6 x de mooiste heidegebieden in Nederland

6 x de mooiste heidegebieden van Nederland - Vakantieblog - Voordeeluitjes.nl

Van half augustus tot half september kleuren de heidegebieden paars; dit is volgens velen de mooiste tijd van het jaar om te wandelen over de hei. Nederland kent vele mooie heidevelden, maar wij hebben de zes mooiste hieronder voor je op een rijtje gezet. Trek je wandelschoenen maar vast aan voor deze heidewandelingen. 

#1 – Posbank 

Als je ergens in Nederland veel heide vindt, is dat wel op de Veluwe. Maar de Posbank in het Nationaal Park Veluwezoom behoort tot de mooiste stukken hei van Nederland. Wandel over de toppen en dalen van de beroemde heideheuvels. Voel de hellingen in je kuiten en geniet van het fenomenale uitzicht over de paarse pracht. Wie deze plek bezoekt heeft ook grote kans om de Rhedense Schaapskudde te zien. Deze kudde van Veluwse schapen begraast al tientallen jaren de heide rond de Posbank. Tip: combineer een stedentrip Arnhem met een rondje Posbank!

#2 – Brunssummerheide 

Ook helemaal in het zuiden van ons land vind je prachtige heidevelden. De Brunssummerheide, nabij Heerlen, is het grootste heidegebied van Limburg. Wandel in het bloeiseizoen langs honderden hectare paars kleurende heide. Geniet van de ruimte op de open zandvlaktes, de karakteristieke vennen en donkere naald- en loofbossen. Het afwisselende landschap van de Brunssummerheide zorgt ervoor, dat er veel verschillende dieren en planten kunnen leven. Zo leven er bijzondere insecten en zelfs vijf soorten reptielen. Kijk je ogen uit tijdens het wandelen over de Brunssumerheide! 

#3 – Holterberg

De Holterberg ligt in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Het gebied bestaat uit diverse heidegebieden die worden afgewisseld met bossen. De wandelroute Holterbergwandeling leidt je door het bos en over de Holterheide naar een van de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug: het uitzichtpunt boven op de Holterberg. Bijzonder aan dit natuurgebied in Salland is dat het de enige plek in Nederland is waar nog korhoenders leven. De kans dat je onderweg deze zeldzame vogels tegenkomt, is overigens niet heel groot. Er komen nog maar een paar korhoenders voor op de Sallandse Heuvelrug. 

#4 – Dwingelderveld

Vlak bij Hoogeveen in Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Zwerf over de uitgestrekte paarse vlakte, waar adders vlak naast het fietspad liggen te zonnen, waar de herder met zijn kudde schapen rondtrekt en waar het geroffel van spechten uit de boomtoppen klinkt… En wat het Dwingelderveld nog mooier maakt zijn de bossen, de jeneverbesstruwelen, esdorpen, grafheuvels en de vele vennetjes. Wandelend of op de fiets, je kunt hier heerlijk verdwalen in de natuur van de oerprovincie Drenthe. 

#5 – Schoorlse Duinen 

In de kop van Noord-Holland ligt een gevarieerd duingebied met heide en stuifzand. De Schoorlse Duinen vormen het hoogste en breedste duingebied van Nederland en bieden volop ruimte om even uit te waaien in de natuur. Om over de heide te kunnen uitkijken, moet je soms flink klimmen. Vanaf de vele wandelpaden in het gebied kun je een grote variatie aan dier- en plantensoorten ontdekken. En ben je uitgewandeld in de Schoorlse Duinen? Plof dan neer bij een van de strandtenten in de badplaats Bergen aan Zee.

#6 – Stabrechtse Heide

Onder de rook van Eindhoven ligt De Stabrechtse Heide. Dit Brabantse natuurgebied bij het dorpje Heeze heeft uitgestrekte velden met prachtige dop- en struikheide. Je treft er ook het grootste ven van Nederland aan; Het Beuven. Rondom Het Beuven en de andere vennen in het gebied groeien bijzondere planten zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Ga eens door de knieën om deze en andere mooie bloeiers te bewonderen. Grote kans dat je ook een van de vele libellesoorten ziet, een heikikker of misschien zelfs een rugstreeppad. 

 • Naam
 • Email

5 REACTIES

 1. Vera Schalken schreef:

  Hallo! Mooi je verhaal. Alleen de Strabrechtse Heide is onderdeel van de Groote Heide! Een veel groter natuurgrenspark dat doorloopt tot in België! Het Leenderbos, met prachtige heidegebied. De Malpie en Het Hageven/ de Plateau, zijn oa onderdelen van dit aaneengesloten natuurgebied! Kijk maar eens op Degrooteheide.eu! Een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Veel plezier en laat je verbazen!

 2. Roelie Jonkman schreef:

  Warom staat het heide gebied in Havelte, op de Havelterberg bij de Hunebedden niet in dit rijtje! Een prachtig gebied.

 3. Gea schreef:

  Ik mis de sallandse heuvelrug en het balloërveld!

 4. Jeanet van Eersel.Boon schreef:

  Ik mis de prachtige heidevelden in Ede die is heel groot en ook de Heelsumse heide daar heb ik vorige week gefietst en ook bij Soesterberg!

 5. astrid j schreef:

  Het Maldens Vlak, de Hatertse & Overasseltese Vennen, deze 2 gebieden rondom Nijmegen staan nu ook prachtig in bloei.