Eropuit in de koudste maanden van het jaar? Maak een bijzondere wandeling langs cultuur, lichtjes of horeca!

Geschreven op 11 december, 2023
Door
  Geplaatst in Wandelen, Winter

De dagen worden frisser en korter, maar ook in de koudste maanden van het jaar is het maken van een wandeling heerlijk, én een goed idee voor lichaam en geest. Kleed je warm aan, haal je sjaal en handschoenen uit de kast en trek eropuit naar de mooiste gebieden in ons eigen land. Wil je jouw winterwandeling extra bijzonder maken, ga dan voor een wandeling met een extraatje en ontdek lichtjes, cultuur en horeca!

Ontdek de mooiste winterwandelingen

Nederland kent veel prachtige plaatsen waar je een heerlijke winterwandeling kunt maken. Zo heeft de Veluwe vele honderden kilometers aan wandelpaden, vermaak je je uren in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug of ontdek je het prachtige Heuvelland van Zuid-Limburg. Maar heb je ook al eens gedacht aan de Amsterdamse Waterleidingduinen of een winterwandeling aan zee? Waai uit aan de kust, adem de zilte zeelucht in en struin door de duinen.

In al deze gebieden kun je in de winter makkelijker wilde dieren spotten. De bomen en struiken zijn in het najaar schraler, het wordt sneller donker waardoor de dieren tevoorschijn komen en al deze wilde dieren moeten harder op zoek naar voedsel. Voordeel voor jou dus! Ga op verkenning en spot vogels of sporen. Heb je geluk, dan zie je misschien wel een ree! Wil je er zeker van zijn dat je tijdens jouw winterwandeling dieren tegenkomt, ga dan naar een gebied of natuurreservaat waar een schaapskudde rondloopt of waar grote grazers de heide, graslanden en struiken kort houden, zoals in het Goois Natuurreservaat.

Daarnaast ontdek je in de winter indrukwekkende vergezichten door de verschraalde natuur. Kijk nog verder dan je normaal kunt vanuit een uitzichttoren of vanaf een heuvel en geniet dichtbij van de mooiste uitzichten! Je kunt ervoor kiezen om alleen op pad te gaan, door bordjes te volgen of een vooraf uitgestippelde route te volgen. Wil je meer informatie ontvangen over de omgeving waarin je wandelt, ga dan met een boswachter of gids op pad.

Ga je bovendien ’s ochtends vroeg op pad, dan zul je hoogstwaarschijnlijk een wit laagje dauw vinden op de bomen, struiken en graslanden. Geniet van de stilte en hoor alleen het geluid van jouw krakende voetstappen. Heeft het gesneeuwd, dan bevind je je des te meer in een winterwonderland!

Geniet van een winterwandeling langs horeca

Wil je het halen van een frisse neus combineren met een hapje en een drankje, maak dan een winterwandeling langs horeca! Tijdens of na jouw winterwandeling geniet je van een kop koffie, een glas glühwein of een warme chocolademelk bij een café of restaurant op de route. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben verschillende routes uitgestippeld waarbij je, tijdens jouw winterwandeling, even kunt opwarmen en met rode wangen bij de kachel kunt kruipen. Ook zijn er winterwandelingen mogelijk in combinatie met een proeverij, zoals een wijnproeverij. Wil je jezelf echt in winterse sferen begeven, maak dan een snertwandeling! Met een boswachter wandel je door Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Tijdens de pauze smul je van een warme kom erwtensoep. Als dat niet winters genieten is…

Ga voor een kunstige of lichtgevende winterwandeling

De natuur is prachtig en al kunstig op zich, maar wil je ander soort kunst bewonderen, maak dan een winterwandeling langs diverse kunstwerken of street art, bijvoorbeeld in Rotterdam.

Ook de lichtjesroutes in diverse steden zijn een trekpleister. Bezoek bijvoorbeeld Amsterdam, waar in december en januari het Amsterdam Light Festival plaatsvindt. Geniet van gezelligheid, vele sprookjesachtige lampjes en diverse lichtkunstwerken. In Amsterdam kun je de route zelf lopen, met een gids óf met een audiotour. Daarnaast is Maastricht in de winter een extra sfeervolle stad. Tijdens Magisch Maastricht vind je overal in de wijken kerstversiering en kerstlichtjes. Hierdoor wordt Maastricht het bezoeken zeker waard! Ook veel andere steden zijn in de kerstperiode het bezoeken waard. Geniet van gezelligheid, een dag kerstshoppen en sfeervolle verlichting.

Wil je jouw winterse lichtjeswandeling extra speciaal maken, bezoek dan Kasteel de Haar, in het Utrechtse dorp Haarzuilens. Van december tot begin januari vindt hier het lichtfestival De Lumineuze Nachten plaats, waarbij het kasteelpark voorzien is van diverse lasershows, licht- en kleurprojecties. Geniet van dit sprookjesachtige spektakel! Bovendien zijn er diverse lichtjeswandelingen te volgen in de natuur. Zo leukt Staatsbosbeheer verschillende routes op met speciale verlichting, zodat de trajecten nog magischer worden dan ze al zijn in de winter.

Kies voor een winterwandeling vol cultuur of traditie

Naast lichtjeswandelingen, stadswandelingen en winterwandelingen in de natuur bestaan er ook wandelingen waarbij je kennismaakt met cultuur en traditie. Neem bijvoorbeeld deel aan de Limburgse Kribkeswandelingen. Tijdens een van deze wandelingen beleef je het kerstverhaal, en kom je, tot begin januari, verschillende kerststallen en kapellen tegen. Deze zijn rijkelijk versierd! Kies zelf een afstand en kies de leukste route uit, te vinden op de website van Visit Zuid-Limburg. Ga jij voor een wandeling in Mechelen, Schin op Geul of een andere Limburgse plaats?

Een laatste aanrader voor een heerlijke, frisse winterwandeling inclusief cultuur en traditie is een midwinterhoornwandeling. Wandel door de natuur, bijvoorbeeld op de Veluwe of door de Schoorlse Duinen, en luister naar de verhalen en klanken van de midwinterhoorn.

Wil je meerdere winterwandelingen maken of na jouw wandeling opwarmen in een hotelkamer of vakantiehuisje? Boek een nachtje weg en geniet extra lang van de prachtige, winterse taferelen!

  • Naam
  • Email