De mooiste ‘bergwandelingen’ van Nederland

wandelen-in-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Voor hoogtemeters en kuitenbijters hoef je de grens niet over; ook in Nederland kun je een mooie bergwandeling maken! Denk eens aan het Zuid-Limburgse Heuvelland, onze duinen of de heuvelruggen die binnen de grenzen te vinden zijn. Wil jij precies weten waar je moet zijn? Lees dan snel verder, en ontdek een aantal van de mooiste bergwandelingen van Nederland!

Wandelen op de Vaalserberg

Voor een haast on-Nederlands heuvelachtig landschap moet je in ons mooie Zuid-Limburg zijn, dat wist je waarschijnlijk wel. En dus ook voor een mooie bergwandeling! Ga bijvoorbeeld eens wandelen op en rond de Vaalserberg. Juist ja, ‘home’ van het drielandenpunt. Een toeristische attractie, deze plek waar Nederland, België en Duitsland samenkomen, en dus zijn hier talloze routes te vinden. Een voorbeeld is de V4 Vaals-route van 5,7 kilometer. Deze route, die vlak bij het Drielandenpunt op de Vaalsberberg start, is te volgen via de blauwe paaltjes. Meer informatie is te vinden op de website van Visit Zuid-Limburg.

De Limburgse Seven Summits

De ‘Seven Summits’ zijn de zeven hoogste bergtoppen die elke bergwandelaar op z’n bucketlist heeft staan. Internationaal, ja. Maar we hebben het nu natuurlijk over de mooiste bergwandelingen in Nederland, en komt dat even goed uit: je kunt ook de ‘Seven Summits’ van Zuid-Limburg beklimmen! De zeven toppen in dit zuidelijkste deel van Nederland zijn de Wilhelminaberg bij Landgraaf, met een top op 225 meter, de Gulperberg bij Gulpen (157 meter), de Hakkenberg bij Epen (252 meter), de Schneeberg (257 meter), het Eyserbos bij Eys (197 meter) de Kattenroth bij Noorbeek (209 meter) en d’n Observant bij Maastricht (157 meter). Ga jij de uitdaging aan, en pak je ze alle zeven? De 100,7 kilometer lange Dutch Mountain Trail die ter gelegenheid van het Dutch Mountain Film Festival is uitgezet, verbindt alle toppen met elkaar. Iets te ambitieus? Dan kun je natuurlijk ook een van de ‘Seven Summits’ bedwingen!

Nationaal Park Veluwezoom

Voor hikes in Nederland, vol hoogtemeters en mooie vergezichten, kun je ook in andere provincies terecht. Zo kan het bereiken van het hoogste punt van de Veluwe, Signaal Imbosch op 110 meter hoog, je flink wat spierpijn in de kuiten opleveren! Je wandelt hier bovendien door een schitterend, veelzijdig natuurgebied, waardoor je je ogen uitkijkt. Het hoogste punt van de Veluwe is te vinden in Nationaal Park Veluwezoom, waar ook de Posbank garant staat voor een van de mooiste ‘bergwandelingen’ van Nederland. Volg bijvoorbeeld de route Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten, waarbij je over toppen en dalen van heideheuvels loopt, en onderweg wordt beloond met schitterende uitzichten. Benieuwd naar deze route? Start bij Bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden en volg vanaf daar de gele schildjes met paarse pijlen. Het letterlijke, en waarschijnlijk ook figuurlijke hoogtepunt van jouw tocht is het uitkijkpunt waar je via een zigzagpad komt. Kijk en geniet!

Wandelen over de Sprengenberg

Voor mooie ‘bergwandelingen’ in Nederland kun je ook in Overijssel terecht. Bedwing bijvoorbeeld de heuvels van de Sprengenberg bij Haarle, die deel uitmaken van de Sallandse Heuvelrug. Onderweg is het genieten van prachtige bossen, heidevelden, heel veel soorten planten en – met een beetje geluk – een aantal dieren. Als je op zoek bent naar een leuke route in dit gebied, dan is de Wandelroute De Sprengenberg van Natuurmonumenten een aanrader. Deze start bij Informatieschuur Erve De Pas, waar de oranje route te krijgen is. Laat je tijdens jouw 5,5 kilometer lange tocht betoveren door het sprookjesachtige Van den Landenbos, bekijk indrukwekkende grafheuvels en bewonder de rododendrontuin. Je hoort het al: wandelen over de Sprengenberg is een uitstekend idee! Daarna met de beentjes omhoog? Extra leuk! Bekijk snel onze hotels in Salland waar je heerlijk uitpuft na jouw bergwandeling!

Bedwing de duinen

Lekker uitwaaien aan de kust, en tegelijkertijd een paar hoogtemeters meepakken? Kies dan voor de Duintoppentocht door de Schoorlse Duinen. Dit zijn al de hoogste van Nederland, en deze route voert je ook nog eens over de hoogste duinenrij van dit prachtgebied. Volg vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen de rode pijlen, en geniet onderweg, terwijl je staat uit te puffen van alweer een klimmetje, van prachtige uitzichten. Bos, duin, zandvlaktes en vogels: je kijkt je ogen uit tijdens deze 23 kilometer lange route. Een van de meest bijzondere bergwandelingen in Nederland! Wil jij jouw wandeling uitbreiden met een fijne overnachting? Dan is een hotel in Bergen jouw perfecte uitvalsbasis.

Heb jij na het lezen over deze mooie bergwandelingen in Nederland zin gekregen in een fijne wandelvakantie? Bekijk dan eens onze speciale wandelarrangementen, bij hotels door heel Nederland!

  • Naam
  • Email