TIPS | De beste voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse ziet er zo uit

Geschreven op 12 juli, 2018

Tips -Beste voorbereiding-Vierdaagse- Voordeeluitjes-Vakantieblog

De Vierdaagse van Nijmegen komt er weer aan! In de derde week van juli is het weer zover, dan trekt een legioen van zo’n 45.000 wandelaars vier dagen lang door het Rijk van Nijmegen. Wandel je mee? Dan ben je een echte bikkel, want je legt minimaal 120 en maximaal 200 kilometer af in vier dagen tijd! Ben je geen langeafstandswandelaar, maar wil je de landschappen waarover de wandelaars zich altijd zo lyrisch uitspreken, zelf wel eens bekijken? Of wellicht trainen voor een volgende editie van het wandelfestijn? Dan hebben we een paar leuke suggesties voor je als alternatief voor de Nijmeegse Vierdaagse! In deze blog zoomen we in op de vier wandelgebieden rond Nijmegen, die elk op zichzelf een paar dagen ertussenuit ook meer dan waard zijn!

Als je de Vierdaagse van Nijmegen wilt wandelen, maar je hebt geen zin in de drukte van de festiviteiten rond het wandelevenement, dan kun je de route het hele jaar door in alle rust lopen met hulp van de Alledaagse-app. Je bepaalt zelf waar en wanneer je start. Onderweg geeft de app allerlei informatie en weetjes over de omgeving, zoals een natuurgebied of kasteel. En is de gehele afstand wat te ver? Dan loop je hem niet helemaal en ga je een andere keer gewoon verder. Voorop staat dat je onderweg alle gelegenheid hebt om van de natuur te genieten, want tijdens de Vierdaagse is daar niet zo veel tijd voor. Een andere leuke optie is om elk van de vier gebieden waar de Vierdaagse doorheen trekt, apart te bezoeken tijdens een korte vakantie.

De dag van Elst

De Nijmeegse Vierdaagse trekt door heel het Rijk van Nijmegen. Elk van de vier dagen staat een plaats in de omgeving centraal. De eerste dag is De dag van Elst, de tweede is de Dag van Wijchen, dan volgt de Dag van Groesbeek en ten slotte volgt de Dag van Cuijk. Elst ligt in een gebied dat ligt ingeklemd tussen de Nederrijn en de Waal, dat een weekendje weg op zichzelf al waard is. Hier in de gemeente Overbetuwe is volop ruimte en rust. Een leuke fietsroute in dit gebied is de Rondje Pontje-route, waarbij je over de dijken fiets langs de Waal, de Nederrijn en het Pannderdensch Kanaal. Onderweg steek je drie keer over met een pontje. Daarnaast kom je langs het monument Dijkmagazijn in Bemmel en de Millinger Theetuin is een ideaal plekje om even af te stappen.

Dag van Wijchen

Op de tweede dag van de Vierdaagse trekt de langste route van de Nijmeegse wandelkaravaan door het gebied ten zuiden van Nijmegen, rond Wijchen. Dit is echt een gebied voor natuurliefhebbers, want er liggen hier een paar mooie natuurgebieden. De Overasseltse en Hatertse Vennen zijn het hele jaar door mooi om te wandelen: in juni wandel je hier door een landschap van wuivende witte veenpluispluimen, in september kleurt het gebied paars van de heide en in de winter is het leuk om met kinderen sporen te zoeken van dieren. Er leven namelijk heel wat dassen in het gebied! De ruïne van St. Waldrick en de koortsboom of lapjesboom zijn twee leuke bezienswaardigheden. Volgens een oud volksverhaal zou de koorts verdwijnen als je een lapje in de boom hangt. Verder vind je hier bijzondere plantensoorten.

Dag van Groesbeek

Volgens velen is het gebied rond Groesbeek het mooiste gebied van de Vierdaagse. Hier ligt onder meer de Zevenheuvelenweg en de Duivelsberg, die menig wandelaar, maar ook menig fietser, voor leuke uitdagingen stellen. De vergezichten doen on-Nederlands aan en misschien komt dat ook een beetje door de wijngaarden dier hier liggen, want Groesbeek is het grootste wijndorp! Enkele wijnen uit het gebied zijn al meerdere malen in de prijzen gevallen. Een mooie bestemming dus voor wijnliefhebbers! Op de wijngaarden worden regelmatig rondleidingen en proeverijen gehouden. De Nederlandse Wijnfeesten in september zijn een leuke tip voor een driedaags uitje. In de natuurgebieden Millingerwaard en Ooijpolder kun je lekker wandelen en bijzondere flora en fauna zien, zoals de kleine weerschijnvlinder en de bosvleermuis.

Dag van Cuijk

Op de vierde dag van de Nijmeegse Wandelvierdaagse steekt de karavaan de Maas over en wordt er gewandeld rond het prachtige natuurgebied de Kraaijenbergse Plassen. Dit is niet alleen een perfecte plek om lekker te wandelen of fietsen, maar ook om verschillende watersporten te doen. Her en der liggen strandjes en je kunt een roeiboot of kano huren. Bovendien zijn de Kraaijenbergse Plassen een walhalla voor vogelspotters. Naast de vogelkijkhut staan op een kaart verschillende plekken aangegeven waar je bijzondere vogelsoorten kunt zien. Plaatsen als Mill, Boxmeer en Grave zijn leuke uitvalsbases voor een korte vakantie in dit gebied.

Via Gladiola

Aan het einde van dag 4 eindigt de Vierdaagse op de beroemde Via Gladiola, buiten het wandelevenement beter bekend als de Sint Annastraat. Nijmegen is een stedentripje meer dan waard, dat weten de meeste mensen wel. Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Alleen in de stad zelf kun je al meerdere routes volgen! Wandel langs de beste highlights of ga voor een wandeling langs de mooiste historische plekjes in de stad. Waar je ook heengaat, in Nijmegen en omstreken kun je haast niet uitgewandeld raken!

  • Naam
  • Email