De 7 leukste culinaire tips in en rond Maastricht

Maastricht

Wil jij weten waar je moet zijn in Maastricht voor de lekkerste hapjes, drankjes en culinaire gerechten? Lees hier de beste tips voor een culinair rondje Maastricht.

1. Leukste terras van de stad in het quartier Latin

Wie naar Maastricht gaat en een streekspecialiteit wil proeven, moet zeker even neerstrijken op het terras van Café Lure. Hier eet je de lekkerste vlaai van de hele stad, hebben ze speciaal bier op de fles en schenken ze overheerlijke koffie van Maison Blanche Dael, de lokale koffiebranderij.

2. De beste patatten

Voor de allerlekkerste frieten, eigenlijk een Belgische specialiteit, maar Maastricht ligt zo dicht tegen België aan dat we een oogje dichtknijpen, moet je in de rij bij Friture Reitz op de markt. Bestel hier op z’n Limburgs een ‘tuutje’ (puntzak) friet.

 3. Zelf aan de bak

Voor ambachtelijk(spelt-)brood of vlaai, kun je terecht bij de Bisschopsmolen, de oudste draaiende watermolen van het land met een ambachtelijke bakkerij. Hier kun je koffie drinken en de bakkers aan het werk zien. Wist je trouwens dat je volgens de Limburgers nooit vla (zoals de Limburgers vlaai noemen) op zondag moet eten? Dan kan het volgens hen geen echte verse ‘vla’ zijn. Wie wil, kan hier ook zelf een vlaai bakken.

4. Zondags genieten

Café Zondag is de uitgelezen plek voor een zondagse lunch, ongeacht welke dag van de week het is. Deze hippe plek zit op de route van het station naar de binnenstad, via de oude Servaesbrug. Wij willen als tip meegeven om vóór de Servaesbrug linksaf te slaan en langs de kade naar Plein 1992 te lopen. Daar zitten ook verschillende leuke zaakjes, zoals Café Zuid en Coffeelovers.

Wil je proeven en ontdekken tegelijk? Vraag dan bij het VVV Maastricht naar de Proef Promenade.

5. Panorama-wijn

Wie graag een glas wijn drinkt en van een mooi uitzicht houdt, kan een kijkje nemen bij de Apostelhoeve, een wijngaard vlak bij Maastricht met wijnen, voornamelijk witte, die internationaal bekroond zijn. De moeite om Maastricht te verlaten wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf de Louwberg.

6. Beste vlaaienbakker van Maastricht

Wil je aan het eind van je verblijf een overheerlijke vlaai mee naar huis nemen, haal ‘m dan bij Bakker Mathieu Hermans, door de ANWB uitgeroepen tot beste vlaaienbakker van de stad. De bakkerij bestaat al sinds 1936 en alles wordt nog dagelijks vers gebakken! Bakkerij Hermans is een begrip in Maastricht en verre omstreken en heeft terecht een grote naamsbekendheid verworven. De vlaaien worden volgens oud familierecept gebakken, net zoals de befaamde suikerbollen en koffiebroodjes en al het andere lekkers.

7. Limburgse pralines

Maastricht is van oudsher de stad van de lekkere chocolade. Bekende generaties van bonbonmakers maken er al eeuwenlang op ambachtelijke wijze lekkernijen van uitgelezen soorten chocolade. Chocolatier Friandises is een winkel met overheerlijke bonbons en de lekkerste chocolade in Maastricht. Ga hier niet naar binnen als je dit niet kunt weerstaan want al bij binnenkomst in het bescheiden winkeltje komt je een heerlijk zoet aroma tegemoet. Bij Chocolate Company vind je chocola in alle smaken en kleuren en zij zijn winnaar van de Kassa bonbontest.

Maastricht heeft zoveel te bieden, dat één dag bij lange na niet volstaat. Gelukkig zijn er voldoende leuke hotels in de Maastrichtse binnenstad. Een voordeeluitje Maastricht is dan ook zo geboekt!

 

 • Naam
 • Email

8 REACTIES

 1. Dondersteen schreef:

  In Limburg wonende ,is dit jammergenoeg bijna dagelijkse kost.Jammer wij,ik, wacht op het volgende.Wel een bijzonder mooie foto van de Maas,,richting M’tricht.!

 2. Bc van Zutphen schreef:

  Ga ik zeker doen!

 3. Tineke Plantinga schreef:

  Wat is ons Limburg mooi. Ik zou dit wel winnen als prooi.

 4. Martijn schreef:

  Ik denk 987 gram

 5. A.v.Essen schreef:

  om dat het zuiden mooi en heuvelachtig is

 6. helma van lit schreef:

  n goed doel
  onze oude biurman n bezoekje brengen die verplicht weg moest uit Rottrerdam naar t bejaaarden huis van t klooster in de Brusselsestraat in Maastricht alwaar hij erg eenzasm is

 7. Petra schreef:

  Maastricht is geweldig