Tijd voor een actieve vakantie met je gezin? Doe hier inspiratie op!

Geschreven op 8 april, 2024
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Fietsen, Voorjaar, Wandelen

De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. De lente laat voorzichtig van zich horen en zien, en bovendien komen de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren steeds dichterbij. Dáár krijg je zin van, zin in een weekendje weg met Pinksteren, een lente-fietstochtje langs de Moezel of een wandelvakantie in Oostenrijk! In dit blog zetten we de leukste activiteiten op een rij, die je in de komende schoolvakanties en lange vrije weekenden kunt ondernemen. Kortom: het is tijd voor een actieve vakantie met je gezin, je partner of een groepje vrienden. Wat dacht je van een spectaculaire doe-vakantie?

Wandelen in de Ardennen of in Oostenrijk

Ben je een wandel- én natuurliefhebber, dan is de lente bij uitstek het seizoen waarop jij hebt gewacht! Gelukkig kun je in eigen land heel wat kilometers maken, maar hoe mooi zou het zijn om uitdagende stappen over de grens te zetten? In zowel Duitsland en Oostenrijk, als in Frankrijk en België, vind je schitterende wandelroutes, trektochten, langeafstandspaden en hikes in diverse moeilijkheidsgraden. Maak je graag relatief korte wandelingen, waarbij de focus niet per se ligt op het landschap maar meer op het technisch-sportieve aspect van het lopen, dan doe je aan ‘hiken’. Overweeg je om langer of vaker te lopen tijdens je actieve vakantie, met juist wél oog voor de schitterende natuur, dan ben je wellicht op zoek naar meerdere leuke wandeletappes!      

Kies je voor een actieve vakantie met je gezin, dan zijn de Franse Alpen of de Vogezen ideale bestemmingen. Het veelzijdige landschap van Frankrijk, in combinatie met lekker eten en rode wijn, maakt je wandelervaring helemaal af. Net bekomen van de wintersport? Dan kun je nu zonder latten in Oostenrijk terecht. Zo is een wandelvakantie in Oostenrijk, in de Alpen van het Zillertal, minstens zo sportief! Urenlang wandelen in de Ardennen en in Wallonië? Volg dan eens enkele etappes van de Trappistenroute, een route langs de beroemdste trappistenabdijen ter wereld, waar men de kunst van het bierbrouwen al eeuwenlang verstaat.     

Toeren op je elektrische fiets

Steeds meer mensen leggen op de fiets grote afstanden af en dat heeft uiteraard te maken met het soort fiets waarop gereden wordt. Namelijk de e-bike! Ga je in de meivakantie lekker op fietsvakantie en heb je een elektrische fiets, dan hoeven afstanden van 50 tot 60 kilometer je niet af te schrikken. Wat dacht je van fietsen langs de Moezel of koersen door Zuid-Limburg?

Grote stukken van de Moezel-fietsroute, die in totaal 240 kilometers telt, zul je op je e-bike zonder gezucht en gesteun af kunnen leggen. Stap in Trier op de fiets en kijk hoever je in een dag komt. Volg de route van Trier richting Bernkastel-Kues en Cochem en vergaap je aan de prachtige Moezel, die nauwelijks van je zijde wijkt!

De Mergellandroute is een uitdagende, maar buitengewoon mooie route van ongeveer 125 kilometer lang. Startend in Maastricht toer je mét ondersteuning vrij makkelijk door de groene heuvels en langs pittoreske dorpen als Valkenburg, Gulpen en Mechelen. Hoe minder inspanning je hoeft te leveren, hoe meer je zult genieten van de natuur in ‘ons eigen Toscane’!

Klettersteigen in Oostenrijk

Heb je al eens geoefend in klimbossen of op -wanden? Dan is het in de meivakantie, met Hemelvaart of Pinksteren, wellicht tijd voor ‘klettersteigen’! Trakteer jezelf of je gezin op een uitdagende en actieve vakantie in het Oostenrijkse Tirol! Hier vind je namelijk tal van klimroutes in diverse moeilijkheidsgraden. Op een Klettersteig is het zelfs mogelijk om zonder klimervaring een klimtocht te maken. Je volgt een bergroute die beveiligd is door middel van een staalkabel, waar je je aan kunt zekeren. Bergschoenen, helm en klimgordel zijn vaak ter plekke te huur.

Voor beginners en gezinnen met kinderen is het aan te raden om op pad te gaan met een gids en om niet meteen voor de pittigste route te gaan. De korte oefenklettersteig Rofan ligt dicht bij de Achensee en leent zich perfect voor de eerste ‘kletterstapjes’! De Rofanklettersteig is te bereiken via de Rofanseilbahn in Maurach.

Wist je dat je voor het echte klimwerk niet per se naar de Klettersteigen in Oostenrijk hoeft af te reizen? Langs de Rijn en de Moezel in Duitsland zijn, zeker voor beginnende ‘kletteraars’, mooie trajecten te vinden zoals de Mittelrhein Klettersteig en de Calmont Klettersteig. Daarbij kijk je uit over de wijngaarden!

Op zoek naar andere leuke streken, of naar boeiende steden, voor een onvergetelijke en actieve lentevakantie? Bekijk dan zeker onze Lentespecials en ga er binnenkort heerlijk opuit!      

  • Naam
  • Email