Wat te doen in Haarlem? 5 tips voor jouw stedentrip!

Geschreven op 22 januari, 2020

Haarlem-Vakantieblog-Voordeeluitjes

Ga jij op stedentrip naar Haarlem? Lucky you! Haarlem heeft namelijk alles. Rijke, nog zichtbare historie, de beste musea, pittoreske straatjes, ontzettend leuke winkels en een brouwerij ín een kerk! Bovendien ligt de kust om de hoek. Dus wat te doen in Haarlem? Je zou bijna niet weten waar je moet beginnen! Maar geen nood, wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Bier in de kerk

Laten we beginnen met die kerk vol bier, want die is natuurlijk wel een bezoekje waard! De Jopenkerk in hartje Haarlem is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij met grand café en restaurant. Hier geniet je van een Haarlems Jopenbiertje met een hapje, een lunch of een compleet diner terwijl je uitkijkt over koperen brouwketels en tuurt door de glas-in-lood-ramen.

Winkelen in Haarlem

Tja, over winkelen in Haarlem kunnen we kort zijn. De stad is niet voor niets al vaker uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland! Niet alleen vind je in Haarlem héél véél verschillende winkels, van kleding tot antiek en curiosa en talloze speciaalzaken; ook kan de echte shopliefhebber zich flink uitleven in de Gouden Straatjes.

Historisch Haarlem

Vergeet, terwijl je aan het winkelen bent, van museum naar museum wandelt of de kerk uitkomt, niet goed om je heen én omhoog te kijken. De binnenstad van Haarlem is prachtig dankzij al die historische trap- en klokgevels en oude panden. Sla de charmante hofjes natuurlijk niet over, en bewonder daar de rustieke binnentuinen met pittoreske woningen. Het oudste hofje is De Bakenesserkamer, gesticht in 1935. Waar je sowieso niet omheen kunt tijdens jouw trip naar Haarlem is de Grote of St. Bavokerk. De imposante kathedraal op de Grote Markt steekt overal bovenuit!

De boot in

Een bijzondere manier om Haarlem tijdens je stedentrip te ontdekken, is vanaf het water. Stap aan boord van een rondvaartboot en laat een gids je alles vertellen over de prachtige binnenstad! Als het even kan is een stop bij Molen de Adriaan, aan de rand van het historische centrum en de rivier het Spaarne, aan te raden. Op de begane grond zie je het panorama van Haarlem rond 1800, geschilderd door kunstenaar Chiel Braat.

Molen-Haarlem-Vakantieblog-VoordeeluitjesRondvaart-Haarlem-Vakantieblog-Voordeeluitjes

Museum in Haarlem

Teylers Museum

Een bezoek brengen aan een museum in Haarlem is zeker de moeite waard. Hier vind je namelijk een aantal bijzondere collecties in minstens zo indrukwekkende panden. Zoals het Teylers Museum, het eerste, en daarmee ook het oudste museum in Nederland. Van buiten is het pand, dat in de achttiende eeuw gebouwd is, al een historische bezienswaardigheid en binnen wacht je ook nog eens een grote collectie kunst en wetenschap. Extra tip: om de hoek slapen bij het Teylers Museum, midden in het centrum van Haarlem? Bekijk dan eens Amrâth Grand Hotel Frans Hals!

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is verspreid over twee locaties, ook allebei echte ‘eyecatchers’.  De collectie, die onder meer bestaat uit de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals, wordt gevormd door een mengeling van klassieke werken, moderne en hedendaagse kunst. Zo hangt werk uit de Gouden Eeuw moeiteloos naast moderne installaties.

Museum Haarlem

In Museum Haarlem, het stadsmuseum, leer je meer over de geschiedenis van de stad. Een heel specifiek stukje geschiedenis staat centraal in het Corrie ten Boomhuis. De vroegere woning van deze verzetsstrijder en haar familie is sinds 1988 een museum, waarin onder meer de schuilplaats te zien is. Achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie vonden onderduikers een veilig heenkomen. Tot de familie in 1944 werd verraden. Het museum is alleen te bezoeken met een rondleiding.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We zijn nog niet eens begonnen aan de leuke restaurantjes en kroegen die je in de binnenstad vindt. Genoeg te beleven dus, vanuit jouw hotel in Haarlem!

  • Naam
  • Email