6 toffe bezienswaardigheden in het Ruhrgebied

Geschreven op 5 december, 2019
  Geplaatst in Duitsland, Tips & uitjes

Ooit was het Ruhrgebied het grootste industriegebied van Europa, maar inmiddels is deze regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen omgetoverd tot een afwisselende vakantiebestemming dicht bij huis, waar ontzettend veel te zien en te doen is. Met de metropolen Bochum, Dortmund, Duisburg, Essen en Oberhausen vormt het Ruhrgebied een unieke urbane ruimte vol verrassingen. Wij hebben 6 must-sees van deze regio bij de oosterburen op een rijtje gezet.

#1- Zeche Zollverein

Een van de meest indrukwekkende monumenten van de industriële cultuur: Zeche Zollverein in Essen. Hier werd tussen 1851 en 1986 meer dan 240 miljoen ton aan steenkolen gewonnen, maar vandaag wordt het complex ‘de mooiste kolenmijn ter wereld’ genoemd en staat het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het terrein is uitgegroeid tot een groot cultuurcentrum en een absolute must-see in de regio. Zo vind je er het Red Dot Design Museum, het Choreografische Centrum NRW PACT Zollverrein en het Ruhr Museum. In de winter vind je er een ijsbaan, in de zomer een van de tofste openluchtzwembaden die je ooit zult zien: het Werksschwimmbad. Het concept is bedacht door twee kunstenaars uit Frankfurt en bestaat uit twee aan elkaar gelaste zeecontainers. Ook leuk: er worden regelmatig openlucht bioscoopdagen georganiseerd.

#2- Margarethenhöhe

De wijk Margarethenhöhe in Essen is een juweel onder de arbeiderswijken. Stichtster was Margarethe Krupp, die de wijk ter gelegenheid van het huwelijk van haar dochter in opdracht liet bouwen. De Margarethenhöhe werd in de stijl van het tuindorp gebouwd en was de eerste in haar soort van heel Duitsland. Tot op de dag van vandaag is de groene en idyllische charme behouden gebleven. Bovendien kun je er een kijkje nemen in een museumwoning, waar te zien is hoe de toenmalige woninginrichting eruitzag.

#3 – Landschaftspark Duisburg-Nord

In Landschaftspark Duisburg-Nord komen industrie en natuur samen. Het ligt op het terrein van de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar 80 jaar lang ijzererts werd verwerkt. Nu staan de gigantische gebouwen van de fabriek er nog steeds, maar hebben ze heel andere functies gekregen. Beklim bijvoorbeeld Hoogoven 5, waar je ziet hoe de arbeiders vroeger werkten en waar je van bovenaf, op 70 meter hoogte, een geweldig uitzicht krijgt over Duisburg en het westen van het Ruhrgebied. Tip: bezoek deze plek tijdens zonsondergang! En neem daarna deel aan de fakkelrondleiding, zodat je de bijzondere lichtinstallaties ook gelijk meepakt.

#3 – Maximilianpark Hamm

In Maximilianpark Hamm staat midden in het bos een parel van een gebouw dat moeilijk over het hoofd te zien is. De buitenkant doet namelijk sterk denken aan een glazen olifant! Naast het gebouw heeft het park nog meer plekken die een bezoek waard zijn, zoals het vlinderhuis. In de herfst zijn het park en de glazen olifant op hun mooist. Dan zijn de kleuren van de bomen niet alleen prachtig maar wordt het park ook nog eens kleurrijk verlicht tijdens het evenement ‘Herbstleuchten’. Ook in de zomermaanden is het hier heel goed toeven; er zijn dan regelmatig leuke markten te vinden.

#5 Gasometer

Wat doe je als je een gigantische gashouder ‘over hebt’ en je deze niet wilt afbreken? Dan maak je er een indrukwekkend expositiecentrum van! Dat is precies wat de Duitsers in Oberhausen met hun Gasometer gedaan hebben. De indrukwekkende ‘kathedraal van de industrie’ torent ongeveer 117 meter de lucht in en is daarmee een echt symbool van het Ruhrgebied. In de in 1927 gebouwde gashouder wordt weliswaar geen gas meer opgeslagen, maar in plaats daarvan worden er wisselende tentoonstellingen gehouden in een fascinerende en unieke omgeving.

#6 Tiger & Turtle

Je vindt op veel plekken in het Ruhrgebied bijzondere kunstconstructies van staal. Een van de meest gefotografeerde plekken van deze regio is de Tiger & Turtle in Duisburg. De constructie heeft de vorm van een achtbaan, maar is in feite een kunstobject dat alleen begaanbaar is via trappen. Bovenin krijg je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het kunstwerk staat ook nog eens op een van de mooiste slakkenbergen in het Ruhrgebied; de Heinrich-Hildebrand-Höhe. Deze kunstmatige ‘nieuwe bergen’ vertellen de geschiedenis van de mijnbouw en industrialisatie en bepalen een groot deel van het verder vlakke landschap van het Ruhrgebied.

  • Naam
  • Email