De Cauberg: kom fietsen over de Limburgse heuvels

Geschreven op 18 maart, 2014
Door

Als het over fietsen in Zuid-Limburg gaat, doemt de Cauberg waarschijnlijk gelijk op in je gedachten. De Cauberg in Valkenburg is de bekendste van de heuvels van het Limburgse heuvellandschap. De hoogte van de Cauberg is 135 meter en om boven op de top te komen, moet je ruim 850 meter afleggen met een gemiddeld hellingspercentage van 7,5%. Het steilste stuk, ongeveer in het midden, heeft een hellingspercentage van rond de 12%.

Wielrennen en de Cauberg

De Limburgse heuvels zijn ideaal voor de wielerliefhebber die wel van een uitdaging houdt. Niet voor niets is het WK wielrennen in 2012 in deze regio gehouden, waarbij onze eigen Marianne Vos als eerste boven kwam bij de vrouwen en Philippe Gilbert, onze Waalse zuiderbuur, mocht dat jaar bij de heren de regenboogtrui dragen. Ook de Tour de France trekt wel eens een etappe door dit fantastische landschap, over de korte, maar gevreesde Cauberg-kilometer.

Ieder voorjaar wordt in de Limburgse heuvels bovendien de Amstel Gold Race gehouden die in het rijtje van de Ardense voorjaarsklassiekers hoort. De finish lag altijd bovenop de Cauberg, die een ware scherprechter is, maar ligt tegenwoordig zo’n 2 kilometer achter de top van de Cauberg in Valkenburg.

Recreatief fietsen in Zuid-Limburg

Ook als je niet zo van steile uitdagingen houdt, is er in Zuid-Limburg een mooie route te fietsen. Naast heuvels zijn er ook dalen, plateaus en vlaktes, zodat je een hele dag op het vlakke kunt fietsen, door gezellige dorpjes en stadjes. Onderweg zijn er voldoende terrasjes te vinden voor een natje en een droogje. Stel bijvoorbeeld je eigen route samen met behulp van het fietsroutenetwerk, dat loopt tussen de Duitse en de Belgische grens en geniet van het prachtige heuvellandschap en de Bourgondische levenswijze.

Het fietsnetwerk is in totaal zo’n 600 kilometer lang en heeft 100 knooppunten, zodat je de route zo lang of kort kunt maken als je zelf wil. De Cauberg kun je dus gemakkelijk buiten de route laten! Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten en stop eens voor een stukje echte Limburgse vlaai als je toe bent aan wat ravitaillering. Dat heb je tenslotte wel verdiend na een rondje fietsen! Bovendien doen ‘echte’ wielrenners dat ook wel als zij een trainingsrondje maken.

Zelf de Cauberg beleven

Valkenburg is de fietsplaats bij uitstek, vanwege de Cauberg die midden in Valkenburg begint. Dit leuke toeristische plaatsje is ook de moeite waard als je niets van fietsen moet hebben. Het mergelplaatsje staat ook wel bekend als ‘Toscane aan de Geul’, vanwege het prachtige landschap. Ideaal dus voor een (korte) binnenlandse vakantie. Voordeeluitjes.nl heeft dan ook een uitgebreide selectie hotels in dit mooie stukje Nederland.

Zelf de Cauberg, Keuterberg en Eyserbosweg of een van de vele andere Limburgse heuvels bedwingen? Kijk dan bij Hotels Zuid-Limburg en ga de uitdaging aan.

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Freya Van Es schreef:

    De Cauberg is erg steil, dat lukt mij niet, lopen is al pittig. Valkenburg is een gezellig e stad, Er is in Berg en Terblijt dat op een steenworp afstand ligt een heel goed hotel”namelijk Hotel Holland /restaurant de Potkachel . Heerlijk eten en goede sfeer. Ook een hotel dat we via voordeeluitjes geboekt hadden.