Heel Holland Rembrandt

Heel-Holland-Rembrandt-Vakantieblog-Voordeeluitjes.nl

2019 is het 350ste sterfjaar van de selfiekoning van de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Deze Hollandse meester was een kei in het portretteren van rijke Amsterdamse kooplieden en regenten, maar ook portretteerde hij vele malen zichzelf. Tot op de dag van vandaag prijken de wereldberoemde schilderijen van Rembrandt in de meest prestigieuze musea ter wereld. In het Rembrandtjaar zijn er door het hele land bijzondere tentoonstellingen over deze schilder uit de 17e eeuw te zien.

In de voetsporen van Rembrandt: van Leiden naar Amsterdam

Veel van de plekken die in Rembrandts leven een belangrijke rol speelden, hebben de tand des tijds doorstaan. Zo kun je in de geboorteplaats Leiden het huis vinden waar Rembrandt in zijn begin jaren leerde schilderen, tekenen en etsen bij zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. De tentoonstelling Jonge Rembrandt in Museum de Lakenhal in Leiden staat volledig in het teken van deze periode. Vanaf 1631, op zijn vijfentwintigste, ging Rembrandt als ambitieuze man de wereld veroveren in Amsterdam. Rembrandt kocht een pand aan de Jodenbreestraat. Zijn woonhuis staat er nog steeds en is nu Museum Het Rembrandthuis. Met behulp van historische bronnen is in de jaren ’90 het interieur van Rembrandts woonhuis gereconstrueerd. Een bezoek aan het Rembrandthuis geeft dan ook een unieke kijk op het leven van deze Hollandse meester en op de rijke wooncultuur van de 17e eeuw.

Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum

Nergens ter wereld vind je zoveel werken van Rembrandt als in het Rijksmuseum. In 2019 is de volledige collectie Rembrandts voor het eerst tegelijkertijd te zien; maar liefst 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten zijn te bewonderen in onze hoofdstad. Schuilt er in jou een ware Rembrandt? Stuur dan je op Rembrandt geïnspireerde werk in voor 31 maart en wie weet hangt jouw ‘Rembrandt’ deze zomer in het Rijksmuseum. Ben je niet zo creatief, maar heet je wel Rembrandt? Dan zoekt het Rijksmuseum jou om de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in juli te openen. In deze maand start het museum ook met het restaureren van de Nachtwacht. In de Nachtwachtzaal is deze restauratie van Rembrandts meesterwerk live te volgen.Rembrandt en het Mauritshuis

Ook na zijn overlijden blijft Rembrandt de wereld fascineren met zijn leven en werk. Elke generatie heeft zijn favoriete ‘Rembrandt’, onderzoekt zijn schilderijen en ontdekt nieuwe details en verhalen. Zo heeft het Mauritshuis in Den Haag een unieke tentoonstelling ter ere van de 350ste sterfdag van de meester-schilder van de Gouden Eeuw. De collectie van dit Haagse museum bestaat niet alleen uit meesterwerken, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Van elk schilderij wordt verteld, hoe het in de verzameling van het museum terecht is gekomen en waarom sommige schilderijen na een tijd van hun Rembrandt-voetstuk vielen. Kun jij het verschil zien tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’?

Rembrandt en Saskia in het Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden neemt je mee op een romantische reis naar de 17e eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester duik je in zijn liefdesleven. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Een van de topstukken van de tentoonstelling is het portret van de Friese Saskia Uylenburgh, met wie Rembrandt in 1634 trouwde. Rembrandt voltooide het portret van zijn eerste vrouw kort na haar dood in 1642 en hield het schilderij in eigen bezit. Geldgebrek dwong hem in 1652 het portret te verkopen aan de bevriende verzamelaar Jan Six. Rond 1750 werd het gekocht door de keurvorst van Hessen-Kassel. Sindsdien is het schilderij nooit meer terug geweest in Nederland. Speciaal voor deze tentoonstelling haalde het Fries Museum dit meesterwerk naar Leeuwarden.

Credits fotografie: Mauritshuis, Den Haag
  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. Christien schreef:

    Kijken naar en genieten van een Rembrandt is altijd de moeite waard

    • Renee schreef:

      Hi Christien! Bedankt voor je berichtje. Daar zijn we het helemaal mee eens! Heb je al veel werken mogen bewonderen? 🙂