Voorbereid een weekendje weg met de hond

Geschreven op 28 december, 2018

Header-Hond-Vakantieblog-Voordeeluitjes.nlOp vakantie of een weekendje weg met de hond kan een hele mooie ervaring zijn. Een goede voorbereiding en een zorgvuldig uitgekozen bestemming zijn hiervoor belangrijk. In dit gastblog geeft Cleo Verheijen, eigenaar van een hondenschool in Amersfoort en van de populaire hondenwebsite puppyopvoeden.nl, een aantal tips om een vakantie of weekendje weg met de hond zo leuk mogelijk te maken!

1. Begin tijdig met voorbereiding

Een angstige hond maakt de sfeer op vakantie er niet beter op. Denk dus goed na over je bestemming als je kiest voor een weekendje weg met hond. Is je hond bang voor kinderen? Ga dan niet naar een druk vakantiepark. Maar let op, ook honden die thuis geen angst vertonen doen dat op vakantie soms wel. Vakantie betekent per definitie onbekende situaties, en niet elke hond zal hier goed op reageren. Ga je bijvoorbeeld een stuk met de trein of de boot? Bereid je hond hier op voor!

Sommige van deze activiteiten kun je een volwassen hond nog leren, maar bij een puppy is dit makkelijker. Dit wordt ook wel puppy socialisatie genoemd. Een jonge pup staat open voor nieuwe ervaringen, terwijl oudere honden angst hebben voor het onbekende.

2. Mag de hond mee?

Je hond kan wel mee willen, maar hij moet ook mee mogen. Zo mag een hond die niet ingeënt is tegen Rabiës het land niet eens uit. Deze regel geldt ook als je ‘slechts’ naar België of Duitsland gaat! Daarnaast is een chip en een Europees dierenpaspoort verplicht. Er zijn landen die aanvullende regels hebben, soms zijn honden van bepaalde rassen niet welkom of moeten ze een muilkorf dragen.

Ook belangrijk: staat je accommodatie het wel toe dat je een hond meeneemt? Zijn er uitlaatmogelijkheden? Op stranden moeten honden bijvoorbeeld vaak aangelijnd. Maar ook met bossen en bergen moet je oppassen; in Frankrijk zijn honden in de nationale parken verboden, en de boete is zeer hoog.

Hond-Vakantieblog-Voordeeluitjes.nl

3. De reis

Je hond wilt en mag mee, nu moet je er nog komen. Ook voor een autoreis gelden regels. In sommige landen mag de hond bijvoorbeeld niet los in de auto, ook niet in de achterbak. Ook in het openbaar vervoer is de hond niet altijd welkom en op een boot moet je waarschijnlijk een speciale kajuit boeken. Ga je met het vliegtuig? Hele kleine hondjes mogen meestal in een kleine reisbench mee de cabine in, maar de meeste honden moeten onderin vervoerd worden. Dit zal zeker stress opleveren, dus je moet je afvragen of dit de moeite waard is.

4. Wat neem je mee?

De hond gat dus mee, nu ben je klaar om in te pakken. Wat neem je mee voor je hond? Vanzelfsprekend zijn genoeg voer, een waterbak, de riem en het hondenpaspoort, maar er zijn nog andere dingen om aan te denken. Mag je hond thuis op de bank, of heeft hij de neiging om aan meubels te kauwen, dan is het verstandig om een hondenbench mee te nemen. Begin ruim van te voren met benchtraining, zodat je hond leert dat een bench een fijne plek kan zijn.

5. Denk ook nog aan…

Zijn er hondenziektes in je vakantieland?  Extra vaccineren, ontwormen, of bescherming tegen bepaalde vliegen of teken is dan nodig. Ook een tekentang en ehbo-doosje zijn handig om mee te nemen.

Je hond kan altijd weglopen. Nu is het natuurlijk erg als dit thuis gebeurt, maar in het buitenland voel je je nog machtelozer. Neem daarom een duidelijke foto van je hond mee. Zorg ook dat hij een halsband draagt waar een kokertje aan hangt met daarin jouw telefoonnummer en het verblijfsadres.

In de categorie ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’; zorg dat het telefoonnummer van je eigen dierenarts in je telefoon staat en zoek van tevoren het nummer van een dierenarts in de buurt van je bestemming op. Mocht er dan echt iets zijn, dan scheelt dit heel veel tijd en stress.

Zo, na dit alles geregeld te hebben ben je vast echt toe aan vakantie. Veel plezier alvast met je viervoeter!

Overweeg je om je hond mee te nemen tijdens een weekendje weg? Bekijk hier een aantal mooie bestemmingen dichtbij!

Hond-Zwemmen-Vakantie-Vakantieblog-Voordeeluitjes.nl

  • Naam
  • Email