7x de allerleukste Dickensfestijnen in Nederland 2019

Geschreven op 4 december, 2019

Charles Dickens. Wie kent hem niet? Zijn wereld komt iedere kerstperiode weer tot leven op verschillende plaatsen en kerstmarkten in Nederland. Een van de bekendste en oudste Dickens festijnen vind je natuurlijk in Deventer. Maar er zijn nog meer plaatsen waar de verhalen van de wereldberoemde Engelse schrijver tot leven komen!

Dickensfestijn Drunen

Zijn verhalen spreken iedereen tot de verbeelding: de magische sfeer, de karakteristieke personages en de warme gevoelens die bij zijn verhalen horen… Dit wordt nog eens extra benadrukt door de pittoreske, historische straatjes van dit gemoedelijke plaatsje. Gedurende “Dickens By Night” op 14 december en tijdens het Dickensfestijn op zondagmiddag 15 december verandert het straatbeeld van Drunen in een levend 19e-eeuws tafereel. Ruim 500 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven. Overal in het centrum zijn optredens van straatartiesten, er loopt een schaapsherder met zijn kudde rond, kooplui bieden hun waar aan en handwerkers demonstreren hun ambacht op de reusachtige kerstmarkt.

Wanneer? 14 en 15 december. Waar? Drunen. Entree: gratis.

Lemster Dickens Festijn

Ook in het Friese Lemmer reis je op 14 en 15 december 150 jaar terug in de tijd. Het festijn heeft een leuk, Fries tintje. Zo is het themaverhaal van dit jaar ‘Lemmer komt op stoom’. Kern zijn de perikelen rond de plannen voor een stoomtram tussen Lemmer en Joure. Het hele weekend zijn alle winkels in kerstsfeer gehuld, en zelfs op zondag openen zij hun deuren. Wat kun je nog meer verwachten? Straattheater, zang, diverse acts én een gezellige winterfair.

Wanneer? 14 en 15 december. Waar? Lemmer. Entree: €4,- voor volwassenen.

Dickens Festijn Coevorden

22 december, de laatste zondag voor kerst, is het koopzondag in Coevorden. Het thema? Dickens! Er wordt straattheater opgevoerd door ruim 50 figuranten en er is een kerstmarkt met tal van sfeerkraampjes te bezoeken. Verschillende koren en muzikanten brengen kerstmuziek ten gehore en een heuse arrenslee rijdt door de historische binnenstad. Reuzegezellig dus, én een goede reden om gelijk een nachtje te blijven slapen!

Dickensfestijn Winterle

Zodra je de grote poort met poortwachters doorstapt, sta je middenin de wereld van Dickens. Op de straten en pleinen van Winterle kun je zomaar David Copperfield of Scrooge tegenkomen. Wandel mee met de Dickens figuren, struin over de kerstmarkt in Dickensstijl of bekijk ambachten uit de tijd van Dickens.

Wanneer? 7 en 8 december. Waar? Winterle. Entree: € 3,- voor volwassenen.

Dickens Day Beerta

Zondag 15 december is het voor de tiende keer Dickens Day in Beerta. De gezellige kerstmarkt die elk jaar meer dan tienduizend bezoekers trekt, is inmiddels uitgegroeid tot een groots, gezellig en sfeervol kerstevenement. Zo’n honderd standhouders bieden een ruim assortiment aan van sfeervolle kerstdecoraties tot ambachtelijke producten. De hele dag is er een gevarieerd programma van live muziek, ambachtslieden, markt en straattheater. Gelijk blijven slapen? Dat kan dan extra voordelig bij Hotel Termunterzijl.

Wanneer? 15 december. Waar? Beerta. Entree: gratis.

Kerstfair Dokkum

Een van de mooiste kerstmarkten van Nederland is te vinden in Dokkum. Tijdens de kerstfair in dit historische stadje zijn honderden kerstbomen, lichtjes, houtsnippers en brandende vuurtonnen te vinden. Naast de ca. 100 kramen met kerst- en winterwonen gerelateerde koopwaar is de oude binnenstad gevuld met de juiste sfeermakers zoals kerstengelen, Dickenstafereeltjes, een grote levende kerststal, koperblazers en koren. Wie liever luistert, kan terecht in de Grote kerk en de Sint Bonifatiuskerk, bij de korencarrousel. Ook leuk: net als vorig jaar ontvangt Dokkum de Kerstwensboom van Joris Linssen op de Zijl.

Wanneer? 13 december. Waar? Dokkum. Entree: gratis.

Dickens Festijn in Deventer

Het weekend voor Kerst wordt in Deventer het bekende Dickens Festijn gehouden. Ruim 950 personages komen in de historische stad tot leven. Van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden, ze lopen en fietsen er allemaal rond. Het Dickens Festijn is gratis toegankelijk, tussen elf uur ’s ochtends en vijf uur in de middag. Houd wel rekening met een lange rij. Maar: wachten is een stuk minder erg met gepofte kastanjes in de ene hand en een punch in de ander, toch?

Wanneer? 14 en 15 december. Waar? Deventer. Entree: gratis.

  • Naam
  • Email