TIPS | Dit zijn de beste plekken voor urbex in Nederland, België en Duitsland!

Geschreven op 7 februari, 2019

urbexblog - urbex - voordeeluitjesblog

Het is de nieuwste hype onder liefhebbers van fotografie: urbex. Het principe is simpel. Je bezoekt een plek waar vroeger werd geleefd en beleefd en waar je nu de mooiste plaatjes schiet. Doordat de plek al jaren verlaten is, levert dit spookachtige plaatjes op! Voordeeluitjes.nl vertelt je alles over de plekken waar je het beste ‘abandoned photography’ kunt bedrijven. Dat wordt vast griezelig gezellig!

#1 – Koeltoren, Charleroi 🇧🇪

We beginnen ‘urbex exploring’ op een plek waar vroeger al aardig wat ‘spanning’ heerste. En dat is met de jaren bepaald niet minder geworden…  De Koeltoren is een voormalige energiecentrale in Charleroi. Door de ovale vormen in het gebouw ontstaat er een prachtig lijnenspel. Niet voor niets staat het pand dan ook hoog op het wensenlijstje van urban explorers om ooit eens te bezoeken.

#2 – Land van Ooit, Drunen 🇳🇱

Van de grauwe toren belanden we in iets wat vroeger een kleurrijk geheel vormde. In Nederland hebben we de gewoonte om panden vrij snel met de grond gelijk te maken nadat niemand meer op- of omkijkt naar een gebouw. Toch zijn er in ons land een aantal uitzonderingen te noemen. Een mooi voorbeeld daarvan is een pretpark in Drunen. Het Land van Ooit werd vroeger bewoond door figuren als Sap de Aardwortel en Kloontje, maar is sinds de sluiting in 2007 letterlijk het land van ‘ooit’ geworden. Leg hier het roze kasteel op de gevoelige plaat of maak een wandeling langs het verlaten orkest.

#3 – Altes Stadtbad, Leipzig 🇩🇪

Een andere plek die mensen vroeger bezochten om te genieten van hun vrije tijd, is het Stadtbad in Leipzig. Het zwembad werd vlak na de Tweede Wereldoorlog geopend en stond bekend om de luxe uitstraling. Destijds was er een apart bad voor mannen en vrouwen, maar tegenwoordig is het gewoon mogelijk om sámen het bad van weleer op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is fascinerend om te zien hoe verlaten een plek is die voorheen zo geliefd was onder de burgers van Leipzig.

#4 – Spookstad, Doel 🇧🇪

Kan het u allemaal niet groot, uitgestrekt en gek genoeg? Het Belgische Doel nabij Antwerpen is verworden tot een waar spookstadje. Reken hier op gordijnen die door de wind op mysterieuze wijze heen en weer schommelen en met graffiti bespoten deuren. Wie door de straten van Doel wandelt, zal zeer waarschijnlijk een van de weinigen zijn. Durf jij het aan?

#5 – Zombie Hospital, Berlijn 🇩🇪

Ben je nog niet genezen van het urbex-virus? Dat komt goed uit! In Berlijn staat namelijk het Zombie Hospital, een plek waar artistiekelingen hun creativiteit hebben botgevierd op de wanden van het voormalige ziekenhuis. Er is een kans dat je op tijd wordt ontslagen uit dit ziekenhuis, maar het zou ons ook niet verbazen als je levenslang zult blijven rondlopen met het syndroom van urbex. Want zeg nou zelf: het is toch fantastisch om je in te beelden hoe het leven geweest moet zijn op plekken die verlaten zijn?

  • Naam
  • Email