Tijdreizen naar de Drentse Koloniën

De provincie Drenthe is een populaire vakantiebestemming. Alleen al de prachtige natuur is een goede reden om hier even lekker te onthaasten. In dit blog nodigen we je uit om een paar dagen Drenthe te combineren met een reis door de tijd. Dit jaar bestaat de Maatschappij van Weldadigheid namelijk precies 200 jaar. En dat wordt gevierd met verschillende evenementen die de geschiedenis van de Drentse Koloniën op een bijzondere manier belichten.

Drentse Koloniën in de belangstelling

De Drentse Koloniën staan de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. In haar boek Het Pauperparadijs belicht Suzanna Jansen deze geschiedenis, aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Het op dit boek gebaseerde theaterspektakel was al in de voorgaande jaren al een groot succes. In de maand juli van dit jaar is het te zien in Koninklijk Theater Carré. En al jarenlang wordt er geijverd om de Koloniën op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. Deze zomer neemt het Werelderfgoedcomité hierover de beslissing.

Een nieuw leven in Drenthe

Het was Johannes van den Bosch die na de Franse tijd iets wilde doen aan de verpaupering in de grote steden in het westen van het land. Door landbouwkoloniën te stichten in Drenthe wilde hij de arme mensen in de steden de kans geven op een nieuw en beter leven. In 1818 richtte hij hiertoe de Maatschappij van Weldadigheid op. Op 25 augustus van dat jaar werd de eerste steen voor de eerste kolonistenwoning gelegd. Twee maanden later betrokken de eerste gezinnen de koloniehuisjes, in wat later de dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord werden. Vlijt en goed gedrag waren de sleutelwoorden. Wie zich onbehoorlijk gedroeg, werd weggestuurd. Zo belandden veel weggestuurde jongere kolonisten in zogeheten desperado-kolonies, waaronder het latere Noordwolde-Zuid en Nijensleek, of erger: in de strafkolonie in Veenhuizen.

Getuigen van de Kolonietijd

Tweehonderd jaar na de oprichting bestaat de Maatschappij van Weldadigheid nog steeds. Tegenwoordig houdt de Maatschappij zich vooral bezig met het beheer van de gebouwen van de Drentse Koloniën en de cultuur- en bosgronden waar deze staan, waaronder het Sterrebos in Frederiksoord en landgoed Boschoord in het Drents-Friese Wold. In de verschillende dorpen zie je nog veel stille getuigen uit de Drentse Koloniën, zoals het Rusthuis en het voormalige Tramhuisje aan de Koningin Wilhelminalaan in Frederiksoord. Museum de Koloniehof in Frederiksoord is een goed startpunt voor je reis door de tijd. Hier kun je zien hoe het leven in de koloniën was. Achter het museum staat een nagebouwd koloniehuisje compleet met akkertjes. Kinderen kunnen hier naar hartenlust dolen in het doolhof. Bij het museum kun je verschillende wandel- en fietstochten verkrijgen. Deze leiden je langs karakteristieke koloniehuisjes, fraaie landhuizen en bijzondere gebouwen van de Drentse Koloniën. Onderweg kun je volop genieten van de weidse uitzichten en van de prachtige Drentse natuur.

Drentse Koloniën - Fietstocht - Voordeeluitjes - Vakantieblog

Evenementen en meer bezienswaardigheden in de Drentse Koloniën

Daarnaast staan er tijdens dit jubileumjaar enkele leuke evenementen op de agenda. Voor snelle beslissers wordt dit weekend (7 en 8 april) al een leuke verhalenwandeling georganiseerd. De Lentefair in het Hemelvaartsweekend is ook een aanrader, evenals de kunstmanifestatie Into Nature, die vanaf 1 juli is te zien. Een andere bezienswaardigheid die een relatie heeft met de Drentse Koloniën, is het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Dit is gevestigd in een voormalig werkgesticht. En vanuit de desperado-kolonies is in het dorp Noordwolde, twee kilometer over de grens met Friesland, ontstond een levendige rietvlechtindustrie. In het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde wordt het unieke verhaal over het rietvlechten verteld, dat in de begindagen ook uit armoede is begonnen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de bijzondere geschiedenis van de Drentse Koloniën? Vanuit omliggende dorpen als Vledder, Wapse, Doldersum en Zorgvlied ligt Frederiksoord op fietsafstand!

  • Naam
  • Email