Wat te doen in Cochem, de stad van luchtkastelen, wijn en uitzichten

Geschreven op 31 mei, 2018
  Geplaatst in Duitsland, Stedentrips, Tips & uitjes

Cochem - Voordeeluitjesblog

Dat Cochem een korte vakantie zeker waard is, ontdekte een van onze eigen medewerkers tijdens een korte stedentrip naar het Duitse plaatsje. Dit historische stadje ligt in het hart van de Eifel, aan de Moezel en biedt tal van leuke uitstapjes! De ligging te midden van de wijnvelden op de oever van de Moezel, met op de achtergrond de Rijksburcht, levert prachtige plaatjes op. Dat geldt ook voor het historische centrum, met zijn karakteristieke vakwerkhuisjes en het marktplein, met zijn barokke stadhuis en de fontein de Martinsbrunnen. Daarmee is Cochem niet alleen een leuke bestemming voor een stedentrip in Duitsland, maar ook een gezellige uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht in de Eifel. Een goede reden dus om Cochem eens onder de aandacht te brengen! Maar wat zijn nou de leukste activiteiten om te doen in Cochem?

Cochem is een stadje met een lange en soms roerige geschiedenis, waarbij de stad afwisselend in Franse en Duitse handen belandde. De imposante Rijksburcht, die fier boven de stad uittorent, heeft veel te lijden gehad. Als je Cochem bezoekt, dan is een bezoek aan de burcht een absolute must, alleen al vanwege het fenomenale uitzicht vanaf het kasteel! Je kunt een rondleiding in het Nederlands volgen, en voor kinderen zijn er speciale rondleidingen en spooktochten. De dagelijkse demonstraties van de valkenier (van Goede Vrijdag tot en met oktober) zijn een belevenis voor jong en oud en als je in het eerste weekend van augustus gaat, dan kun je het jaarlijkse burchtfeest meemaken. Het kasteel is dan het decor voor diverse shows met ridders en tovenaars, demonstraties en allerlei kraampjes waar je lekkers kunt krijgen.

Cochem - Stedentrip - Voordeeluitjes - Vakantieblog

#1 – Met de Sesselbahn naar de top!

Een tochtje met de kabelbaan naar het hoogste punt van Cochem biedt je verschillende mogelijkheden als je boven bent. De stoeltjeslift heeft zowel open als afsluitbare cabines. De Sesselbahn brengt je over een afstand van 360 meter naar een hoogte van 255 meter boven zeeniveau. In totaal stijg je 155 meter. Bovenop word je opgewacht door een fotograaf, die je een leuke herinnering aan je tocht met de kabelbaan meegeeft. Vanaf het uitkijkpunt met het Pinnerkreuz kijk je uit over het prachtige stadje en zie je de Moezel slingeren door het dal. Kies voor een retourtje of ga alleen de heenweg met de stoeltjeslift en neem een van de avontuurlijke paden weer terug naar de stad.

#2 – Winnerburger Wandeling

Loop je niet naar beneden maar iets verder vanaf de Sesselbahn dan kom je bij attractiepark Klotten. Dit is een combinatie van een dierentuin en een attractiepark. Een leuk uitje voor het hele gezin, waar grote en kleine durfals de achtbanen en wildwaterbanen voor het uitkiezen hebben! Hou je van een uitdagende  wandeling? Volg dan de 16 kilometer lange Cochemer Ritterrunde. Deze wandeling begint en eindigt bij het Pinnerkreuz en is een zijpad van de bekende Moselsteig langeafstandswandeling. Onderweg kom je langs onder meer de ruïne Winnerburg, door een oud sprookjesbos en over soms flink steile paadjes, maar onderweg zie je wel prachtige uitzichten op Cochem en de Moezel!

#3 – Wijn, wijn en nog eens wijn

Cochem en de Moezel staan synoniem voor wijn. Op vele plaatsen kun je Moezelwijnen proeven en als echte wijnliefhebber bezoek je Cochem tijdens het Moezelwijnfestival in juni. Het centrum van de stad staat dan vol met terrasjes, waar je de lekkerste Rieslingwijnen kunt proeven. Op zondag is er een optocht met praalwagens waarop wijn wordt uitgedeeld. Overigens schreven we eerder al over de wijnfeesten en andere festivals in de Moezelstreek. En minder bekende Cochemse specialiteit is mosterd. Bezoek de werkende Senffabriek van Cochem, waar mosterd op de ouderwetse manier wordt gemaakt. Proef gratis de verschillende soorten mosterd, en verschillende soorten jam waarin mosterd verwerkt is, of nip aan een glaasje mosterdschnapps of -likeur!

#4 – Kijk zelf hoe leuk Cochem is!

Je ziet: in Cochem kom je ogen en oren (en smaakpapillen) tekort! Uitstapjes die de moeite van het vermelden beslist nog waard zijn, zijn onder meer een rondvaart over de Moezel. Vanaf het water zie je schitterende uitzichten en maak vooral ook ’s avonds een vaartochtje. Dan zijn Cochem en de Rijksburcht prachtig feeëriek verlicht! In de Bundesbank Bunker Cochem krijg je een bijzondere geschiedenisles. Deze bunker werd in 1965 gebouwd en was tijdens de Koude Oorlog de grootste geheime opslagplaats voor geld. Volg hier een rondleiding, die op aanvraag in het Nederlands wordt gegeven. Ga aan het eind van de dag naar een van de leuke restaurantjes in het centrum of aan de kade en geniet dan nog eens van het prachtige uitzicht op de Moezel.

Wil je zelf eens ontdekken hoe leuk Cochem is? Bekijk dan snel onze aanbiedingen voor hotels op de mooiste plekjes in Cochem!

  • Naam
  • Email