5x bezienswaardigheden in de Harz

De Harz is een van de meest fascinerende vakantiebestemmingen die binnen enkele uren reizen vanuit Nederland te bereiken is. Het noordelijkste middelgebergte van Duitsland heeft naast veel natuurschoon ook historische stadjes die een bezoek waard zijn. Zowel natuurliefhebbers als cultuurliefhebbers kunnen in de Harz hun hart ophalen.

#1- Werelderfgoedstad Quedlinburg

Een van de mooiste plaatjes in de Harz is Quedlinburg, waarvan alleen de naam al tot verbeelding spreekt. Dit middeleeuwse vakwerkstadje ligt aan de voet van het noordelijk Harzgebergte en leent zich uitstekend om enkele uren in rond te dwalen. Ooit als regeringsstad van koning Hendrik I nam Quedlinburg een belangrijke plaats in Duitsland in. Ook in latere eeuwen was de stad welvarend, onder andere dankzij zijn hoedanigheid als Hanzestad. Hoewel de stad sterk in verval raakte tijdens de periode achter het IJzeren Gordijn, is er na de hereniging hard gewerkt aan restauratie. De stiftkerk van St. Servaas, het kasteel en de oude binnenstad staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De Schlossberg torent hoog boven de stad uit en geeft de stad een fotogeniek aanzicht!

#2- Rammelsbergmijnen

De Harzregio dankt zijn rijkdom aan de mijnbouw. In de hele regio vind je dan ook veel mijnen, waarin erts, zilver, lood, koper en zink werd gevonden. De mijn in de Rammelsberg is meer dan duizend jaar in gebruik geweest maar is nu opengesteld voor toeristen. Je kunt hier verschillende tours volgen, waaronder een avonturentocht naar de diepste krochten van de mijn. In het bovengrondse complex van de mijn vind je een museum over de geschiedenis van de Rammelsberg. Samen met het stadje Goslar werd de mijn in 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

#3- Vakwerkstadje Goslar

Het historische stadscentrum van Goslar is nog steeds omringd door de oorspronkelijke stadsmuur en een groene omgeving. Met rond 1500 vakwerkhuizen en de smalle steegjes is Goslar een van de belangrijkste goed bewaard gebleven historische steden van Duitsland en de wereld. De middeleeuwen zijn hier volop aanwezig: de vakwerkhuizen uit de 15e tot de 19e eeuw, de machtige torens van de romaanse kerk en het keizerlijke paleis – de Kaiserpfalz- uit de 11e eeuw. Ook de ruim 500 jaar oude zogenaamde ‘kemenaten’, de laatgotische stenen burgerhuizen, zijn een echte bezienswaardigheid. De markt van Goslar met het historische raadhuis en de kerk St. Cosmas & Damian met de ongelijke kerktorens nodigen uit voor een pauze op een van de vele terrasjes.

#4- De Brocken

In het mystieke Harzgebergte steekt de Brocken boven alles uit; deze is al van veraf zichtbaar. De markante ronde bergtop is een echte blinkvanger. Vaak in mist gehuld, en altijd omgeven door magische verhalen rondom heksen en duivels. De Brocken is met 1.141 meter de hoogste berg in het noorden van Duitsland. Door het ruige klimaat komen er allerlei bijzondere planten voor, zoals de Brocken-anemoon. Op de berg vind je de bijzondere Brockentuin uit 1890 waar je 1600 planten uit de hooggebergten van over de hele wereld kunt bewonderen. De gemakkelijkste weg naar de top is met de stoomtrein van de Harzer Schmalspurbahnen. Voor wandelaars zijn er talrijke attractieve routes en ook voor mountainbikers is de bergtop een echte uitdaging. Vanuit Schierke kun je ook met een huifkar naar boven.

#5- Met de Stoomtrein

De indrukwekkende stoomlocomotieven van de Harzer Schmalspurbahnen snuiven nog zoals ruim honderd jaar geleden door de Harz. Het 140 kilometer lange traject is het grootste aaneengesloten smalspoornetwerk van Europa. De Brockenbaan gaat helemaal naar de top van de 1.141 meter hoge Brocken, vanuit Wernigerode via Drei Annen Hohne en Schierke. De Harzquerbahn brengt je vanuit Drei Anne Hohne naar Nordhausen in het zuiden van de Harz. De Selketelbahn gaat vanuit het mooie stadje Quedlinburg een paar keer per dag helemaal naar Eisfelder Talmuhle. Onderweg geniet je van bossen en gave vergezichten.

  • Naam
  • Email