Nog even écht weg? Ontdek de pareltjes van de Eifel en de Moezelregio!

Geschreven op 18 september, 2023
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Najaar, Zomer

Je wilt er nog even tussenuit zo aan het eind van de zomer, maar je hebt geen zin om een dag te rijden, laat staan om het vliegtuig te pakken. Beter ‘een goeie buur dan een verre vriend’, toch? Nou, aan Duitsland heb je een fijne buurman als het gaat om verrassend veelzijdige bestemmingen dichtbij. Neem nou de Eifel, of de Moezelregio, en kijk wat deze streken in huis hebben. Wedden dat je vandaag nog je koffers wilt pakken? Lees hier per regio wat je beslist niet mag missen!

Moezelregio – 4 tips  

De Moezel ontspringt in de Franse Vogezen. Voorbij oude stad Trier baant de rivier zich slingerend een weg door het heuvelachtige landschap. De Moezelvallei wordt dit gebied ten noorden van Trier genoemd; dit dal kent oevers vol steile wijnhellingen en pittoreske dorpjes. Ervaar hier de wijnromantiek, waarvan de geschiedenis terugvoert tot de Romeinen en Kelten. Overal in de vallei kun je terecht voor proeverijen. Wat je in de Moezelregio zeker moet zien?

Trier

Trier heeft erg veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Deze oudste stad van Duitsland moet gewoonweg op je lijstje prijken! Bewonder de stadspoort Porta Nigra, het Amfitheater, de Keizerlijke Thermen, de Dom van Trier en de bekende Romeinse brug. Van de middeleeuwse gebouwen in het stadscentrum kunnen we zeggen, dat ze na de oorlog prachtig heropgebouwd zijn. Neem het stadstreintje, want dan zie je alle hoogtepunten van Trier in één rit!

Beilstein   

Wijnstad Cochem met de bekende Rijksburcht is alom bekend. Maar wist je dat iets zuidelijker het meest romantische dorp van Duitsland ligt? Van het piepkleine Beilstein zijn de straatjes smal en de vakwerkhuizen kleurrijk. Het dorp met eeuwenoude burchtruïne ligt prachtig verscholen in een dal, omringd door steile wijnhellingen. Veel speelfilms hebben Beilstein als decor gebruikt. Logisch!    

Moselsteig 

De hele Moselsteig aflopen is misschien erg ambitieus; dit langeafstandspad telt namelijk 365 wandelkilometers. En die zijn niet vlak! De mooiste gedeelten, die trouwens ook veel steile stukken bevatten, zijn de etappes tussen Neef en Cochem. Volg bijvoorbeeld de 16 kilometer lange route van Ediger-Eller naar Beilstein en merk op, dat hier alles draait om kastelen, wijn en fenomenale uitzichten. Dat smaakt naar meer etappes? Verblijf dan wat langer aan de Moezel.

Bremmer Calmont   

De steilste wijnberg van Europa vind je in het dorpje Bremm: de Calmont. Terwijl je stijgingspercentages van 68 graden ‘voor je voeten krijgt’, kun je je voorstellen dat oogsten (met de hand!) voor de wijnboer nooit een makkie is geweest. Wandelfan zonder hoogtevrees? Probeer de Calmont Klettersteig eens uit, als je conditie tenminste goed is!

De Eifel – 4 tips

Wie een mooie Duitse streek net over de grens zoekt, komt uit bij de Eifel. Een glooiend landschap, groene bossen, kratermeren en gezellige plaatsjes: dát is de Eifel ten voeten uit! Ruwweg gelegen tussen de steden Aken, Bonn, Koblenz en Trier, is de Eifel een regio met een grillige historie. De vulkanische oorsprong zie je nog af aan de talrijke kratermeertjes, hier ‘maren’ geheten. Een veelzijdige bestemming voor een korte vakantie dichtbij! Wat je in de Eifel zeker eens gezien moet hebben?

Het Ahrdal

Nog meer wijnstreken? Jazeker, want ook de Eifel levert fijne wijnen af. Op de oevers van de Ahr, uitgestrekt over wel 30 kilometer, sieren ontelbare blauwe druiven de indrukwekkende hellingen van het noordelijkste wijngebied van Duitsland. Volg hier de rode wijn-wandelroute (op stevige wandelschoenen!) en proef onderweg dé specialiteit van de regio: de volle frühburgunder.

Monschau   

De Eifel kun je niet bezoeken, zonder Monschau aan te doen. Dat is immers de ‘parel van de Eifel’! Monschau is idyllisch gelegen, in de diepe Roer-vallei. Maar ook de bonte vakwerkhuizen aan de waterkant maken het stadje enorm fotogeniek. Niet te missen? Het Rode Huis uit 1756, voormalig huis van een toonaangevende textielbaron, is nu een museum. Duik hier de geschiedenis in!

Bitburg

De naam Bitburg doet vast een belletje rinkelen. En terecht, want deze ken je van het wereldberoemde biertje! Natuurlijk kies je voor een boeiende rondleiding bij de Bitburger Brouwerij, maar de stad was niet alleen voor de bierfabrikant een ideale vestigingsplaats. Eerder al vertoefden de Romeinen en de middeleeuwse adel er graag. Sporen van dat verleden vind je er volop!  

Andernach

Bij geisers denk je aan IJsland. Toch? Maar wist je, dat je ook in de Eifel het water uit de grond kunt zien spuiten? Tot wel 60 meter hoog! Dit krachtige ‘spuitwater’ in Andernach is zelfs de grootste koudwatergeiser ter wereld. Bezoek Geysercentrum Andernach, waar je begint met een lesje vulkanisme. Daarna kom je via een vaartochtje over de Rijn bij het borrelende en spuitende natuurfenomeen aan.  

Zo veelzijdig zijn deze bestemmingen dichtbij! Benieuwd naar nog meer leuke bestemmingen, die je minder dan een dag reizen kosten? Kies voor supervoordelige last minute-hotelovernachtingen in eigen land of net over de grens, of ga voor een korte Landal-vakantie in Duitsland. Scroll bovendien eens door het leuke nazomer-aanbod van onze vakantieparken!

  • Naam
  • Email