Om je plantenkennis te verbreden, vlinders te fotograferen met je macrolens of een ander klimaat willen voelen (vakantie is nog nooit zo goedkoop geweest!), hoef je niet heel ver weg! Ga even lekker zitten in de tuinen en kassen van deze mooiste botanische tuinen van Nederland en kom helemaal tot rust tijdens je groenste wereldreis in één dag!
Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus ligt midden in het centrum van onze hoofdstad en is een van de oudste botanische tuinen in Europa. Het is een prachtige, intieme tuin met een bijzondere plantencollectie. Opgericht als medicinale kruidentuin in 1638, groeide de Hortus onder meer dankzij VOC-handelaren uit tot een zeer rijke botanische tuin. In de tuin is het heerlijk om te wandelen en te observeren. Maar het is vooral genieten van deze groene oase midden in het drukke stadsleven in Amsterdam. Krijg je geen genoeg van deze botanische tuin in Amsterdam? Bezoek dan ook het naastgelegen ARTIS met zijn bijzondere bomencollectie of de botanische tuin ZuidAs
Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden ligt verscholen achter het oudste universiteitsgebouw van Nederland aan het Rapenburg. Als je door de poort naar binnen loopt kom je in de Clusiustuin. Dit deel van de tuin stamt al uit het jaar 1594! De Hortus in Leiden bestaat uit zeven tuindelen; een tropisch kassencomplex, een monumentale Oranjerie en een nieuwe Wintertuin. De varentuin bevat de grootste collectie winterharde varens in Europa en is onderdeel van de Nationale Plantencollectie. Bijzonder is dat door de hele tuin planten te zien zijn die nog zijn meegebracht door Phillipp Franz von Siebold, van zijn Japanreizen in 1830 en 1861. Nog steeds nemen deze exemplaren een belangrijke plaats in de botanische tuin van Leiden in.
Hoteltip: goedkoop weekendje weg naar Leiden? Budget overnachten in stijl doe je in het ibis Leiden Center.
Botanische Tuinen Utrecht
In de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht zijn de mooiste planten uit de hele wereld te zien. Er is een grote kas vol tropische planten, waaronder de stekelige kapokboom en wonderlijke orchideeën. Ook bekende tropische soorten als banaan en cacao zijn hier te vinden. Verder is er een 12 meter hoge rotstuin aangelegd op het 19e-eeuwse Fort Hoofdijk, compleet met waterval. Bijzonder is ook de Ontdektuin met zijn 18 plantenthema’s, zoals medicinale planten, plantaardige verfstoffen en planten uit de Bijbel. In het bijenhotel, met daaromheen vlindervriendelijke borders en poeltjes, wemelt het van de bijen, vlinders en libellen. Behalve een zee van bloemen, bieden de Botanische Tuinen in Utrecht veel spannende plantenverhalen, een tuincafé met terras en een winkel vol tuinboeken en -cadeautjes.
Hoteltip: Boutique Hotel Zies is een perfecte uitvalsbasis voor een cultureel weekendje weg in Utrecht!
Belmonte Arboretum
Op de Wageningse berg, een stuwwal uit de ijstijd, ligt het voormalige landgoed Belmonte, dat een schitterend uitzicht over het rivierengebied biedt. Het landgoed werd eind 19e eeuw gesticht door Thierry Juste baron de Constant Rebecque de Villars. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gehavende landgoed in handen van Wageningen Universiteit, die er een botanische tuin vestigde. Overal zijn de sporen van de rijke geschiedenis te zien. Rododendrons, rozen en talloze bomen, struiken en heesters van natuur- en cultuurhistorische waarde vormen de belangrijkste collecties van het elf hectare grote stadspark, dat daarmee een van de grotere tuinen van Nederland is.
Botanische Tuin TU Delft
Aan het begin van de 20e eeuw wordt tegen de Delftse binnenstad aan, naast de Technische Universiteit Delft, een plantentuin aangelegd in een drassig stuk land. Al snel wordt de tuin beplant met bomen, kruiden en andere zogenaamde technische gewassen. Tot op de dag van vandaag is de tuin onderdeel van de academische wereld. Tropische gebruiksgewassen zoals bananen, gember en thee, maar ook minder tropische families als de toverhazelaars en platanen, zijn opgenomen in de plantencollecties. De planten worden verspreid door de tuin getoond, onderzocht en gebruikt.
Diergaarde Blijdorp
Een wereldreis vol bijzondere ontmoetingen is mogelijk in Diergaarde Blijdorp Rotterdam. In deze dierentuin, tevens botanische tuin, kunnen bezoekers kennismaken met een grote diversiteit aan dieren en planten. Blijdorp draagt in het bijzonder zorg voor twee nationale plantencollecties; de Primulas en de Bromelias. Deze zijn te vinden in onder andere het continent Azië rond de authentieke Chinese paviljoens en in vlinderparadijs Amazonica. Ook in andere continenten zorgen dier en plant voor een inspirerende ontdekkingsreis. Sta oog in oog met giraffen op de savanne, loop door het Zuid-Amerikaanse regenwoud en kom tot rust in de Victoria Serre, waar de koningin der waterlelies jaarlijks tot bloei komt.
Ik vond het een leuke video over de keukenhof wil er ook komend jaar naar toe