Wauw! Dit zijn de allermooiste theaters van Nederland

Geschreven op 29 november, 2021
Door
Theaters-Tuschinski-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Een avondje theater voelt echt als een avondje uit. Romantisch met zijn twee, gezellig met vrienden, samen met je familie of lekker in je eentje. Je trekt je allermooiste jurk, pak of spijkerbroek aan en bent klaar om de hele avond te lachen, gieren, brullen, zingen of huilen. Maar bovenal: om te genieten. Het liefst doe je dat natuurlijk in een theater waarvan je bij het zien van het gebouw al in de stemming komt. Bij deze theaters zit dat wel goed, want wij hebben de zes allermooiste theaters van Nederland op een rij gezet!

1. Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam

Hoewel we onze favoriete theaters in willekeurige volgorde genummerd hebben, is het niet gek dat Tuschinski op nummer één staat. Het theater werd in de jaren twintig al gezien als het mooiste filmtheater van de wereld. Het gebouw werd ontworpen door architect Hijman Louis de Jong en naar de wensen van Abraham Tuschinski ingericht: in het unieke interieur komen art nouveau, art deco en de Amsterdamse School samen. Dit jaar bestaat het theater maar liefst 100 jaar. Genoeg redenen om hier naar de film te gaan! Woon je liever een voorstelling of concert bij? Dan kunnen we Koninklijk Theater Carré, gebouwd in classicistische stijl, en DeLaMar aanraden. Boek een hotelovernachting in een hotel in Noord-Holland, dan kun je het zo laat maken als je wilt.

2. Stadsschouwburg Groningen

Eind negentiende eeuw presenteren de architecten H.P. Vogel en F.W. Van Gendt tekeningen voor een ontwerp van een nieuwe Stadsschouwburg in Groningen. Het gebouw in neo-renaissancistische stijl dreigt in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt te worden en moet zelfs sluiten. Gelukkig komt architectenbureau Duintjer Istha Kramer Van Willegen met een ambitieus renovatieplan dat begin jaren tachtig wordt uitgevoerd. Sinds 1994 is de Stadsschouwburg een Rijksmonument, waardoor het behoud ervan weer voor jaren gegarandeerd lijkt! Gelukkig maar, want het is een ware beleving om hier naar het theater te gaan.

3. Koninklijke Schouwburg in Den Haag

Een van de oudste schouwburgen van Nederland staat in het hart van Den Haag, op de hoek van het Korte Voorhout met de Schouwburgstraat. Al sinds 1804 is het historische pand in gebruik als theater. De Schouwburg is bij vrijwel elke verbouwing van interieur veranderd, maar de koepel van de zaal en de duizend kilo wegende kroonluchter zijn altijd intact gebleven. Bekijk hier voorstellingen van over de hele wereld, voor jong en oud.

4. AFAS Theater in Leusden

Het AFAS Theater is gevestigd in een veel moderner gebouw dan voorgaande theaters, maar daarom niet minder mooi. ‘De Bunker’ stond sinds de jaren zeventig op de plek van het huidige theater; een betonnen gebouw dat in gebruik werd genomen door de Bank Giro Centrale. De architect van het AFAS Theater is Steef van der Veldt, die in 2012 met de eerste ontwerpen begon. Het theater is onderdeel van een groter project, bestaande uit onder meer een hoofdgebouw met werkplekken, demonstratieruimtes, een sport- en fitnessruimte, een restaurant en een terrein met een park, waterpartijen en fonteinen. Geniet tijdens een avondje uit van de modernste theater- en klimaattechnologieën in deze imposante glazen bol in Leusden!

5. Theater Orpheus in Apeldoorn

Theater & Congres Orpheus in het Gelderse Apeldoorn is een van de vijf grootste theaters in Nederland. In 1965 werd het theater geopend en trok het meteen de aandacht vanwege zijn eigen karakter. De schouwburg heeft een ruime foyer en een grote zaal, wat voor een schouwburg in de jaren zestig als bijzonder werd ervaren. In 2003 en 2004 werd het theatergebouw in Apeldoorn grondig verbouwd, gerestaureerd en uitgebreid onder leiding van architect Herman Hertzberger, waarbij de ruime foyer en grote zaal bewaard zijn gebleven. Je bent hier echt een avondje uit! Of maak er een (lang) weekend van met onze voordelige voordeelnachtjes.

6. Thalia Theater in IJmuiden

Last maar zeker niet least: het Thalia Theater in het Noord-Hollandse IJmuiden. Waan je terug in de tijd dankzij de prachtige verlichting en de schitterende aankleding in de stijl van art deco en de Amsterdamse School. Dit unieke theater werd in 1890 oorspronkelijk gebouwd als Oud-Katholieke Kerk in gotische stijl. Toen de kerk te klein werd, deed Thalia dienst als mandenmakerij en nettenboeterij voor de IJmuidense visserijvloot. In 1910 werd het gebouw omgebouwd tot bioscooptheater en veranderde de stijl. Na 30 jaar leegstand werd het gebouw in 1996 weer in oude glorie hersteld. Je kunt hier feesten, dansen, dineren en evenementen bijwonen. Helaas nemen ze nu, vanwege de onzekere tijden, alleen nog besloten gezelschappen aan. Maar loop zeker even langs als je in IJmuiden bent!

  • Naam
  • Email