De geneugten van de Achterhoek; ben jij er klaar voor?

Geschreven op 2 februari, 2017
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Tips & uitjes

Tijd om de ‘voors’ van de Achterhoek aan te wijzen. Want misschien is je ontgaan, hoe sterk de streek inspeelt op trends en op welke gebieden de Achterhoek uitblinkt. Een achtergebleven gebied is de Achterhoek bij lange na niet! Waar vind je zoveel bossen, kronkelende riviertjes, frisse lucht, ruimte en rust? De Achterhoek 2.0 is hot!

Gemoedelijke dorpjes en bruisende stadjes

Een van de meest gemoedelijke dorpjes van de Achterhoek is zonder twijfel Almen. Het dorpshart met de eeuwenoude lindebomen oogt zo nostalgisch; je proeft gewoon de sterke gemeenschapszin, de gastvrijheid en de liefde voor het buitenleven als je hier staat. Veelvuldig heeft landheer, landbouwkundige en dichter Staring de liefde voor zijn dorpje ‘bezongen’. Ga vooral Almen bezoeken en bewonder onder andere het Staringkoepeltje langs de rivier de Berkel, dat er dankzij de dochter van de romantische dichter gekomen is. Een van de meest bruisende stadjes in de Achterhoek is torenstad Zutphen. Tijdens een stadswandeling onder leiding van een gids zul je ontdekken hoe ontzettend rijk de geschiedenis van de oude Hanzestad is.

Mooie themaroutes door de Achterhoek

Als je houdt van fietsen, doe het dan eens in de Achterhoek. Snuif de frisse geur van het loof van de bomen op, zie de boeren op het erf en strijk neer op een gezellig terrasje aan de bosrand. Wist je dat er ook mooie themaroutes door de streek voeren? Zo is de Achtkastelenroute een heel populaire, waarbij je langs de acht kastelen van Vorden toert. De meeste kastelen kun je alleen van de buitenkant bewonderen, maar Kasteel Vorden en de tuinen van Huis de Wiersse zijn wel toegankelijk voor publiek. Als je als wijnliefhebber dol bent op fietsen, dan raden we je de Wijnroute Winterswijk aan. Afgezien van de route zelf, die je laat genieten van het afwisselende coulisselandschap, kleine beekjes en het middeleeuws boekenstadje Bredevoort, zijn er onderweg wel drie wijngaarden te bezoeken voor een zalige tussenstop.

Oude boerderijen in een nieuw jasje

Waar vroeger de boeren in de Achterhoek vee hielden en het land bewerkten, boren ze nu vaak andere bronnen aan. Ze spelen hiermee in op de groeiende behoefte van de drukke westerse mens, om rust of inspiratie te vinden, lekker creatief bezig te zijn in de natuur of pure smaken te leren kennen. Is dat ook wat jou zo aantrekt? Ambachtelijk boerenijs proef je bijvoorbeeld bij IJsboerderij ’t Dommerholt in Borculo en je eigen veldboeketje stel je samen op de ‘Delle’ van Bloemenboerderij De Scholte in Geesteren (Gld). Maar je kunt in de Achterhoek ook gewoon je matje uitrollen in de vrije natuur, om je dagelijkse yoga-oefeningen te doen.

  • Naam
  • Email