TIPS | 10x culinaire tips Sicilië: dit zijn de must-eats en drinks!

Geschreven op 7 maart, 2019
  Geplaatst in Italië, Tips & uitjes

Tips - Sicilië - Voordeeluitjesblog

Buitenlandse toeristen die naar Nederland komen, doen dat niet vaak vanwege de Hollandse keuken. De nieuwsgierige vakantieganger zal zijn tanden nog wel in een heet rundvleeskroketje zetten, maar het aanbod om een bord stamppot met jus te eten wordt vaak vriendelijk afgeslagen. Hoe anders is dat in Italië, het beloofde land onder de fijnproevers. Op het Italiaanse eiland Sicilië heerst er een soort subcultuur, waar ze er hun eigen eet- en drinktradities op nahouden. Daarom presenteren wij deze week: de 10 culinaire tips voor uw vakantie op Sicilië.

#1 – Sfincione

Pizza, pizza… Hooo, pizza! Wie Italië zegt, zegt ook pizza. Op dit eiland hebben ze een equivalent van de reguliere pizza die je op het vasteland kan verkrijgen: de Sfincione. Het voornaamste verschil tussen de gewone pizza en de Sfincione zit ‘m in de bodem. Waar de bodem van de traditionele schijf hard is, is de Sfincione juist wat zachter. Sommigen omschrijven het ook wel als een belegde focaccia.

#2 – Brioche con gelato

In Nederland staan wij te boek als grote liefhebbers van brood. In Italië is het ijs niet aan te slepen. En in Sicilië? Daar maken ze een combinatie van beide! Het principe is simpel. Een Italiaanse bol wordt opengevouwen, alvorens er een of twee bolletjes ijs tussen wordt gefrommeld. De brioche con gelato moet je geprobeerd hebben voordat je weer op het vliegtuig stapt naar Nederland.

#3 – Gassosa

Het kwik is boven de 30 graden uitgestegen en je zweet behoorlijk. Dan is het erg belangrijk om jezelf goed te blijven hydrateren. Vergeet de 7-up, laat de Spa Rood met een smaakje staan: Gassosa it is.  De Sicilianen zweren bij deze dorstlesser, die een bittere smaak heeft. Proeven maar!

#4 – Seltz al Limone

Geniet je meer van een zout drankje? Dan is de Seltz al Limone waarschijnlijk meer wat voor jou. Het drankje is op meerdere plekken te verkrijgen in Catania. Het geheel wordt gevormd door spuiwater, zout en citroensap. Een soort milde vorm van de tequila dus!

#5 – Sherbeth Festival

Ice, ice, baby! In september loopt de lokale bevolking in Palermo massaal uit om hoorntjes te proeven met gelato: ijs. Hier aanschouw je hoe ijsmakers hun ambacht beoefenen.

#6 – Canolli’s

Zoetekauwen opgelet! De cannoli is niet de meest gezonde snack, maar het is elk van alle calorieën waard! De canolli’s laten zich omschrijven als een soort deegrolletjes, gevuld met pudding. Loopt het water je al in de mond?

#7 – Pasta con le sarde

Ondanks dat de vis zijn naam dankt aan het naburige eiland Sardinië, lusten ze er op Sicilië ook wel pap van: sardientjes! Een uitwerking daarvan is de ‘Pasta con le sarde’, een zeer geliefd gerecht onder de lokale bevolking. De amandelen en rozijnen geven de smaak van het gerecht een aangenaam contrast.

#8 – Arancini

Wanneer de arancini’s voor uw neus verschijnen, denkt u wellicht dat van Dobben hun bitterballen ook op Sicilië is gaan leveren. Maar niets is minder waar! De Arancini is een gefrituurd deegballetje, gevuld met risotto. Soms is daar spinazie aan toegevoegd. Een soort nasibal Italiaanse stijl dus!

#9 – Cassata

Was de cannoli niet wat je ervan verwacht had? Geen paniek! De Sicilianen hebben nog een andersoortige zoetigheid voor je in huis: de cassata. De gelatine on top lacht je wellicht niet toe in het begin, maar dat is allemaal vergeten na de eerste hap. Beloofd!

#10 – Cioccolato di Modica

De Belgen en Zwitsers beweren vaak dat ze de beste chocolade maken, maar je mag de Sicilianen gerust toevoegen aan die concurrenten. Of nog specifieker: de inwoners van Modica op Sicilië. Zij gebruiken tot op de dag van vandaag een eeuwenoud recept, dat vroeger in handen was van de Azteken. Zit je buikje al vol, of is er nog ruimte voor een lekker stukje cacao?

  • Naam
  • Email