TIPS | Carnaval vieren boven de rivieren doe je hier

Geschreven op 28 februari, 2019

carnaval-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Dit weekend barst het carnavalsgedruis in het zuiden des lands weer los. Maar ook boven de rivieren wordt er op sommige plekken weer flink gehost en dreunen de carnavalskrakers je in de oren. Trek je pakje aan en maak je klaar voor de polonaise met Prins Carnaval in de bovenste helft van ons land. Of weet waar je juist niet moeten wezen als je de zuidelijke feestzone ontvlucht bent…

# 1 Oldenzaal

Wie denkt dat carnaval alleen uitbundig gevierd wordt in het zuiden van het land heeft het mis. Ook in het oosten kunnen ze er wat van. Zo wordt het Overijsselse Oldenzaal omgetoverd tot Boeskoolstad. Jaarlijks trekken er 100.000 bezoekers naar dit ‘stedke van plezeer’ voor de Grote Twentse Carnavalsoptocht door de binnenstad.

# 2 de Zwaag

In dit Noord-Hollandse dorp vindt misschien wel een van de mooiste carnavalsoptochten plaats van ons land boven de rivieren. De bonte stoet van prachtige praalwagens en andere doldwaze creaties op carnavalszondag is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van de kop van Noord-Holland. Maar ook het Oud knapzakkenbal voor de 50-plusser op vrijdagavond, ’t Swaeghse Zottenbal op rosenmontag en de Dikke Dolle Dinsdag zijn beroemd en berucht in de regio.

https://www.instagram.com/p/BQ-mPBmgfaC/?utm_source=ig_web_copy_link

# 3 IJsselstein

In dit Utrechtse stadje wordt er ook flink gehost en verkleed tijdens carnaval. Een week van tevoren kun je in Apestad al in de stemming komen tijdens het ’t Opwarmbal en op carnavalszaterdag kan je genieten van de optocht. En die is zoals de Apeluiers zelf zeggen beestachtige goed…

https://www.instagram.com/p/BuN8JFKlH5b/?utm_source=ig_web_copy_link

# 4 Kloosterburen

Dacht je in de provincie Groningen veilig te zijn voor het carnavalsgedruis dan heb je het mis. Kronkeldörp is het meest noordelijkste carnavalsdorp van ons kleine kikkerlandje. Het plaatselijke Kronkelhoes wordt omgetoverd tot één groot feest waar jong en oud tijdens carnaval de polonaise dansen en traditiegetrouw vindt er op carnavalszondag de NaNeerlands Noordelijkste carnavalsoptocht plaats.

https://www.instagram.com/p/BBm5D6xReq7/?utm_source=ig_web_copy_link

# 5 Sneek

Ook Drabbelterp, het Friese Sneek, kent een carnavalstraditie. Het is een van de weinige steden in Noord-Nederland waar carnaval net zoals in het zuiden wordt gevierd: met een intocht, een optocht en een sleuteloverdracht.

https://www.instagram.com/p/BQ7mekfAFvW/

# 6 Keulen

Keulen ligt dan wel niet in ons land en helemaal niet boven de rivieren, maar ook bij de oosterburen viert men ‘Karneval’ of ‘Fasching’. Het Kölner Karneval is een van de grootste carnavalsfeesten ter wereld. Rosenmontag is hier traditioneel de dag van de optocht. In de avonduren zet het feest zich voort in de kroegen en nachtclubs. Wil je echt uitbundig carnaval vieren, dan is Keulen daarvoor de aangewezen plaats.

  • Naam
  • Email