredeburg kunnen omschrijven, maar dan wel in de tegenwoordige tijd. Want dit sprookje kun je gewoon morgen binnenlopen. De hoogteverschillen in het gezellige dorp zijn groot; deze variëren van 450 tot 818 meter. Op het hoogste punt van het plaatsje vind je een indrukwekkend kerkhof met slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het uitzicht is er – evenals op de meeste andere plekken – fenomenaal. In het hele dorp zie je lieflijke, goed onderhouden vakwerkhuisjes met originele opschriften. Werkelijk alle gebouwen in het pittoreske Bad Fredeburg zijn witgepleisterd en hebben daken van leisteen. Ben je hier toevallig in het eerste weekend van december? Proef dan zeker nog even magische sferen op de kerstmarkt in Schmallenberg; loop langs de gezellige kramen rondom de St.Alexanderkerk en scoor een paar leuke cadeautjes voor het thuisfront.

Word ook fan van Bad Fredeburg en boek een leuk hotel midden in het gezellige kuurdorpje!

  • Naam
  • Email