Wat te doen in Amersfoort? 7x de leukste activiteiten

Amersfoort-Grachten-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Amersfoort is een plaatje! Wanneer je door het historische stadscentrum wandelt, langs de prachtige grachten en meer dan 300 rijksmonumenten, waan je je even in de middeleeuwen. Tel daar de unieke boetiekjes, gezellige pleinen en smalle steegjes bij op, en je hebt de ideale bestemming voor een stedentrip. Wat te doen in Amersfoort? Wij hebben een selectie gemaakt van de leukste activiteiten, de vermakelijkste uitjes en de mooiste bezienswaardigheden. Want dat Amersfoort een bezoekje waard is, dat moge duidelijk zijn! Verblijf midden in het centrum of op een rustig vakantiepark in de buurt van Amersfoort.

1. Middeleeuwse Muurhuizen

Een activiteit die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Amersfoort, is een wandeling langs de Muurhuizen. In 1380 begon de stad zich, als gevolg van de economische bloei, uit te breiden; er moest een nieuwe stadsmuur komen. De oude muur werd afgebroken en met dat materiaal werden er rond 1500 huizen gebouwd langs de lijn waar de oorspronkelijk stadsmuur gestaan heeft. Bezoek ook Museum Flehite eens, dat gevestigd is in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen én waar je alles leert over de geschiedenis van de stad.

Amersfoort-Steegjes-Voordeeluitjes-Vakantieblog

2. Door de grachten

Een rondvaart door de grachten van de oude binnenstad van Amersfoort, terwijl je onderweg alles leert over de geschiedenis van de stad én kunt genieten van de mooiste bezienswaardigheden? Stap in een rondvaartboot en laat je meevoeren langs monumenten als de middeleeuwse waterpoort de Monnikendam, de Onze Lieve Vrouwetoren en het Huis met de Paarse Ruitjes. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels en gebeeldhouwde taferelen trekken aan je oog voorbij.

3. Winkelwalhalla

Op zoek naar die ene unieke parel, dat leuke jurkje of dat prachtige meubelstuk? Wandel door de historische, smalle straatjes en steegjes en ontdek de unieke boetiekjes en mooie winkeltjes die hier verstopt zitten. Ook vintageshoppen kun je hier prima, want Amersfoort barst van de vintagewinkels. Voor de bekendere winkelketens zit je goed in de Langestraat. Op de Hof, het grootste plein van de binnenstad, kun je elke vrijdag en zaterdag rondsnuffelen op de markt. In Amersfoort raak je niet snel uitgekeken!

4. Sprookjesachtige Koppelpoort

De middeleeuwse Koppelpoort is hét visitekaartje van Amersfoort. Deze stadspoort uit 1400 was onderdeel van de voormalige stadsmuur en is zowel vanbuiten als vanbinnen te bewonderen. De poort werd vroeger elke avond gesloten en elke ochtend geopend door twaalf raddraaiers. Ervaar wat zo’n raddraaier doet en ontvang zelfs een raddraaierscertificaat. Ook superleuk en leerzaam voor kinderen!

Amersfoort-Koppelpoort-Voordeeluitjes-Vakantieblog

5. Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Deze laatgotische kerktoren is de op twee na hoogste kerktoren van Nederland en een van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Amersfoort. De ruim 98 meter hoge ‘Lange Jan’ is op aanvraag te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad. Als je boven op de toren van het uitzicht geniet, ben je zo weer vergeten dat je net 346 treden beklommen hebt! Het bijzondere aan de toren is dat deze twee carillons heeft. Sinds 2000 hangen er ook zeven luidklokken in de toren.

6. Kunst kijken

Ook cultuurliefhebbers komen niets tekort in deze veelzijdige stad. In het Mondriaanhuis, gelegen in de historische binnenstad, verwonder je je over het leven en het werk van Piet Mondriaan. Het is tevens het geboortehuis van de kunstschilder. Het Mondriaanhuis maakt samen met Kunsthal KAdE, het Architectuurcentrum FASadE en Museum Flehite deel uit van de Stichting Amersfoort in C. De expositieruimte Kunsthal KAdE organiseert tentoonstellingen over moderne kunst, architectuur, design en beeldcultuur. In Museum Flehite leer je aan de hand van voorwerpen en schilderijen alles over de geschiedenis van de stad.

7. Op avontuur in DierenPark Amersfoort

Het avontuurlijkste dierenpark van Nederland vind je in, jawel, Amersfoort! In deze dierentuin, prachtig gelegen midden in het bos, loop je langs, boven, tussen en onder de dieren. Een unieke ervaring! Het is de enige dierentuin in Nederland, waarin vier generaties olifanten samenleven. Bewonder hyena’s, beren en leeuwen van heel dichtbij.

  • Naam
  • Email