Top 7 bezienswaardigheden in de Eifel – het echte buitenland zo dichtbij!

Geschreven op 11 april, 2019
Door
  Geplaatst in Bezienswaardigheden, Duitsland

Vakantie-Duitsland-Eifel-header-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Duitsland staat bekend om de prachtige landschappen, die thuishoren in het rijk der sprookjes. Landstreek de Eifel in Duitsland is daarvan een prachtig voorbeeld. Als je niet ver over de grens een schat aan on-Nederlandse natuur wilt aantreffen, dan moet je beslist eens een tripje naar de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel maken! Wat dacht je van vulkanische bergen, uitgestrekte bossen, middeleeuwse kastelen en schitterende watervallen op steenworp afstand van de Zuid-Limburgse grens! ‘Das ist doch kaum zu glauben’?   

De Eifel in Duitsland is een prachtig uitgestrekt gebied, dat grote delen van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts beslaat. Deze groene streek tussen de Rijn in het oosten, de Moezel in het zuiden en het Belgische Malmedy in het westen, staat vooral bekend om zijn uitzonderlijke natuurschoon. Maar vergeet ook zeker niet de sprookjesachtige kastelen en steden als Monschau, Cochem en Trier te bezoeken.

Het buitenland dichtbij; dit zijn de 7 niet te missen bezienswaardigheden in de Eifel

1. Nationaal Park Eifel

Ga op pad door de wildernis! In Nationaal Park Eifel is het motto ‘natuur natuur laten zijn’. Dit park in de Eifel is een uniek beschermd natuurgebied in Noordrijn-Westfalen, dat wel 15.000 voetbalvelden groot is! Je kunt hier eindeloos lang wandelen of fietsen, zonder ook maar iemand tegen te komen. Wilde katten, herten of zwarte ooievaars kunnen je pad echter wel kruisen. De Wildernis-Trail is een bekende wandelroute door de Eifel, die je langs idyllische beekjes, geurende bloemenweiden en door diepe bossen voert. Bij de stuwmeren Rur-, Ober- en Urftsee geniet je van prachtige uitzichten die je niet snel zult vergeten. Stap op een boot en beleef Nationaal Park Eifel vanaf het water. Ga jij voor het échte buitenland, niet ver over de grens? Boek dan een van de leuke hotels in de Eifel en vergaap je aan vulkanen, kraters en lieflijke stadjes.

2. Monschau, de parel van de Eifel

Hou je meer van lieflijke, authentieke dorpjes? Monschau, oftewel de parel van de Eifel, is een aanrader! Dit typisch Duits dorpje is gelegen in een diepe kloof, waar rivier de Rur doorheen stroomt. Wandel door het historische centrum en passeer prachtige vakwerkhuisjes, diverse musea en boetiekjes. Het plaatsje heeft tal van leuke bezienswaardigheden, zoals Het Rode Huis uit de 18e eeuw, het Fotografie- en filmmuseum, de Glasblazerij en Biermuseum Felsenkeller. Boven op de Schlossberg vind je een imposant kasteel uit de 13e eeuw. Dit schilderachtige plaatsje is tevens een perfect startpunt voor wandelingen en fietstochten door Nationaal Park Eifel.

Bezienswaardigheden-Eifel-krater-Voordeeluitjes-Vakantieblog

3. Middeleeuwse sferen in Burg Satzvey

In Mechernich-Satzvey, ten zuidwesten van Bonn, staat het prachtige, eeuwenoude kasteel Burg Satzvey. Deze burcht dateert uit de 14e eeuw en is nog in uitstekende staat. Tijdens een wandeling in en rondom het kasteel waan je je voor even in de Middeleeuwen. In Burg Satzvey worden het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd, zoals heksenmarkten en ridderspelen. Natuurlijk zijn er in de regio nog veel meer mooie kastelen te bewonderen, maar Burg Satzvey is een van de leukste bezienswaardigheden in de Eifel, ook voor kinderen.

4. Natuurpark en Geopark Vulkaaneifel

De Eifel wordt niet voor niets de vulkaanregio van Duitsland genoemd. Hier bevinden zich ongeveer 200 slapende vulkanen en een enkele actieve. Ja, echt waar! Ooit was er in de Eifel veel vulkanische activiteit; enorme explosies en erupties hebben in deze regio gaten in de aarde geslagen en bergen doen verrijzen. Zie de prachtige, met water gevulde kraters, maar ook de indrukwekkende bergketens en hoge watervallen tijdens een wandeling door Geopark Vulkaaneifel.  Legio mooie wandel- en fietsroutes laten je het gebied ontdekken. Maar je kunt er ook voor kiezen om met een vertellende gids op pad te gaan. Hoog boven de Laacher See kijk je prachtig uit over het diepblauwe water van dit kratermeer. Een huisje midden in de natuurpracht van de Vulkaaneifel lijkt je wel wat? Dan is Center Parcs Park Eifel in Gunderath voor jou wellicht een aanrader of het populaire Waldferienpark Gerolstein!

5. De beruchte Nürburgring

Houd je van snelle auto’s, adrenalinekicks en beruchte circuits? Dan is een bezoekje aan het racecircuit in Nürburg zeker een must-do. ‘De Groene Hel’ zoals dit fenomeen in de volksmond ook wel heet, is uitgegroeid tot een van de meest populaire circuits ter wereld. Het begon allemaal in 1925, met de aanleg rond het middeleeuwse kasteel Nürburg in de Eifel. De Nürburgring-Nordschleife is het hele jaar door geopend voor publiek, mits er geen races of werkzaamheden zijn. Waag jij een ritje op deze zeer uitdagende racebaan? Zorg in ieder geval dat je remmen in orde zijn, je banden profiel hebben en dat je goed in je spiegels kijkt, want op dit legendarische circuit rijd je natuurlijk nooit alleen!

De steden Cochem en Trier worden ook tot de Eifel gerekend, al kun je ze ook indelen naar de ligging aan rivier de Moezel. Wat vind je aan bijzonder erfgoed in deze historische plaatsen?

De belangrijkste bezienswaardigheden aan de Moezel

Bezienswaardigheden-Eifel-Cochem-Voordeeluitjes-Vakantieblog

6. Cochem – gezellige wijnstad aan de Moezel

De meer dan 1.000 jaar oude Rijksburcht Cochem is het eerste wat je ziet als je het Moezelstadje binnenrijdt. Hier ga je natuurlijk een kijkje nemen, want een rondleiding door het kasteel is mogelijk. Verder is Cochem vooral een gezellige stad, met een historisch centrum vol lieflijke pleintjes, smalle straatjes, barokke panden en vakwerkhuisjes. Meerdere proeflokalen waar heerlijke Moezelwijn gedronken kan worden, zijn verspreid over het stadje gevestigd. Ten slotte kun je hier prachtige rondvaarten maken op de Moezel. Dus op naar Cochem als je een romantisch uitje goed kunt gebruiken!

Bezienswaardigheden-Eifel-Trier-Voordeeluitjes-Vakantieblog

7. Bezienswaardigheden in Trier, de oudste stad van Duitsland

Wanneer je verblijft in de Eifel, mag een bezoek aan Trier, de oudste stad van Duitsland, niet ontbreken. Cultuurliefhebbers, shopfanaten en gezelligheidsdieren vermaken zich prima in deze eeuwenoude stad. Er zijn veel bezienswaardigheden waarvan er veel uit de Romeinse tijd stammen, zoals Porta Nigra, een prachtige stadspoort gebouwd in het jaar 180! Maar ook het Amfitheater uit het jaar 100, waar destijds gevechten tussen gladiatoren plaatsvonden, is zo’n pronkstuk. Aan culturele pareltjes is er in elk geval genoeg te vinden in Trier! Shopliefhebbers struinen natuurlijk de vele winkeltjes af in de smalle straatjes van de binnenstad. En wanneer je even uit moet blazen, dan pak je natuurlijk een terrasje op de Hauptmarkt, het centrale plein van Trier. Wil je eindelijk eens het historische Trier of wijnstadje Cochem bezoeken? Bekijk dan ons aanbod van hotels aan de Moezel.

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. Sven schreef:

    Goede tips

  2. Joran Samuels schreef:

    Bedankt voor de hulp!