De Nieuwjaarsduik: een spetterend begin van 2020

Geschreven op 23 december, 2019
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes, Winter

Fris en fruitig 2020 beginnen? Neem een Nieuwjaarsduik! Iedereen kent de beroemde Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen wel, maar er zijn tegenwoordig veel meer plekken te vinden waar je ijskoud het nieuwe jaar tegemoet duikt.

Nu kunnen we de Nieuwjaarsduik Scheveningen natuurlijk niet overslaan. Alles bij elkaar is het een hele happening. Duizenden deelnemers die in badkleding en met Unox-muts op tegelijkertijd de Noordzee induiken. Een mooie traditie, maar wist je wel dat deze helemaal niet in Scheveningen begonnen is?

De eerste Nieuwjaarsduik in Nederland

De eerste Nieuwjaarsduik in Nederland was namelijk even verderop, aan het strand van Zandvoort. Daar introduceerde Ok van Batenburg het fenomeen in 1960. Het idee, om met een frisse duik het nieuwe jaar in te luiden, is over komen waaien uit Canada. Daar wordt al sinds 1920 een New Years Dip gehouden door de Vancouver Polar Bear Swim Club, een vereniging voor winterzwemmers die bij ijskoude temperaturen wedstrijden houden.

Vijf jaar na die allereerste keer in Nederland nam marathonzwemmer Jan van Scheijndel het initiatief voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Hoeveel mensen er die eerste keer in 1965 meededen? Zeven! Dat is wel even wat anders dan de duizenden deelnemers die zich tegenwoordig op het strand verzamelen.

Maar het kan ook een stuk minder massaal.

De vroegste:

Zoals op Ameland, waar in Hollum de naar eigen zeggen eerste Nieuwjaarsduik in Nederland op die eerste dag van het jaar plaatsheeft. Om 11.00 uur klinkt het startschot en rennen zo’n driehonderd mensen het water in.

De blootste

Omdat zo’n winterse duik toch al koud is, maakt een zwembroek of bikini echt niet zoveel meer uit, vindt de Naturisten Federatie Nederland. Daarom worden er sinds een aantal jaar ook verschillende blote Nieuwjaarsduiken in Nederland gehouden. Daarvoor kun je onder meer in Zandvoort, Leeuwarden en Breda terecht.

De groenste

Je kan er ook voor kiezen een Nieuwjaarsduik voor het klimaat te maken. Onder meer bij de Vinkeveense plassen, het Valkenburgse Meer, de Spiegelwaal in Nijmegen, strand IJburg in Amsterdam en op de stranden van Zandvoort en Schiermonnikoog houdt Milieudefensie de Klimaatduik.

De Nieuwjaarsduik wordt in Nederland steeds populairder, er is er ongetwijfeld ook een bij jou in de buurt!

  • Naam
  • Email