De leukste, minder bekende musea in de openlucht

Geschreven op 9 juni, 2021
Door

Het perfecte uitje als de zon schijnt? Bezoek een openluchtmuseum! Je combineert een dag in de buitenlucht met een kijkje in het verleden. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Openluchtmuseum Ootmarsum en de Zaanse Schans kennen de meesten van ons al wel, maar wist je dat er in Nederland nog veel meer buitenmusea te vinden zijn? Met onze museum-arrangementen krijg je je bezoek aan een (openlucht)museum of korting op het toegangskaartje cadeau. In dit blog lees je alles over de leukste, minder bekende openluchtmusea in Nederland!

1. Openluchtmuseum Het Hoogeland

In het Groningse dorp Warffum ga je voor even 100 jaar terug in de tijd. De meeste Groningers verdienden de kost in de landbouw, de middenstanders (slager, schilder, kruidenier) en notabelen (dominee, dokter) verdienden hun boterham in het dorp zelf. Wandel door oude gebouwen, woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen en zie hoe de plattelandsbevolking in de 19e en begin 20ste eeuw in Groningen woonde en werkte. De kamers zijn met veel oog voor detail ingericht, waardoor je het gevoel krijgt dat je iemands huis binnenstapt. Geopend van april tot november.

Openluchtmuseum-Keuken-Voordeeluitjes-Vakantieblog

2. Museumpark Orientalis

Maak kennis met de wereld van het jodendom, het christendom en de islam in dit 30 hectare grote park in het Gelderse dorp Heilig Landstichting. Leer de overeenkomsten en verschillen van de culturen en tradities kennen, terwijl je heerlijk in de buitenlucht wandelt. In het oudste openluchtmuseum van Nederland zijn er het hele jaar door diverse tentoonstellingen te zien. Valt er tóch een druppel regen? Er is tevens een binnenmuseum aanwezig.

3. Openluchtmuseum Eynderhoof

De Peel is een grotendeels afgegraven hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. In Openluchtmuseum Eynderhoof in het Limburgse Nederweert-Eind zie je hoe het leven in de Peelregio rond 1900 was. Zodra je de smeedijzeren poorten binnenstapt, waan je je meteen terug in de tijd. Het is een echt doe-museum, waardoor ook kinderen zich hier prima zullen vermaken. Denk aan een demonstratie schapen scheren, een bakdag en zelf manden vlechten. Geniet ook zeker van een kop koffie met een huisgemaakte Limburgse vlaai op het terras. Het museum is geopend van april t/m oktober.

4. Museum Schokland

Werelderfgoed Schokland is een voormalig eiland in Flevoland. Museum Schokland legt zich toe op de geschiedenis van het eiland en het omringende polderland. Leer alles over de geschiedenis van Schokland en dit bijzondere gebied, dat in 1995 werd uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. In en rondom het museum zijn tijdens de openluchtexpositie ‘Eb’, vanaf 26 juli, prachtige kunstwerken te bewonderen van 20 kunstenaars. Wandel 2,5 kilometer door het weidse, groene landschap en geef je ogen goed de kost.

5. Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Zet de tijd een paar eeuwen terug in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in het Drentse Schoonoord. Het museum is gebaseerd op het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert, die je bij de ingang welkom heten. In het schooltje wordt de legende regelmatig voorgelezen door vrijwilligers. In dit museum zie je hoe de inwoners van Drenthe vroeger leefden en woonden; je loopt van het verleden steeds verder het heden in. In de gezellige herberg met terras sluit je de gezellige dag op gepaste wijze af!

  • Naam
  • Email