Wegdromen in je luie stoel: 6x de leukste reisboeken

Geschreven op 15 april, 2020

Met z’n allen geven we massaal gehoor aan de oproep om in de strijd tegen het coronavirus vooral thuis te blijven. Bewonderenswaardig! Zeker nu de zon steeds vaker en langer doorbreekt. Wekt dit weer bij jou wel een beetje reishonger op? Geen zorgen! Met deze 6 reisboeken en literaire parels kun je gewoon vanuit je luie stoel op reis. Fijne staycation!

Reisboek #1: 22x staycation

Toegegeven, lezen over smakelijke speciaalbiertjes op zo’n typisch gezellig Belgisch terras, of de bezienswaardigheden van een mooie Nederlandse stad op foto’s bekijken: het haalt het niet bij ‘in het echt’. Maar we kunnen nou eenmaal even niet op stedentrip, zelfs al is het dichtbij in Nederland of België. Gelukkig biedt de Staycation Guide van Anne de Buck, travelblogger achter Your Little Black Book, uitkomst! Lees over 22 stedentrips langs de mooiste plekjes in Nederland en België, en droom weg bij de prachtige plaatjes!

Reisboek #2: op literaire ontdekkingstocht

Een aantal jaar geleden is het project Citybooks van start gegaan, waarin vooral Nederlandse en Vlaamse auteurs Europese steden bezoeken en hun indrukken verwerken in een uniek reisverslag. De verhalen, allemaal mini-reisboeken die online te lezen en luisteren zijn, maken het mogelijk om gewoon vanuit huis een onbekende stad te verkennen. Maak met de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts een reis van historisch tot aan hedendaags Haarlem, strijk neer op een Utrechts terras met Jeroen Olyslaegers of verdwaal in Venetië met Cees Nooteboom.

Reisboek #3: bourgondisch koken op z’n Belgisch

In bourgondisch België kunnen ze er wat van: lekker eten en drinken! Nu een tripje naar onze zuiderburen er even niet inzit is het wellicht een goed idee de smaak van België in eigen keuken na te bootsen! Chef-kok en kookboekenauteur Ruth van Waerebeek heeft 250 recepten uit de Belgische keuken voor je op een rijtje gezet in De Smaak van België. Natuurlijk ook lekkere gerechten met spruitjes en chocola!

Reisboek #4: Nederlandse pareltjes

Voor het ontdekken van mooie plekken hoef je niet ver weg, dat blijkt maar weer. In de editie Nederland van reisboeken-serie 1000 plekken die je echt gezien moet hebben vind je een mooi overzicht van onder meer Nederlandse monumenten, natuurgebieden, festivals, musea, pleinen, schepen, polders, bedevaartsoorden, kerken, grachten, dorpen en tradities die de moeite waard zijn. Niet alleen een reisboek, maar ook een beetje een geschiedenisboek, aangevuld met allerlei leuke feiten en weetjes!

Reisboek #5: ode aan Texel

Wat is toch de magie van Texel? En waarom komen zoveel mensen na een eerste bezoek weer terug? Drieëntwintig schrijvers en liefhebbers werpen hun licht op deze vraag in de verzamelbundel Dag lief fijn eiland. Het resultaat is 23 prachtige odes aan het eiland, ooit door Jan Wolkers, misschien wel de grootste liefhebber, al het ‘onsterfelijk mooie Texel’ genoemd. Met bijdragen van onder meer Maarten van Rossem, Tessa de Loo en Imme Dros. Even literair wegdromen naar Texel, dat kan met dit reisboek.

Reisboek #6: verrassend Berlijn

Ook Berlijn heeft een flinke aantrekkingskracht op vele mensen. In Berlijn voor gevorderden vertellen acht Nederlandse journalisten die werken en wonen in deze bijzondere Duitse stad over wat hen zo fascineert aan hun woonplaats. Met verrassende reistips, veel onbekende plekjes, bijzondere geschiedenis en film- en literatuurfragmenten brengen de journalisten Berlijn naar je toe.

  • Naam
  • Email