Voeten in het zand, biertje in de hand: 8x de mooiste stadsstranden van Nederland

Geschreven op 14 juli, 2022
Door
  Geplaatst in Culinair, Nederland, Tips & uitjes, Zomer
Tags: Stadsstrand

Voeten in het zand, biertje in de hand! Of liever een sangria, cocktail of wijntje? Gecombineerd met lekkere hapjes en uitzicht op het water is het net alsof je heel ver weg bent. Dat gevoel vind je op het stadsstrand in Zwolle, Apeldoorn, Utrecht, Vlaardingen, Rotterdam, Nijmegen, Haarlem en Groningen. Gewoon in Nederland dus. Wij hebben de mooiste stadsstranden op een rij gezet! Wat is jouw favoriete strand in de stad?

1. Blue Bayou Zwolle

Blue Bayou is meer dan een stadsstrand. Het is een vrijhaven waar cultuur en horeca samenkomen. Met je voeten in het Zwolse zand en een speciaalbiertje in de hand waan je je op het strand. Op de menukaart staan lekkere Mexicaanse gerechten, waarvan veel vegetarisch. Wat dacht je van een jackfruittaco, gefrituurde jalapeños gevuld met kaas of romige maissoep met chili-olie?

Wil je het lekker laat maken en voldaan je bed induiken? Bekijk hier alle hotels in Zwolle.

2. SOAP Apeldoorn

Op het Zwitsalterrein, nét buiten het centrum van Apeldoorn, vind je SOAP. Een unieke locatie op een historisch industrieterrein; hier staan de voormalige Zwitsalfabrieken. Sinds enkele jaren is het een creatieve broedplaats voor ondernemers. Stadsstrand SOAP is gevestigd in twintig zeecontainers, verspreid over vier bouwlagen. Koffie met cheesecake, een pokébowl met een Soap at the Beach-cocktail, een biertje of roseetje met een Genietplateau; dat laatste doe je hier zeker. De openingstijden zijn weersafhankelijk en ze sluiten pas als de gezelligheid stopt. Want zoals je weet: gezelligheid kent geen tijd!

Zie hier alle hotels in Apeldoorn voor je vakantie in dé hoofdstad van de Veluwe.

3. SOIA – Strand Oog In Al Utrecht

‘Dé zomerse hotspot waar je voor eventjes naartoe gaat, en vervolgens nooit meer weg wil.’ Het zijn hun eigen woorden, maar wij kunnen ons hier ook wel in vinden. Uitkijkend over het Uraniumkanaal geniet je van een glas wijn, bier of fris met een borrelplank. Je kunt bij SOIA ook uitgebreid ontbijten, lunchen en dineren. Of ga voor to share-hapjes om samen van te eten. Van flatbread met romige tzatziki en pittige loaded fries met cheddarsaus tot lamskebabspiesjes van de barbecue.

Wil je hier echt nooit meer weg, zoals ze zelf zeggen? Overnacht dan in een hotel in Utrecht!

4. Stadsstrand Vlaardingen

Cultuur snuiven en ontspannen aan de Maas? Muziek, kunst, lekkere hapjes en drankjes en een fijne sfeer: Stadsstrand Vlaardingen heeft het allemaal. Het centrale middelpunt is de historische vuurtorenkap, die tevens dienstdoet als bar. Je kunt meehelpen om dit iconische gebouw in de toekomst een vaste plaats te geven door ‘vuurtorenwachter’ te worden. Maar deze zomer heeft ie een duidelijke taak: jouw voorzien van je favoriete cocktail en een lekkere hap.

Wat er nog meer te doen is in deze stad aan de Nieuwe Maas? Dat ontdek je tijdens een weekendje Vlaardingen.

5. De Maaskantine Rotterdam

De Maaskantine valt op door de vrolijke kleuren: oranje tafeltjes, groene banken, blauwe stoelen. De menukaart sluit hierop aan! Proef gerechten uit de Caribische keuken en bestel er een lekker tropisch drankje of kan sangria bij. Een speciaalbiertje, huisgemaakte limonade of wijntje kan natuurlijk ook. Dankzij de ligging aan de Maas laat dat vakantiegevoel in ieder geval niet lang op zich wachten!

Nog lang niet uitgegeten en -gedronken? Boek een hotel in Rotterdam en ga de volgende dag gewoon weer verder waar je gebleven was.

6. De Kaaij Nijmegen

Het begon met een klein rood vrachtwagentje en een uitklapbar en groeide uit tot een cultureel terras waar half Nijmegen naar uitkijkt: De Kaaij. Enthousiaste muzikanten, schilders en kunstenaars sloten zich aan en kwamen met allerlei ideeën. Midden in hartje Nijmegen, aan de Waal, geniet je van muzikanten, theatermakers, chef-koks, dichters, dj’s, kunstenaars en uiteraard lekker eten en drinken.

Nijmegen zit vol verrassingen. Ontdek ze allemaal tijdens een weekendje weg.

7. Stadsstrand de Oerkap Haarlem

In het gezellige Haarlem vind je stadsstrand de Oerkap, dat zijn naam te danken heeft aan de locatie waar het begon: op de Oerkapkade. Vandaag de dag is het stadsstrand te vinden aan de Drijfriemenfabriek. Al vele zomers worden er pizza’s gebakken, biertjes getapt, limo’s gemaakt en staat de sproeier aan voor de spelende kinderen. In de Drijfriemenfabriek zijn muziekstudio’s, culturele kantoren en ateliers gevestigd.

Overnacht in een hotel in Haarlem en kom erachter waarom het een van de leukste steden van Nederland is.

8. Stadsstrand Groningen

Een plek om heerlijk uit te waaien, te zonnen en te zwemmen. Om lekker te eten en te drinken. Net buiten het centrum van Groningen, aan de Oosterhamrikkade naast DOT, vind je het stadsstrand. Met ruim 4000 m2 is het de grootste openbare ruimte op het Open Lab Ebbinge: een nieuwe en tijdelijke gebiedsinvulling in het Ebbingekwartier.

Groningen ligt niet voor iedereen om de hoek, maar wel als je een hotel boekt in deze mooie stad.

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Annelies schreef:

    Wat een leuke ideeen voor een paar dagen weg!
    Daarvoor hoef je dus echt niet naar het buitenland, gewoon in de buurt.
    Ik krijg er gelijk zin in zoals het beschreven is, ziet er aantrekkelijk uit.
    En ik ga zeker gebruik maken van 1 of meerdere aanbiedingen.
    Dank voor de tips.