Drentse hunebedden; waar kun je ze bewonderen?

Geschreven op 5 maart, 2013
Door
  Geplaatst in Bezienswaardigheden, Nederland

Drenthe is een provincie die vooral bekend staat om de mooie natuur en als fietsprovincie bij uitstek. Maar er is meer te beleven in Drenthe. Zo is in Drenthe een bekend prehistorisch verschijnsel te vinden: de hunebedden. Grote hopen stenen die er al duizenden jaren liggen en dienst deden als grafkamer. Van reuzen, dacht men vroeger. De Drentse hunebedden zijn de oudste architectuurmonumenten van Nederland en iconen van de provincie Drenthe.

Waar zijn ze te vinden?

Hunebedden zijn te vinden langs de kusten van West-Europa. In Nederland liggen de hunebedden in Drenthe van oost naar west. Dit heeft waarschijnlijk te maken met astrologie; er zou een verband zijn met de opkomstpunten van de maan. In Nederland zijn nu nog 54 hunebedden te vinden, waarvan 52 in Drenthe en 2 in Groningen.

Hunebedcentrum in Borger

Het grootste hunebed  is te vinden in Borger in Drenthe, hier ligt een groep van 13 hunebedden bij elkaar. Het grootste hunebed ligt pal naast het Hunebedcentrum, waar veel informatie te vinden is over de prehistorie. Dit grootste hunebed is veel boeiender dan je op het eerste gezicht zou denken. Nieuwe ontdekkingen, nieuw onderzoek en nieuwe methoden hebben gezorgd voor nieuwe informatie. De documentaire  ‘Het geheim van het grootste hunebed’, die het Hunebedcentrum in Borger ooit maakte, is in Borger nog steeds te zien.

Nieuwsgierig geworden en zelf eens een hunebed in Drenthe van dichtbij bekijken? Kom dan binnenkort ook eens naar Drenthe. Voordeeluitjes.nl heeft meerdere hotels in Drenthe. Reis terug naar het Neolithicum, terwijl u overnacht in een hotel dat van moderne gemakken is voorzien.

  • Naam
  • Email